Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zelený a šedý zákal, jaký je mezi nimi rozdíl?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4148x )

Kromě toho, že obě onemocnění postihují oko, nic jiného společného nemají. Mezi šedým a zeleným zákalem je velký rozdíl, a nejen v tom, že každá z chorob postihuje jinou část oka.

shutterstock.com

U zeleného zákalu neboli glaukomu se jedná o poškození zrakového nervu, což se projevuje různými poruchami vidění. Při glaukomu neboli zeleném zákalu dochází k podstatnému zvýšení nitroočního tlaku. Tím je způsobeno utlačování vláken zrakového nervu, která postupně odumírají. Zároveň jsou zde patrné cévní, strukturální a jiné změny. Glaukom se objevuje většinou po čtyřicítce, jen vzácněji dříve. Glaukomu existuje více typů, které se od sebe liší svými příznaky. Na vzniku glaukomu se podílejí různé faktory – například dědičnost, celková onemocnění (např. cukrovka...), užívání některých léků (kortikosteroidy), úrazy, ale také porucha tvorby nitrooční tekutiny, změny postihující odtokové kanálky pro nitrooční tekutinu. Největším a nejčastějším rizikovým faktorem pro vznik glaukomu je vysoký nitrooční tlak. I když se zelený zákal objevuje nejčastěji ve vyšším věku, onemocnět mohou i malé děti do jednoho roku věku postižené vrozenou formou glaukomu.

Šedý zákal neboli katarakta se nejčastěji objevuje v pokročilejším věku jako důsledek stárnutí a dochází při něm k zakalení čočky, což může vést až ke slepotě. Šedý zákal se projevuje snížením kvality vidění – vnímaný obraz nám doslova začne překrývat šedý závoj, který postupně může tmavnout a postižený tak může přestat i vidět. V každém případě se jedná o přirozený proces stárnutí oka, přesněji čočky. Nejčastěji se objevuje po 65 věku života, ale může se také objevit až v osmdesáti. Časnější stádia šedého zákalu (presenilní katarakta) pak mohou být spojena s některými systémovými chorobami, zejména cukrovkou, méně často pak např. s atopickou dermatitidou. Mezi rizikové faktory vzniku katarakty patří dlouhodobá expozice UV záření, kouření, diabetes mellitus či dlouhodobé podávání kortikosteroidů. A v neposlední řadě je nezdravý životní styl – hlavně kouření, drogy, špatná výživa.

Příznaky zeleného a šedého zákalu

Příznaky zeleného zákalu

Zákeřnost zeleného zákalu spočívá hlavně v tom, že zpravidla probíhá bez příznaků. Nebezpečnou nemoc tak nepomůže odhalit ani bolest a většina pacientů zaznamená obtíže až v pokročilé fázi onemocnění, kdy se objeví:

  • Výpadky zorného pole
  • Porucha periferního vidění
  • Rozmazané okraje zorného pole
  • Snížená zraková ostrost
  • Potíže se zrakem při práci na blízko či v tmavých prostorách

Příznaky šedého zákalu

  • Zhoršené vidění: U některých typů zákalů se nejprve zhoršuje vidění do blízka, u jiných nejprve na dálku.
  • Rozostřené vidění: Nemocný vnímá obraz jako rozmazaný, postupně více matný a šedý
  • Citlivost na oslnění: Můžete mít problémy vidět při ostrém slunečním světle a při řízení auta v noci, kdy oslnění způsobuje pouliční osvětlení a blížící se světlomety.
  • Dvojité vidění: Při pohledu jedním okem se předměty jeví zdvojené až ztrojené.
  • Změna ve vnímání barev: Barvy nejsou tak syté, mají jinou intenzitu a odstín.

Léčba zeleného zákalu

Glaukom zatím není možno zcela vyléčit, lze pouze předejít dalšímu poškození optického nervu a zamezit postupu onemocnění. Nejvhodnější způsob léčby určuje individuálně ošetřující lékař na základě vyšetření.

  • Bývá užívána lokální medikamentózní léčba (aplikace kapek či mastí do oka), která může být ještě doplněna celkovým podáváním léků. Je nutné dodržovat pravidelné užívání kapek. První kapání by mělo být brzy ráno, následně v pravidelných intervalech během dne a poslední kapání má být těsně před usnutím.
  • Někdy bývá též využíváno léčby pomocí laseru. Takovýto zákrok je nebolestivý a provádí se ambulantně.
  • Chirurgická léčba je nezbytná v případě zhoršování zrakových funkcí i přes léčbu laserem. Takovéto výkony lze provádět ambulantně či s krátkodobým pobytem v nemocnici.

Léčba šedého zákalu

Jediným účinným způsobem léčby je operační řešení, při němž je většinou zkalená čočka nahrazena umělou. Operace nevyžaduje žádnou speciální přípravu a v naprosté většině případů se provádí v místním znecitlivění. Celý výkon trvá 15 - 30 minut a lze jej provádět i ambulantně. U většiny pacientů je operace bez komplikací a vede ke zlepšení vidění. Někdy však může po určitém čase dojít k opětovnému zhoršení vidění. Jedná se o ztluštění a zkalení pouzdra čočky, které bylo v oku ponecháno pro uložení čočky umělé. Tuto tzv. sekundární kataraktu lze ambulantně odstranit laserem.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce