Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kontaktní čočky: správným výběrem roztoku prodloužíte životnost a ušetříte peníze

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1337x )

Péče o kontaktní čočky (vyjma jednodenních) obnáší také čištění a uchovávání přes noc. K tomu potřebujeme roztoky. Mnoho lidí ale nesprávným výběrem nevědomky zkracuje životnost jak čoček, tak roztoků, a zbytečně tak zatěžuje peněženku a možná i riskuje infekci. Jak roztoky vybírat a používat správně, abyste prodloužili životnost čoček na maximum, radí kontaktolog e-shopu VašeČočky.cz Daniel Szarvas.

shutterstock.com

Proč je potřeba používat roztok?

Roztok čočky zvlhčí, zbaví je usazených nečistot a bakterií. Pokud se ale čočka v roztoku neošetří správně, může se zanášet. Vzniklé usazeniny pak mohou oči dráždit nebo podporovat šíření nejrůznějších bakterií. Roztok na kontaktní čočky nelze ničím nahradit. Rozhodně neoplachujte čočky vodou.
„Voda, ať už kojenecká, převařená nebo dokonce destilovaná, není čisté H₂O. Obsahuje mnoho látek a mikroorganismů, u nichž vůbec není žádoucí, aby do styku s kontaktními čočkami přišly,“ vysvětluje Daniel Szarvas.
„Pokud roztok zapomenete nebo vám na cestách dojde a nemáte nový, raději sáhněte po jednorázových čočkách nebo brýlích,“ dodává.

Jaký roztok vybrat?

Na trhu existuje velké množství roztoků. Vybírat se dá podle mnoha kritérií, jako je značka (pokud s nějakou máte dobré zkušenosti, není důvod ji měnit a riskovat, že vám nový roztok nesedne), složení nebo typ čoček (roztoky se vyrábí i speciálně pro měkké či tvrdé čočky).

Nejklasičtější variantou je víceúčelový roztok na kontaktní čočky. Slouží k čištění, dezinfekci, oplachování, uchovávání a zvlhčování čoček.

Další variantou jsou peroxidové roztoky. Ty ve většině případů neobsahují konzervanty a jsou oblíbené pro svou vysokou desinfekční schopnost. Čočky jsou díky nim opravdu sterilní, ale pozor, je třeba dbát na správné použití, aby peroxid nepodráždil oko.
“Při čištění čoček (během doby, kdy jsou čočky v roztoku uloženy), dochází k poměrně složité chemické reakci. Ta trvá až 6 hodin a čočky není možné nasadit dřív než po jejím skončení, protože peroxid, který se nestačil dokonale zneutralizovat, v očích pálí,” vysvětluje Szarvas.

“Při syndromu suchých očí, pobytu s čočkami v prašném prostředí nebo při každodenní práci s počítačem je vhodné používat roztoky se silným zvlhčujícím účinkem. Nošení čoček je příjemnější, oči netrpí, nesvědí a nepálí,” doporučuje Daniel Szarvas.

Jak se roztok správně používá?

  • Čočku je v pouzdře potřeba zalít dostatečným množstvím roztoku tak, aby byla celá ponořená. Na množství roztoku rozhodně nešetřete a mějte ho vždy v zásobě.
  • Roztok v pouzdře je ideální měnit každé tři dny.
  • Pokud se roztok znečistí například řasenkou, je nutné ho vyměnit ihned.
  • Roztoky se nesmí míchat. Při jejich výměně je potřeba po vyjmutí čoček z pouzdra zbytek starého roztoku vylít a před uložením čoček pouzdro naplnit novou dávkou. Doléváním riskujete snížení dezinfekčního účinku čerstvého roztoku a případná infekce.
  • Víceúčelový roztok na měkké kontaktní čočky umí dezinfikovat. Dnešní roztoky sice slibují dokonalé vyčistění i bez mnutí, avšak záleží na stupni „znečistění“ kontaktní čočky. Rozhodně neuděláte chybu, pokud budete čočky mnout (samozřejmě důkladně umytýma rukama). Každý den zkuste čočku po vyjmutí z pouzdra vyčistit v dlani s pár kapkami roztoku.
  • Na každý nový roztok je třeba i nové pouzdro. To by neměl být problém, protože roztoky se s pouzdry ve většině případů prodávají.

Dnes už díky kvalitním roztokům není potřeba čočky vyvářet, jako to mnohdy ještě dělala předchozí generace. Když existuje možnost kvalitních měkkých čoček a šetrných čistících roztoků, proč ji nevyužít? Nošení čoček pak bude zase o něco příjemnější.

Zdroj: VašeČočky.cz.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce