Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cvičení starším lidem pomáhá zpomalit stárnutí a přispívá k udržení vitality

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1426x )

Pravidelný pohyb by měl být součástí našeho volnočasového harmonogramu v každém věku. Rozhodně neplatí, že cvičení je jen aktivitou pro mladé, zatímco senioři by se ho měli s ohledem na pokročilý věk spíše vyvarovat. Vždy stačí jen přizpůsobit si zátěž i dobu cvičení vlastním limitům a možnostem, pohyb nemůže pak nijak uškodit. Jaká pravidla je třeba respektovat, chcete-li začít cvičit a je-li to už nějaká doba, co jste oslavili padesáté narozeniny?

Dobrá rada
shutterstock.com

Po padesátém roce života je třeba k pohybové aktivitě přistupovat opatrněji a více brát v potaz tělesné možnosti, kondici a zdravotní omezení. Rozhodně to však neznamená, že bychom se snad měli fyzické aktivity nadobro vzdát a dál už jen bědovat nad zdravotními potížemi a nemocemi. Naopak, tělesné i duševní opotřebení je sice časem nevyhnutelné, ale míra a rychlost, s jakými tyto změny přicházejí, se dají významně ovlivnit způsobem života. Je to především vhodná strava, přiměřená fyzická aktivita a udržování sociálních kontaktů, to vše nám pomáhá být déle vitální a neztratit chuť do života.

Čtěte také: Denzitometrie - vyšetření kvality kostí

Efektivní zpomalení stárnutí

Při cvičení starších osob se musí brát ohled především na vyšší riziko cévních příhod. V pokročilém věku cévy ztrácejí pružnost a může dojít k problémům oběhového systému, proto by maximální tepová frekvence měla být nižší. Také není vhodné provádět cviky s velkými váhami a cvičit s hlavou dolů, stejně jako by se jednotlivé cvičební polohy neměly střídat příliš dynamicky. Nedoporučují se ani výrazné změny poloh, například z lehu do stoje, a prudké záklony hlavy, vlivem kterých může dojít k chvilkové ztrátě orientace a v souvislosti s tím i ke zranění. To samé platí o vstávání ze země. Ideální pauza mezi cviky je zhruba dvě minuty, přechod mezi nimi by měl být pomalý a plynulý. Kvůli postupné ztrátě elasticity vazivové tkáně se nedoporučují ani rychlé výkopy a švihové pohyby, naopak vhodné jsou pohyby tahem. Ideálním a nejen doplňkovým cvičením může být strečink, koordinačně nenáročná cvičení jsou vhodná nejen po svalovém zatížení pro rychlejší regeneraci, ale i jako velmi vhodná podpůrná aktivita pro udržování dobrého stavu pohybového aparátu.

Je dobré řídit se obecnými pravidly, nicméně myslete na svoji kondici, zdatnost, zdravotní omezení a genetické předpoklady. Každý jsme jiný a máme jinak nastavené hranice, je proto třeba to respektovat a nastavit si zátěž, opakování i četnost cvičení individuálně.

Čtěte také: Osteoporóza vede k závažným zlomeninám kostí

Tréninkové plány pro starší lidi

I v tomto věku je samozřejmě možné cvičením zlepšit postavu, mnohem důležitější je ale pozitivní dopad na zdraví a udržení vitality. Příznivě se ovlivňuje využívání energie ve svalech a tlumí se příznaky osteoporózy. Aby byl ale cvičební postup efektivní, je třeba sestavit plán a rozvrhnout své úsilí do etap. Nemusíte si hned platit osobního trenéra a dávat horentní sumy za odborné informace, stačí zapátrat v nadstavbové nabídce zdravotních pojišťoven, z nichž většina své pojištěnce podporuje ve zdravém životním stylu.

Čtěte také: Potraviny pro zdravé kosti

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravá výživa a sport

Rekreační sportovci a vůbec všichni aktivně žijící lidé by měli ve svém stravování dodržovat určitá pravidla. Dát si před návštěvou posilovny několik knedlíků se smetanovou omáčkou není právě to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce