Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Malá mrtvice má nenápadné projevy, které není dobré podcenit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20255x )

Třetina postižených mozkovou příhodu nepřežije. Významné procento se musí smířit s trvalými následky a jen zlomek lidí se dá po mrtvici takzvaně úplně dohromady. Příchod mrtvice však nemusí být úplně překvapivý, dokáže vyslat varovné signály.

Dobrá rada
shutterstock.com

Při CMP dochází k přerušení toku krve do některé části mozku. Krev přivádí do mozku kyslík a další nezbytné živiny. Lidský mozek spotřebuje více než 20 procent kyslíku, což z něj dělá jeden z energeticky náročných orgánů. Bez kyslíku vydrží mozkové buňky a neurony pouhých pět minut. Poté začínají postupně odumírat. Pokud se rychle neobnoví přívod krve a kyslíku do mozku, může dojít k trvalému poškození nebo ke smrti.

„Riziko mozkové příhody je kromě genetické zátěže pevně svázáno s životním stylem. Pokud kouřím, mám neléčený vysoký tlak, trpím nadváhou, nadměrnou stresovou zátěží, mám zvýšený cholesterol a největší hrůzu mám z pohybu navíc, pak můžu být mezi vhodnými kandidáty na mrtvici," říká neuroložka z budějovické polikliniky Iveta Němcová.

Riziková je i antikoncepce

Hormonální antikoncepce, která obsahuje estrogeny, zvyšuje riziko vzniku mozko-cévních příhod a v kombinaci s rizikovými faktory, jakými jsou například kouření, hypertenze, cukrovka, poruchy metabolismu tuků, nemoci srdce, poruchy krevní srážlivosti, se zvyšuje nebezpečí cévní mozkové příhody. Cévní mozkovou příhodou jsou více ohroženy mladé ženy kuřačky, které užívají hormonální antikoncepci. Chemikálie z cigaret poškozují stěny cév a zvyšují riziko výskytu sraženin.

Podle odborníků však můžeme příchod fatální mozkové příhody jednak ovlivnit, a hlavně do určité míry i předvídat. Mrtvice se totiž velmi často ohlásí dopředu mírnějšími příznaky. Důležité je nepřehlédnout varování a s příznaky se svěřit lékařům.

Varovné signály existují!

Mrtvice člověka nezasáhne bez varování. Existuje tzv. poslíček mozkové příhody.
Může se stát, že krevní sraženina na chvíli ucpe některou z cév v mozku, což vede například k náhlé ztrátě zraku nebo neschopnosti mluvit. Mnoho lidí tomuto drobnému výpadku nevěnuje pozornost, protože příznaky většinou během několika minut odezní. Avšak za několik hodin, dní nebo týdnů může člověka postihnout cévní mozková příhoda s vážnými následky.

„Odborně se tomu říká tranzitorní ischemická ataka a jde o určitou mírnou fázi mrtvice, kde příznaky do 24 hodin odezní. Ty projevy jsou různorodé, může to být snížená možnost mimiky v obličeji. Nemůžete se usmát, našpulit rty. Snížená hybnost a brnění končetiny, zhoršení řeči. Někdy je člověk neschopen se vyjádřit slovy, a to jsou situace, kdy není dobré váhat,“ vysvětluje Iveta Němcová.

Projevy „malé“ mrtvice mohou být ještě daleko nenápadnější. Třeba jen mravenčení v rukou či drobné poruchy zraku. Vždy je však rozpoznatelná a je to důvod pro okamžité volání lékařské pomoci. Příští ataka už totiž může být úplně o něčem jiném. A hlavně by to měl být impuls pro zásadní změnu životního stylu.

Čtěte také: Jak poznat mozkovou mrtvici

Mrtvici lze předcházet

Stejně jako ostatním chorobám lze i mrtvici předcházet. Zdravý životní styl, dostatek pohybu, nekuřáctví, vyhýbání se stresu a pravidelné prohlídky u lékaře patří k základním zásadám, jak se této choroby vyvarovat. důsledku vést i ke zlepšení duševní pohody.

„Ve stravě je důležité omezit množství soli a cukru, dodržovat dostatečný a složením adekvátní pitný režim, zaměřit se na výběr vhodných tuků a dalších potravin v rámci jednotlivých skupin,“ dodává Věra Boháčová, nutriční terapeutka.

Obzvláště pozorní by měli být ti, kteří mají v rodině nějakou genetickou zátěž nebo se u nich projevily některé z rizikových faktorů, například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Lékaři doporučují, aby se lidé seznámili s projevy mrtvice a tím byli schopni rozpoznat příznaky v prvních okamžicích. Mohou tím zachránit život nejen sobě, ale i někomu ze svého okolí.

Co by mělo okolí varovat

Více než tři čtvrtiny pacientů lze identifikovat podle jednoduchého testu. Ten zahrnuje tři základní příznaky:

  • Prvním je pokles ústního koutku, člověk se přestane symetricky smát.
  • Druhým je slabost končetin, paže a nohy na jedné straně těla. Testujeme ho předpažením po dobu 10 vteřin, pokud oslabená paže klesá, je pozitivní. 
  • Třetím a posledním příznakem je náhle vzniklá porucha řeči. Člověk například není schopen najít správná slova, říká nesmysly, zadrhává se nebo nemluví vůbec.

Necelá čtvrtina pacientů bohužel nemá uvedené příznaky, ale mnoho jiných. Jde například o:

  • zrakové poruchy – náhle vzniklé dvojité vidění, výpadek poloviny zorných polí u každého z očí, náhlý výpadek zraku na jednom oku,
  • náhlá porucha vědomí, brnění nebo necitlivost poloviny těla, krutá bolest hlavy doprovázená během několika málo hodin ztuhlostí šíje, tedy neschopnost položit bradu na hruď, nebo závratě a zvracení.

Problém je v tom, že příznaků je celá řada, někdy jich u jednoho pacienta může být víc najednou. Laická veřejnost pak není připravena příznaky správně rozpoznat, a pokud nejsou výrazné, někteří pacienti je podceňují, nevšímají si jich.

Čtěte také: Prevence mozkové mrtvice - mikrofiltr který zachytí krevní sraženinu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Centrální mozková příhoda

Prodělal jsem CMP .RES:Uzávěr A basilaris nad odstupy Aa cerebelli sup.sycení ACP oboustranně z karotického povodí přes zadní komunikanty.Uzávěr CI úseku A vertebralis 1.dx.Je možno tuto diagnosu vyřešit chirurgicky? Jaké jsou další možnosti léčby ,mimo používání léku "PLAVIX".

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Mozkové mrtvice se na začátku špatně poznává

Pocit přeleželé ruky. Třeba i tak se mohou projevit první příznaky mozkové mrtvice. Mnoho lidí je podceňuje.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce