Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina vaječníků: příznaky, které rozhodně nepřehlížejte

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4350x )

Rakovina vaječníků byla nazvána „Tichý zabiják“. Podobně jako u mnoha jiných druhů rakoviny nevykazuje dlouhou dobu žádné příznaky. Když se symptomy objeví, jsou velmi nespecifické a mohou signalizovat mnoho jiných nemocí. Smutnou skutečností je, že když je rakovina vaječníků konečně diagnostikována, stane se tak ve stádiu, když se nemoc již rozšíří, a pak jsou léčebné možnosti omezené.

shutterstock.com

Projevy nádorového onemocnění vaječníků přicházejí často pozdě, proto je také nemoc odhalena u řady žen až ve stadiu, kdy už je těžké ji léčit. Nemocné mívají pocit nepohody v břiše, jsou unavené, mají pocit plnosti, někdy se jim zvětšuje objem břicha. To způsobuje rostoucí nádor či tekutina z nádoru v dutině břišní. Nádor se také může projevit až vzdálenými ložisky metastázami v jiných orgánech, například dušností při postižení plic. 

Existují ale některé varovné příznaky, na které by si ženy měly dávat pozor.

Potíže se zažíváním

Jedním z častých varovných signálů karcinomu vaječníků jsou potíže se zažíváním. Trápí vás zácpa, průjem, nadýmání, tlaky v břiše, ale také pálení žáhy? Jestliže jste nikdy těmito obtížemi netrpěla a delší dobu u vás přetrvávají, je dobré to oznámit lékaři, aby vám udělal celkové vyšetření a případně vyloučil i obávanou rakovinu. 

Čtěte také: Děložní myom je často mylně spojován s rakovinou

Bolesti břicha

Bolesti břicha sice mohou znamenat cokoli, ale pokud vás trápí delší dobu, a to zejména v oblasti podbřišku, může jít právě o jeden z varovných signálů karcinomu vaječníků. Při tomto druhu rakoviny mohou vyrůst poměrně velké nádory, které navíc způsobí vznik tekutiny v dutině břišní, což může vést k poměrně dramatickému zvětšení břicha. Pokud vám tedy naroste břicho, ale jiné části těla naopak ztrácí tuk i svalovou hmotu, měli byste raději zamířit k lékaři.

Také bolesti v dolní části zad, zejména pokud vyzařují do pánevní oblasti, mohou být příznakem karcinomu vaječníků.

Čtěte také: Kdy se výtok stává zdravotním problémem?

Časté močení

Cítíte naléhavou potřebu močení a chodíte častěji na záchod? Může se jednat o příznak slabých svalů pánevního dna nebo infekce močových cest. Ale častější močení bývá příznakem nádoru ovarií. Jestliže tedy nejste zrovna nastydlá a objevily se u vás i další uvedené příznaky, nechte se raději vyšetřit. Čím dříve totiž lékaři rakovinu odhalí, tím větší je šance na úspěšnost léčby.

Menstruační poruchy

Samotné menstruační poruchy nemusí ukazovat na rakovinu vaječníků. Změny v menstruačním cyklu totiž mohou mít celou řadu příčin. A to od hormonální nerovnováhy, zánětů až po polypy. Pokud se u vás ovšem objevily navíc i další varovné signály, pak je rozhodně vhodné navštívit svého gynekologa. Ten by měl kromě běžné gynekologické prohlídky vyšetřit také vaječníky ultrazvukem.

Bolest při pohlavním styku

Bolestivý pohlavní styk také může mít souvislost s rakovinou vaječníků. I tento intimní problém může mít celou řadu příčin, pozor byste si však měly dát, pokud se pro vás stane sex bolestivým bez zjevné příčiny a tento stav přetrvává déle než dva týdny.

Čtěte také: Vaginální suchost – intimní problém o kterém ženy nemluví

Únava

Cítíte se stále příliš unavená a bez energie? Může jít o signál, že ve vašem těle není vše v pořádku.

Nechutenství

Stejně jako u dalších druhů rakoviny i u nádoru vaječníků je ztráta chuti k jídlu jedním z příznaků onemocnění. Můžete mít neustále pocit, že jste sytá, a to i v případě, že téměř nejíte. Důvodem je přítomnost vody v těle, která způsobuje nadmutí břicha a utlačování zažívacího ústrojí. Sledujte také jakoukoli nevysvětlitelnou ztrátu hmotnosti. Ženy jsou obvykle šťastné, když zhubnou pár kilo, ale není to vždy dobré znamení.

To neznamená, že musíte mít všechny výše uvedené příznaky. Někdy může stačit jeden, aby signalizoval, že se něco děje. Pokud příznaky přetrvávají po dobu dvou týdnů nebo déle, možná je na čase navštívit lékaře.

Zdroj: www.healthyandnaturalworld.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce