Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Meningokok: Jak už na začátku poznat, že se nejedná o běžnou chřipku?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4450x )

Meningokoková infekce je velmi rychlé, agresivní a život ohrožující onemocnění, které zpočátku působí jako běžná viróza, ovšem do několika hodin po propuknutí mu může pacient podlehnout nebo mít doživotní následky. Úspěch léčby závisí především na rychlosti rozpoznání nemoci.

shutterstock.com

Meningokok se šíří pomocí kapének, tedy kýchnutím či smrkáním, stejně jako chřipka či viróza.  Na rozdíl od nich se ale lze nakazit i od člověka, který viditelně nemocný není. V populaci se vyskytují bezpříznakoví nosiči, kteří mají bakterii v sobě, nemoc u nich nepropukne, a nevědomky šíří nákazu dále. Jak upozorňuje praktická lékařka pro děti a dorost Hana Cabrnochová: 

„Nemůžeme předvídat, u koho onemocnění propukne, ale častým faktorem, který nemoci předchází, je - zvláště u mladých lidí – pobyt ve velkém kolektivu, zvýšená únava, vyčerpání ze sportu či ponocování.“

V prvopočátku nemoc provází stejné příznaky, jako u běžné virózy – horečka, bolest hlavy, nevolnost, nechutenství, zvracení, bolesti v krku, bolesti končetin a celého těla, zvýšená dráždivost, následně pak tuhnutí šíje, či citlivost na světlo. Přibližně po 16 hodinách může nastat delirium, zmatenost a bezvědomí.

Jak tedy už na začátku poznat, že se nejedná o běžnou chřipku?


Rodičům radím, aby vždy, když má dítě vysokou teplotu, kontrolovali, zda-li nemá kožní projevy – mohou to být takové červeno-fialové skvrnky, které nezmizí ani když na ně zatlačíme. Dalším z projevů, který už značí postižení nervové soustavy, je ztuhlost šíje – dítě se nemůže posadit, ohnout hlavu,“ říká Hana Cabrnochová a doplňuje:
„to, co nás lékaře trápí nejvíce, je rychlost s jakou invazivní meningokoková infekce probíhá. Ani přes sebelepší péči totiž nelze u pacienta zabránit závažným důsledkům.“

Prevencí je očkování

Jedinou formou specifické prevence je očkování, které Česká vakcinologická společnost doporučuje především malým dětem do čtyř let věku a dospívajícím či mladým dospělým – přibližně od 13 do 25 let.
Stát nyní zvažuje zavedení plošného očkování – to se ale bude týkat pravděpodobně jen nejmenších dětí, přitom riziko nákazy je i pro další věkové kategorie,“ upozorňuje MUDr. Hana Cabrochová a doplňuje:
„řada rodičů se mě na očkování proti meningokoku aktivně ptá, zajímá je především účinnost – která už je dnes opravdu vysoká díky tomu, že máme k dispozici vakcíny proti všem nejčastěji se vyskytujícím séroskupinám.“

Pro co nejširší ochranu je třeba kombinovat dva typy vakcín: jedna je proti skupinám A, C, W a Y a druhá proti séroskupině B. Očkování lze uskutečnit současně, nebo s odstupem minimálně 14 dnů. Pojišťovny na vakcíny přispívají v rámci svých preventivních programů – a to až do výše 2500 Kč.

Meningokok v číslech:

  • Celosvětově invazivní meningokokové infekce postihují ročně kolem 500 tisíc lidí.
  • Až 30 % pacientů zemře nebo má trvalé následky a to i přes rychlý zásah lékařů.
  • Až 24 % mladých lidí jsou nosiči bakterie bez projevu příznaků.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Invazivní meningokokové onemocnění je rychlé a zákeřné

Invazivní meningokoková onemocnění patří mezi nejrychleji probíhající onemocnění infekčního původu. Ačkoliv jdou možnosti léčby rychle kupředu, stále průměrně každý desátý pacient s tímto onemocněním umírá během prvních 24 – 48 hodin po vzniku příznaků. Téměř každý pátý člověk, který závažné onemocnění přežije, si odnese nějaké trvalé následky, ať již v podobě amputace prstů či celých končetin, nebo ztráty sluchu, poruch učení, mentální retardace a dalších komplikací.

Zákeřný meningokok může napadnout každého, zcela zdravého jedince

Meningokoková infekce je velmi rychlé, agresivní a život ohrožující onemocnění, které zpočátku působí jako běžná viróza, ovšem do několika hodin po propuknutí (24 až 48) mu může pacient podlehnout nebo mít doživotní následky. Jedinou účinnou ochranou a prevencí je očkování.

Od ledna 2018 se zásadně mění očkovací kalendář pro děti i dospělé

Od 1. ledna 2018 se zásadně mění nastavení českého očkovacího kalendáře, a to včetně počtu aplikovaných dávek a intervalů mezi nimi. Poslanecká sněmovna schválila dne 30. 6. 2017 novelu zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kde v části věnované hrazeným službám dochází ke změnám a k rozšíření úhrady vybraných očkování ze zdravotního pojištění.

Vakcína proti meningokoku B přichází do Česka

Do České republiky přichází nová a dlouho očekávaná vakcína proti meningokokům skupiny B. Její význam spočívá v tom, že může ochránit proti nejrozšířenějšímu typu meningokoka, proti kterému zatím očkování nebylo. Čeští lékaři ji mohou pacientům aplikovat již nyní.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce