Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět středního ucha (Otitis media)

(doc. MUDr. Jan Plzák PhD. | přečteno: 304748x )

Zánět středního ucha může trvat jen pár dní, pak mluvíme o zánětu akutním. Nebo i podstatně delší dobu a pak se jedná o zánět chronický.

shutterstock.com

Akutní zánět středního ucha je velice častou nemocí u malých dětí. Byli jste opakovaně se svými dětmi na pohotovosti a „píchali“ jim ucho? Máte pocit, že toto onemocnění patří pouze k dětskému věku? Tak čtete dál….

Jaká je příčina

Infekce, zpočátku zpravidla virové, přestupuje z nosu a nosohltanu Eustachovou trubicí do středního ucha. V druhé době většinou viry oslabená sliznice středouší podléhá nájezdu škodlivých bakterií. V malém prostoru středního ucha se hromadí zánětlivá tekutina, která nemůže řádné odtékat oteklou Eustachovou (sluchovou) trubicí do nosohltanu.

U malého pacienta bývá častou příčinou zbytnělá tkáň v nosohltanu - nosní mandle. Ta narušuje funkci Eustachovy trubice a bývá zdrojem trvalé infekce. Velice často zánět středouší doprovází záněty horních cest dýchacích a chřipku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hombré
19x

Jen malá zkušenost. Když jsem byl malý kluk tak si vzpomínám na silné bolesti ucha. Pokaždé mi pomohlo když mi moje máma dala do ucha "šulek" vaty namočený ve slivovici. Ale pozor byl vymačkaný !!!! jen výpary... Pak mi dala na ucho obvaz a já v noci spal jako dudek :-) Aplikoval jsem to i svým dětem a ti už mají od bolestí uší několik let pokoj. Ale dával jsem jen mimořádně kvalitní slivovici.....

john
9x

máte pravdu jak jsem si vás četl tak jsem si vzpoměl že mě máma přilepovala česnek za ucho a taky to pomáhalo:)

Nada
2x

Ano cesnek take pouzivam cely zivot a funguje :-D ja si tedy davam oloupany strouzek rovnou do ucha.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 102. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Známky zhoršování sluchu aneb Jak mne slyšíte?

Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli? Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli...

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce