Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zbavte se plísně na nehtech

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7604x )

Nehtová plíseň není jen estetickým problémem. Pokud se neléčí, může být časem provázena i bolestivými záněty kolem nehtu a pod nehtem. Nehty mohou být i nenávratně poškozeny. Navíc existuje velké riziko, že se plísní postupně nakazí i lidé v okolí postiženého.

Dobrá rada
shutterstock.com

Nehtová plíseň (onychomykóza) je jedno z nejrozšířenějších onemocnění nehtů, kterým trpí až 10 % populace. Nehtové ploténky nebo nehtová lůžka jsou při něm napadeny kvasinkami nebo parazitickými houbami. Těmto mikroorganismům se dobře daří v teple a vlhku, proto nehtová plíseň nejčastěji postihuje nehty na nohou. K nákaze zdravého nehtu dochází při kontaktu s původci onemocnění, které se nacházejí všude tam, kde se pohybuje již postižená osoba bez bot. Jedná se především o společné sprchy, bazény a saunu. Nehtová plíseň je také velmi častá u diabetiků a u starších lidí.

Jak poznáte, že máte na nehtech plíseň?

Nakažený nehet poznáte snadno podle toho, že mění svůj vzhled – barvu, tvar a strukturu. Barva postiženého nehtu může být bílá, žlutá, černá nebo zelená, případně se na nehtu můžou objevovat bílé nebo žluté skvrny. Nehet je často ztluštělý a postupně se začíná ulamovat. Abyste si byli jistí, že změny na vašem nehtu jsou opravdu způsobeny nehtovou plísní, doporučujeme navštívit vašeho kožního lékaře, který odebere vzorek nehtu a pošle jej na mykologický rozbor. Měli byste vědět, že nehtová plíseň není jen estetickým problémem. Pokud se neléčí, může být časem provázena i bolestivými záněty kolem nehtu a pod nehtem. Nehty mohou být i nenavratně poškozeny. Navíc existuje velké riziko, že se plísní postupně nakazí i lidé v okolí postiženého.

Možnosti léčby nehtové plísně

Léčba nehtové plísně je obvykle náročná a dlouhodobá. Aby byla úspěšná, je často nutné kombinovat více metod najednou. Po likvidaci původce plísně musí být infikovaný nehet nahrazen nehtem zdravým. Je třeba počítat s tím, že odrůstání trvá 6 měsíců až 1 rok.

Jako u většiny nemocí je pro úspěšnou léčbu nehtové písně klíčové začít s ní ihned, jakmile se plíseň objeví. Není tedy vhodné čekat, až plíseň napadne většinu plochy nehtu nebo se rozšíří na nehty okolní. Jaké existují možnosti léčby?

Léčba lokální (místní) s pomocí antimykotik

Na nehet se aplikují antimykotika, která pronikají do nehtu, ničí původce onemocnění a zabraňují jeho dalšímu šíření. Kromě antimykotického krému nebo roztoku je možné lokálně nanášet i speciální lak. Z něj se do nehtu účinné látky uvolňují postupně, není tedy nutné jeho každodenní nanášení jako u krému a roztoku. Výhodou lokálních antimykotik je jejich šetrnost, protože prakticky nemají nežádoucí vedlejší účinky. Jejich nevýhodou je, že na dlouhodobě zanedbané nehtové plísně již nezabírají.

Lékárníci z internetového obchodu Lékárna.cz doporučují:

Lokální masti

Opravdu spolehlivé lokální masti na plísně obsahují antimykotika, jako je bifonazol, díky kterým vás zbaví infekcí způsobených plísní, kvasinkami i jinými houbami. Další důležitou látkou pak bývá močovina, která má za úkol změkčit nehet, aby léčivé složky mohly snadno proniknout do postiženého místa. Nám se nejlépe osvědčil Canespor.
Postup: nehty je nutné na několik minut nejprve namočit do horké vody, osušit, škrabkou odstranit vrchní část nehtu, nanést krém a následně postižený nehet na 24 hodin zalepit. Celková léčba obvykle zabere 1 - 2 týdny.

Pythie - chytrá houba

Vhodným přípravkem v boji proti plísním tzv. chytrá houba, neboli pythie. Kromě samotné léčby se produkty z této houby hodí i coby prevence vzniku nových plísní.

Postup: vatový tampon namočený v roztoku z pythie přiložte na postižený nehet, přikryjte a nechte působit přes noc. Stejný proces zopakujte druhý den a následně pak za 2 - 4 týdny.

"Pythie má oproti běžné antimykotické léčbě řadu výhod - plísně nebo kvasinky si proti ní nevytváří odolnost, a tak ji můžete použít opakovaně. Použití houby s sebou nenese žádná omezení ani rizika." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Tea tree olej

Čistý tea tree olej je díky svým antimykotickým a antiseptickým schopnostem vysoce účinný proti plísním na nehtech. Postižený nehet natírejte 2x denně.

Oreganový olej

Olej z oregana neboli dobromysli obsahuje thymol, který má antimykotické vlastnosti. Postižený nehet natírejte oreganovým olejem dvakrát denně. Pro zvýšení účinku, můžete čajovníkový a oreganový olej kombinovat - pozor ale na případnou alergickou reakci, v obou případech se jedná o velmi silné přípravky.

"Oregánový olej je v tradiční bylinné medicíně považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Účinnou látkou v oreganovém oleji je karvakrol a thymol. Karvakrol je jedním z nejsilnějších antioxidantů, který propůjčuje oreganu silné antibakteriální a antimykotické vlastnosti, např. v boji proti kvasinkovým infekcím. Oreganový olej můžete užít i vnitřně - detoxikuje zažívací trakt a pomáhá v boji proti plísním vnitřně."  (PharmDr. Kamila Horníčková)

Plíseň na nohou lze léčit přírodní cestou pomocí propolisové tinktury, kterou dvakrát denně potíráme postižené místo.

Ozonizované oleje

Přípravky s obsahem ozonizovaného olivového nebo slunečnicového oleje dokáží podle odborných výzkumů spolehlivě zneškodnit organismy, jako jsou plísně, kvasinky a bakterie. 2x denně vmasírujte olej do postiženého nehtového lůžka.

Česnek

O antibakteriálních a antimykotických vlastnostech česneku věděli už naše babičky a současné výzkumy jejich znalosti jen potvrzují. Plátek česneku přiložte na postižený nehet, přikryjte a nechte působit asi půl hodiny. Postup opakujte 2x denně.

Navštivte lékaře

Pokud žádný z uvedených procesů nezabírá nebo váš nehet vykazuje známky výrazného poškození, je lepší ihned navštívit kožního lékaře. Ten může na základě diagnózy předepsat silnější lokální léky nebo je zkombinovat s léčbou celkovou, kdy obvykle dochází k perorálnímu podávání antimykotik. Při celkové léčbě se antimykotika podávají v lékové formě ústy. Účinná látka se do nehtu dostává z krve a zde, stejně jako lokální antimykotikum, likvidují původce plísně. Výhodou celkové léčby je, že obvykle vyřeší i úpornou nehtovou plíseň. Jejich nevýhodou je to, že zatěžují organismus, obzvláště játra. Někteří pacienti proto tento typ léčby ze zdravotních důvodů podstoupit nemohou. Někteří pacienti se této léčbě chtějí kvůli možným vedlejším účinkům vyhnout.

Změňte svůj jídelníček

Souvislost mezi stravováním a celkovým zdravím s plně funkčním imunitním systémem podléhá přímé úměrnosti: čím zdravěji se stravujeme, tím lépe náš organismus funguje. Zakomponujte proto do svého jídelníčku:

  • probiotické jogurty - pro podporu imunitního systému, aby byl schopen odolávat atakům plísní a jiných infekcí
  • dostatečné množství bílkovin - neboť přímo podporují růst nehtů
  • železo a vitamín D - proti lámavosti nehtů
  • esenciální mastné kyseliny - pro pevnost a růst nehtů
  • vápník - pro lepší kvalitu nehtů
"Vnitřně doporučuji podpořit antimykotickou léčbu popíjením čaje z lapacha, které má silné protiplísňové účinky a čistí lymfatický systém. Tento strom z Amazonie místní indiáni užívají nejen při plísních, léčí jím aké dermatitidy, lupénku atd. U těhotných žen se doporučuje používat pouze zevně na koupele a oplachy postižených míst.." (PharmDr. Kamila Horníčková) 

Při plísňových onemocněních těla je vhodné podpořit svou imunitu vnitřně. Vsaďte na pomocníky stimulující naši imunitu, jako je vitamín C, echinacea, rakytník, zelené potraviny (mladý ječmen, chlorella, spirulina), vitamin D, omega 3 mastné kyseliny (rybí olej), imunoglukany z hub (hlíva ústřičná a další).

Obrňte se trpělivostí

Musíte počítat s tím, že léčba plísně nehtů je dlouhodobá (většinou 6-12 měsíců). Čím více je nehet postižen, tím trvá déle. V léčbě vytrvejte až do té doby, než vyroste nový nehet zcela bez kazu. Mažte i kůži mezi prsty a celou plosku chodidel. Plíseň se většinou nachází i na kůži a opětovně se přenáší. V případě ztluštělých nehtů, je možné nehty obrušovat pro lepší průnik účinné složky přípravku.

Dodržujte zvýšená hygienická opatření

Udržujte nohy čisté a suché. K broušení je vhodné používat jednorázové pilníky. Všechny nástroje, kterými pečujete o kůži a nehty, po každém použití vydezinfikujte. Dodržování dalších zásad pomůže zabránit roznosu infekce. V průběhu léčby denně:

  • dezinfikujte boty
  • měňte ponožky či punčocháče
  • měňte ručníky
  • a také nechoďte nikde naboso

Léčba nehtové plísně laserem

Tato moderní metoda využívá lékařský poznatek, že plísně jsou citlivé na příliš vysokou teplotu. Povrch nehtu se zahřívá s pomocí laserového paprsku na požadovanou teplotu a dochází tak k jejich likvidaci. Metoda je ideální pro všechny, kterým lokální léčba antimykotiky nepomáhá, ale zároveň nemůžou nebo nechtějí podstoupit celkovou léčbu léky.

Prevence vzniku plísně na nehtech

Nejúčinnější prevencí je především zabránění kontaktu s původci plísňových onemocnění a důsledná osobní hygiena. Pokud se nákaze chcete vyhnout, nebo chcete zabránit jejímu opakování, měli byste:

  • Používat obuv při vstupu do společných sprch, bazénu nebo sauny.
  • Pokud navštěvujete pedikúru, tak je vhodné si ověřit, že všechny nástroje, které se zde používají, jsou dostatečně dezinfikovány.
  • Upřednostněte bavlněné ponožky před silonovými.
  • Nezkoušejte cizí boty naboso.
  • Vždy používat jen vlastní obuv a tu nepůjčovat.
  • V létě nosit vzdušnou obuv.
  • Boty je doporučeno dezinfikovat 2x týdně sprejem.
  • Sprej je pak vhodný i k desinfekci ponožek, pokud je nelze vyvařit.
  • Nesdílejte ručníky, boty a prádlo s jinou osobou.

Obecnou radou v prevenci jakýchkoli nemocí je posilování imunitního systému.

Zdroj: www.lekarna.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kandidóza

Již delší dobu se potýkám s výtokem z pochvy spojeným se svěděním. Po přeléčení na kvasinky se mi neustále výtok objevuje, bez žádných jiných problémů. Chtěla bych se zeptat, existují nějaké preparáty, které by zničily kvasinky a nezničily můj rodinný rozpočet ? Verunka

Plísňová onemocnění nehtů, kůže, sliznic a vlasů

Mykózy jsou nakažlivé (infekční) nemoci, přenosné na různé hostitele. Začínají průnikem podhoubí (mycelia) do rohovinové vrstvy různých tkání.

Kvasinkové infekce pochvy

Až u třetiny žen se kvasinky v pochvě vyskytují bez jakýchkoliv příznaků. Často však přemnožení kvasinek vyvolá příznaky, které se nedají přehlédnout - je to hlavně úporné a nepřestávající svědění v oblasti zevního genitálu a charakteristický výtok.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce