Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh pacientky: Kde k tuberkulóze přišla sama neví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1432x )

Sedmadvacetiletá Bára Komárková právě končí léčbu tuberkulózy v pražské Thomayerově nemocnici. Jak k ní přišla sama neví, tipuje na Anglii, kde žila předchozích 6 let. „V Anglii je kvůli vlhkému počasí všude plíseň, a tak jsem dýchací potíže přičítala právě tomu. Později jsem si říkala, že mám astma, ale příliš jsem se neznepokojovala,“ popisuje Bára.

shutterstock.com

Do Anglie odjela pár měsíců po maturitě na grafické škole, aby změnila prostředí. Pracovala jako servírka, dělala asistentku módním stylistům, kostýmním designérům, vypracovala se na manažerku charitativních projektů. V srpnu loňského roku se rozhodla vrátit do Čech, především kvůli stesku po rodině.
„Po ránu jsem hodně vykašlávala, těžko se mi dýchalo při přechodu ze zimy do tepla a naopak. Při příjezdu do Čech se mi vždy ulevilo, což potvrzovala mou teorii, že jde o astma, které se ve vlhké Anglii horší. Svůj zdravotní stav jsem začala řešit na podzim. Lékař na plicním mě poslal na rentgen, ale řekl, že nic zásadního nevidí. Pak mi diagnostikoval astma. Dostala jsem léky a měla jsem přijít za měsíc na kontrolu,“ vzpomíná Bára.

Léky na astma jí opravdu ulevily, a tak šla na další kontrolu klidná. Lékař ji ale poslal opět na rentgen a poté jí řekl, že nález, který viděl už minule, je větší.
„Nasadil mi antibiotika a poslal na CT. Okamžitě po dobrání antibiotik jsem se začala zase cítit hůře. Na plicích mě píchalo a když jsem se předklonila, měla jsem pocit, jako by mi plíce chtěly vypadnout z těla.“

Diagnózu tuberkulóza se Barbora dozvěděla během druhé návštěvy pneumologické ambulance v Thomayerově nemocnici, po CT vyšetření.
„Do chvíle, než mě lékař poslal s žádankou do nemocnice nepadlo o tuberkulóze ani slovo. Když mi řekli že tady budu 2 měsíce s okamžitou platností, byla jsem v šoku. Nakonec se z toho vyklubaly 3. Po lécích se mi ulevilo prakticky okamžitě, do 5 dnů od chvíle, co mi je nasadili,“ říká Bára.

Když oznámila příbuzným, že má tuberkulózu, nevěřili jí.
„Mysleli si, že nic takového už v současné době není. Poslala jsem na vyšetření jak svoje známé v Anglii, tak bývalého přítele i české příbuzné. Ti, kteří se opravdu vyšetřit nechali, měli výsledky negativní,“ dodává Bára.

Kde k tuberkulóze přišla sama neví.
„Cestovala jsem 6 týdnů po Asii, ale mohlo to být stejně tak ve Velké Británii,“ uzavírá. Až ji z nemocnice pustí plánuje se postarat o babičku, která prochází onkologickou léčbou, a ráda by se věnovala kostýmnímu designérství.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Změna v očkovacím kalendáři: chybí v něm tuberkulóza

Zrušení plošného očkování proti tuberkulóze, to je nejvýznamnější poslední změna v očkovacím kalendáři. Díky tomu je možné v prvních týdnech života očkovat děti povinnými i doporučovanými vakcínami o několik týdnů dříve. Urychlí se tak ochrana dětí proti nebezpečným infekcím včetně černého kašle. Jeho výskyt u nás v posledních letech vzrostl až na tisíc případů ročně a pro malé děti je velmi nebezpečný.

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce