Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina tlustého střeva a konečníku - screening zachraňuje tisíce lidských životů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2012x )

Zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku představují v ČR velký populační problém. Ročně je nově s tímto onemocněním diagnostikováno více než 7 600 pacientů a v souvislosti s tímto onemocněním ročně 3 400 pacientů umírá. Onemocnění lze přitom účinně předejít nebo jeho následky minimalizovat, je-li zachyceno včas. Ve screeningu zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku dosahuje ČR skvělých výsledků.

shutterstock.com

Úmrtnost na rakovinu tlustého střeva a konečníku klesá

Během třinácti let sledování byla odstraněna prekanceróza – adenomový polyp u více než 113 000 osob, tedy ve 36 procentech všech kolonoskopií. Tento vysoký podíl zachycených adenomů svědčí o potřebnosti screeningu. U dalších více než 9 500 osob byl nádor odhalen relativně včas, tedy v málo pokročilém stavu. Při hodnocení tříletého intervalu a se zahrnutím souvisejících diagnostických výkonů program dosahuje celkové pokrytí více jak 50 procent. Rostoucí pokrytí screeningem a dobrá dostupnost kolonoskopie se promítají do významného snížení mortality.
Úmrtnost na rakovinu tlustého střeva a konečníku dlouhodobě klesá. V poslední dekádě sledujeme pokles úmrtnosti o více než 30 procent. Populační data dokládají, že screeningový program přispívá také k redukci počtu nových onemocnění. Tedy předchází samotnému vzniku nádoru. Během posledních deseti let poklesl počet nově diagnostikovaných onemocnění o 17 procent,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Adresné zvaní na vyšetření

V ČR probíhá adresné zvaní občanů, tj. zdravotní pojišťovny zvou dopisem své klienty, u kterých vědí, že se prevence neúčastní. Pokud klient nereaguje, jsou pozvánky posílány opakovaně. Adresné zvaní do screeningu bylo zahájeno v lednu 2014 a participují na něm všechny zdravotní pojišťovny. Na první pozvánku reaguje cca 22 procent pozvaných, ale s opakovaným zvaním účast klesá na cca 15 procent (3. pozvánka) nebo 9 procent (4. pozvánka).
Bohužel míra účasti pozvaných je slabým místem programu. Proto bych rád na všechny občany apeloval, aby pozvánku, kterou naleznou ve své schránce, nezahazovali a skutečně jí věnovali pozornost,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V letech 2014–2018 bylo do screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku celkem rozesláno 4,6 milionu pozvánek. Počty pozvánek dokládají, že tento screening je jednou z největších zdravotnických intervencí v moderní historii českého zdravotnictví. „Pokud dostanete pozvánku do screeningu, určitě doporučená vyšetření absolvujte. Je-li někdo zván opakovaně a screeningu se neúčastní, riskuje velmi závažné onemocnění,“ varoval ředitel Dušek.

Čtěte také: Rakovina tlustého střeva: Jaké příznaky je třeba brát vážně?

Proč pozvala Vaše zdravotní pojišťovna právě Vás k vyšetření?

Stručně řečeno, spadáte do tzv. cílové populace kolorektálního screeningu: od věku 50 let výše máte nárok na test na skryté krvácení do stolice jednou ročně, od věku 55 let výše máte nárok na test na skryté krvácení do stolice jednou za dva roky nebo na screeningovou kolonoskopii jednou za 10 let. Náklady na toto vyšetření jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

V letech 2014–2018 bylo do screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku celkem rozesláno 4,6 milionu pozvánek. Počty pozvánek dokládají, že tento screening je jednou z největších zdravotnických intervencí v moderní historii českého zdravotnictví.
Pokud dostanete pozvánku do screeningu, určitě doporučená vyšetření absolvujte. Je-li někdo zván opakovaně a screeningu se neúčastní, riskuje velmi závažné onemocnění,“ varoval ředitel Dušek.

Kde se mohu nechat vyšetřit?

Občané mohou do programu vstoupit prostřednictvím vyšetření u praktického lékaře (ženy též vyšetřením u gynekologa). Do programu je zapojeno 6 000 ordinací praktických lékařů a 1 750 ordinací registrujících gynekologů. Lékaři v primární péči provedou vyšetření na okultní krvácení do stolice anebo doporučí klienta ke kolonoskopii, kterou provádí 191 řádně akreditovaných a kontrolovaných gastroenterologických center.
Je-li provedený test na okultní krvácení do stolice pozitivní, musí po něm následovat kolonoskopie. Neprovedení kolonoskopie v takové situaci, například z důvodu, že ji klient screeningu odmítne, ohrožuje jeho život,“ uvedl Miroslav Zavoral, odborný garant Národního programu screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku a ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Co mě čeká při vyšetření?

Test na okultní krvácení (TOKS)

OK test je dostupný a relativně jednoduchý způsob zjištění krve ve stolici, která není pouhým okem vidět. Test je založen na detekci krevního barviva hemoglobinu. Test provádí sám vyšetřovaný doma. Screeningový test okultního krvácení do stolice se v současné době provádí imunochemickým testem. Na rozdíl od dřívějších testů je pro pacienta uživatelsky příjemnější – nejsou třeba žádná dietní opatření, výsledek je nezávislý i na případné medikamentózní léčbě, navíc je nutný jen jeden vzorek stolice odebraný do speciální zkumavky, kterou dostanete od lékaře. Pozor je třeba dávat jen na to, aby se stolice před odběrem vzorku nedostala do kontaktu s vodou. Zkumavku se vzorkem stolice pak odnesete zpět lékaři.

POZOR! Při průjmu, krvácení hemoroidů nebo menstruaci by se test neměl provádět. Test naopak neovlivní lehké krvácení z dásní při čištění zubů. Alkohol a některé léky užívané nadbytečném množství mohou způsobit gastrointestinální krvácení. Tyto léky by Vám měl lékař vysadit nejméně 48 hodin před testováním.

Podle doporučených postupů může test na okultní krvácení bezplatně podstoupit každý člověk ve věku 50 - 54 let jednou ročně a ve věku nad 55 let jednou za dva roky.

Testy na okultní krvácení (TOKS) existují hned v několika různých variantách, mnohé z nich si můžete dokonce sami zakoupit v lékárně za částku nižší než 100 Kč. Orientační výsledek potom znáte během několika minut a i provedení testu bývá rychlejší a komfortnější. Další variantou je nechat si TOKS předepsat Vaším praktickým lékařem, nově mají tuto možnost už i gynekologové. 

Je-li TOKS test pozitivní, tak je nutno ve vyšetřování pokračovat dále – nejlépe provést kolonoskopii.

Kolonoskopie

Kolonoskopie je o něco náročnější vyšetřovací metoda. Jedná se o endoskopické vyšetření prováděné ve specializovaných gastroenterologických ambulancích. Při vyšetření se do konečníku zavede hadička kolonoskopu se světlem a kamerou, která se postupně zasunuje hlouběji do střeva. Kamera přitom zprostředkovává lékaři obraz střevní sliznice. Přístroj umí odebírat vzorky na histologii a odstraňovat polypy.

Před kolonoskopickým vyšetřením je nutné zhruba dva dny nic nejíst a hojně pít. Odpoledne před dnem vyšetření se rovněž pije speciální prázdnící roztok. Půst a důkladné vyprázdnění zajistí dobrou přehlednost tlustého střeva a zlepší kvalitu vyšetření. Kolonoskopie obvykle nebolí, pacient nicméně dostane utlumovací injekci, takže si průběh vyšetření někdy ani nepamatuje.

V období mezi 50. a 54. rokem života je ideální provádět test na okultní krvácení do stolice každoročně. Od 55 let výše pak máte možnost zvolit si mezi screeningovou kolonoskopií prováděnou jednou za 10 let, nebo TOKS jednou za dva roky (podívejte se také na našeho interaktivního průvodce screeningem). Bohužel TOKS sám o sobě nestačí ke stanovení definitivní diagnózy. Je-li výsledek testu pozitivní (tzn. jsou-li ve vzorku stolice nalezeny stopy krve), bude Vám poté doporučena kolonoskopie. Ta jako jediná totiž dokáže odhalit přesnou příčinu vašich potíží.

Čtěte také: Kolonoskopie - jak se na toto vyšetření připravit?

Krvácení varuje – může být časným příznakem rakoviny tlustého střeva

Každý člověk s nálezem krve ve stolici by měl být důkladněji vyšetřen. Je nutné si uvědomit, že rakovina tlustého střeva vzniká poměrně dlouho (několik let) a krvácení může být relativně časným příznakem. 

Mezi další příznaky patří:

  • změna pravidelnosti stolice;
  • průjem nebo zácpa;
  • stolice odchází v úzkém proužku;
  • zažívací potíže (nadýmání, pocit plnosti a/nebo křeče);
  • častý, bolestivý odchod větrů;
  • pocit nedokonalého vyprázdnění střeva;
  • neúmyslná ztráta hmotnosti;
  • zvýšená únavnost.

Zdroj: www.kolorektum.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce