Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Gravesova-Basedowova nemoc postihuje hlavně mladé ženy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3043x )

Gravesova-Basedowova nemoc je autoimunitní onemocnění štítné žlázy, které je doprovázeno její nadměrnou funkcí. Vyskytuje se častěji u žen, vzniká spíše v mladším a středním věku.

shutterstock.com

Štítná žláza je umístěna v přední části krku, hned pod ohryzkem. Odpovídá za tvorbu hormonů, které kontrolují tělesný metabolismus (přeměnu potravy na energii) a usměrňuje vnitřní teplotu těla. Onemocnění štítné žlázy se objevuje u přibližně 30 % populace, častěji u žen středního a vyššího věku.

Čtěte také: Nejčastější nepravdy a mýty o chorobách štítné žlázy

GRAVESOVA-BASEDOWOVA NEMOC

Jedná se o autoimunitní onemocnění způsobené protilátkami, které napadají vlastní folikulární buňky štítné žlázy. To vede ke zvýšené funkci hormonů štítné žlázy, jež mají vliv na metabolismus celého těla. Nemoc se projevuje příznaky zvýšené hladiny hormonů štítné žlázy: zrychlenou srdeční akcí, váhovým úbytkem, svalovou slabostí, třesem, zvýšeným pocením, nervozitou a úzkostí. Zhruba 30 % pacientů, které trápí Gravesova-Basedowova nemoc, vykazuje také příznaky Gravesovy oftalmopatie. Tato choroba charakteristická vypoulenýma očima, protože látky způsobující hyperfunkci se nevážou pouze na štítnou žlázu, ale i na vazivové tkáně v orbitě. Zbytnění těchto tkání vytlačuje bulbus z očnice. V některých případech dochází k prolapsu tkání.

Příčiny vzniku onemocnění

Gravesova-Basedowova nemoc je způsobena poruchou imunitního systému, přesná příčina vzniku této choroby nicméně není zcela jasná. Lékaři jsou přesvědčení, že velkou roli hraje především genetika. Mezi spouštěcí mechanismy poté mohou patřit například některá virová onemocnění, psychický stres, úrazy, podávání jódu, rychlý váhový úbytek či těhotenství.

Rizikové faktory:

  • Pohlaví – nemoc obvykle postihuje ženy
  • Věk – nemoc se většinou vyskytuje u pacientů mladších 40 let
  • Jiné autoimunitní poruchy organismu (diabetes, revmatoidní artritida)
  • Výskyt nemoci v rodině
  • Kouření

Příznaky Gravesovy-Basedovovy nemoci

Projevy spojené s Gravesovou nemocí mohou být velice rozmanité, jelikož hormony štítné žlázy mají vliv na celou řadu tělesných systémů. Toto onemocnění způsobuje hypertyreózu (nadměrná produkce hormonů štítné žlázy) a často ji doprovází také struma neboli zvětšení štítné žlázy, která se lidově označuje také jako vole.

Nemoc se může projevit příznaky zvýšené hladiny hormonů štítné žlázy:

  • nespavostí a celkovou únavou,
  • zrychlenou srdeční akcí,
  • váhovým úbytkem,
  • svalovou slabostí,
  • třesem,
  • zvýšeným pocením,
  • nervozitou a úzkostí.

Za další známky choroby pak přímo odpovídá autoimunitní proces:

  • postižení očí (exoftalmus) – oči vypadají „vykuleně“ a vystupují z očních jamek;
  • „vole“ neboli struma – otok na krku v oblasti štítné žlázy;
  • těstovitý otok lýtek (pretibiální myxedém).

GRAVESOVA OFTALMOPATIE

Nemoc může postihovat i oči, a tato forma se označuje jako Gravesova oftalmopatie. Typickým znakem jsou pak oči nápadně vystouplé z důlků a jejich nadměrná suchost.Tělo si z přehnané imunitní reakce tvoří protilátky, které stimulují buňky štítné žlázy k zvýšené činnosti. Současně tyto protilátky působí na tkáně, které jsou umístěny za očním bulbem v očnici – ty pak zbytní a dochází k očním příznakům, které nazýváme exoftalmem. Je charakterizován vytlačením očních bulbů dopředu, omezeným uzavíráním víček a současně otokem tkání v jejich okolí. 

Symptomy zahrnují:

  • Pálení, tlak, třes a slzení očí, pocit písku. Tyto dlouhodobé potíže mohou být zaměněny za chronický zánět spojivek.
  • Bolest očí, obzvláště při pohledech dolů nebo stranou.
  • Otoky orbitálních tkání způsobují exoftalmus (vystoupení (vysunutí) oka z očnice). Pohled těchto lidí se jeví jako upřený a strnulý. 
  • Vysunutí očí a stažení - zkrácení očních víček. Oba tyto projevy mohou vést k poruše dovírání víček a tím vysychání a poškození oční rohovky.
  • Poruchy pohyblivosti oka a dvojité vidění (diplopie).
  • Zvýšený nitrooční tlak a ztlustělé nitrooční svaly mohou vést k útlaku zrakového nervu se závažnými poruchami vidění až ke slepotě.

Bez léčby může dojít až ke ztrátě zraku v důsledku nevratného poškození rohovky a útlaku optického nervu. Důležitá je včasná diagnóza.

GRAVESOVA DERMOPATIE

Dalším projevem Gravesovy-Basedowovy nemoci může být také dermopatie, která způsobuje zčervenání a zhuštění kůže, a to zejména na špičce nohy. Vzácně se může objevit také pretibiální myxedém, což je podkožní edém v oblasti bérců.

Čtěte také: Vyšetření štítné žlázy

Léčba Gravesovy-Basedovovy nemoci

Lékaři doporučují, aby pacienti začali s léčbou co nejdříve. Mnoho pacientů vyžaduje stálou léčbu pro regulaci nadměrně aktivní štítné žlázy a mnoho pacientů užívá léčbu podle příznaků. Taková léčba zahrnuje:

Léčba nadměrně aktivní štítné žlázy:

  • Léčba radioaktivním jodem: léčba, při které pacient polyká radioaktivní jód, který zabijí nadměrně aktivní buňky štítné žlázy
  • Léčba antithyreoideálními látkami: používá se k léčbě příznaků nadměrně aktivní štítné žlázy a ke zpomalení nebo zastavení tvorby protilátek
  • Operace štítné žlázy: používá se k odstranění nadměrně aktivní štítné žlázy spolu s terapií nahrazující hormony

Léčba Gravesovy oftalmopatie

Léčba je komplexního charakteru a podílejí se na ní odborníci různých oborů. Je shodná s terapií hyperfunkce. Předpokladem úspěšné léčby je úprava životosprávy, zejména zákaz kouření, které jednoznačně zhoršuje nejen průběh onemocnění, ale také odpověď na léčbu. Někdy je nezbytné dlouhodobé celkové podávání kortikosteroidů. Jsou nezbytné pravidelné kontroly u očního lékaře.

  • Léky: patří sem topické lubrikanty, jako jsou umělé slzy, a ostatní léčba pro zmírnění zánětu oka a zvlhčení vypouklých očí
  • Operace: chirurgická léčba je k dispozici u několika příznaků Gravesovy oftalmopatie včetně odstranění části orbitální oblasti pro uvolnění místa edematózní tkáni, přestrukturování oslabených očí s ohledem na prevenci dvojitého vidění a zmírnění diskomfortu potíží se vzhledem souvisejících s retrahovanými očními víčky.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která vytváří a do krve vydává hormony - tyroxin a trijodotyronin - regulující intenzitu látkové přeměny a ovlivňující vývoj organizmu včetně vývoje mozku. Nemocní s onemocněním štítné žlázy jsou nejčastějšími návštěvníky endokrinologických ambulancí.

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Cukrovka a poruchy štítné žlázy

MUDr. Vladimír Weiss3. interní klinika VFN, 15. listopadu 2001

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce