Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět ledvin: příznaky a léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10980x )

Zánět ledvin (pyelonephritis) patří mezi infekční onemocnění horních močových cest. Rozlišujeme akutní a chronický zánět ledvin, u kterého jsou projevy onemocnění méně výrazné, občas si jich pacient nemusí ani všimnout. Neléčený zánět ledvin může vést až k selhání ledvin.

shutterstock.com

Zánět ledvin bývá vyvolán bakteriemi, které jsou do ledvin zavlečeny z močového měchýře, vzácně i krevní cestou z jiného ložiska infekce v těle. Vznik může být podpořen předchozím městnáním moči (z důvodu močových kamenů, snížené vyprazdňovací funkce močového měchýře, nádorových onemocněních močových cesta pod.). Toto onemocnění může být i komplikací vrozených vad ledvin nebo následkem zánětu močových cest.

Záněty ledvin jsou více ohroženy ženy, protože mají krátkou močovou trubici a pro bakterie je tedy snazší dostat se směrem nahoru až do ledvin. Zároveň se u žen vyvyústění močové trubice nachází v těsné blízkosti pochvy a análního otvoru, tedy míst, kde se nachází velké množstí bakterií. U těhotných žen se k rizikovým faktorům vzniku infekce ledvin přidává městnání moči způsobené tlakem plodu na močový měchýř.

Častější záněty ledvin se objevují  i u diabetiků. Cukrovka je obecně spojená se sníženou funkcí imunitního systému a náchylností k infekcím.

Zánět ledvin je nutné léčit včas, aby nepřešel do chronického, někdy celoživotního stadia.

Chronický zánět ledvin

Chronický zánět vzniká z akutní formy, která nebyla během tří měsíců vyléčena a recidivuje. Postupně dochází ke snižování funkce ledvin, vzniká hypertenze a rozvrat vnitřního prostředí. Projevy nejsou charakteristické – únava, bledost, nechutenství, bolesti hlavy, sklony k infekci, pomočování (nové pomočování po suché pauze). Akutní vzplanutí se projeví horečkou, zhoršením nálezů v moči, hypertenzí, rozvratem vnitřního prostředí, objeví se známky selhání ledvin (zvýšené močení a pití, snížená schopnost koncentrace).

Chronický zánět ledvin vede často k jejich selhání a závažný stav pacienta se musí řešit dialýzou nebo transplantací ledviny.

Příznaky zánětu ledvin

Zánět ledvin se projevuje jak na močových cestách, tak mimo ně. Pacient pociťuje trvalé nutkání na močení, a to i v noci, močení je bolestivé a pálivé. Moč má zakalený vzhled, občas může obsahovat dokonce i hnis či krev. K těmto příznakům se připojuje vysoká teplota, zimnice a třesavka, bolesti v bederní krajině, eventuálně v podbřišku či zvracení.

U dětí se projevuje tak, že dítě je bledé, má sklon k dehydrataci, trpí nechutenstvím, zvracením, průjmem, mohou být křeče a poruchy vědomí. U větších dětí se objevuje horečka, obtížné a bolestivé močení, provázené pálením a řezáním, časté nucení na močení obvykle spojené s vymočením malého množství moči, bolesti hlavy a břicha, tupá bolest v bederní krajině. Typická je změna barvy a množství moči.

Léčba zánětu ledvin

Zánět ledvin se v počáteční fázi léčí antibiotiky. Obvykle se kombinují s léky na snížení teploty a někdy i léky na snížení bolesti. Důležitý je klid na lůžku, konzumace lehce stravitelného jídla, dostatek tekutin (2-3 litry denně, vhodný je urologický čaj). U těžších případů a případů opakovaných infekcí bývá někdy nutná hospitalizace.

Prevence zánětu ledvin

Jako prevence proti onemocnění se doporučuje pravidelný pitný režim k zajištění pravidelného močení, a tedy k očišťování močových cest, důkladná hygiena v intimních partiích a posilování imunity.

Zdroj: zdravi.euro.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce