Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

(MUDr. Petr Laštůvka | přečteno: 29439x )

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

shutterstock.com

Co to je zánět středního ucha?

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho. Střední ucho je uloženo ve spánkové kosti, od zevního prostředí je odděleno bubínkem a obsahuje kůstky (kladívku, kovadlinku a třmínek), které převádějí zvuk na sluchové buňky. Střední ucho je spojeno s nosohltanem Eustachovou trubicí, která umožňuje vyrovnávání tlaku vzduchu ve středním uchu se změnami vnějšího atmosférického tlaku. Onemocnění se vyskytuje v každém věku, ale nejčastěji postihuje děti ve věku kolem 2-6 let.

Co je příčinou zánětu středního ucha?

Akutní zánět středního ucha bývá komplikací zánětu horních cest dýchacích. Objevuje se několik dnů po začátku rýmy. Začíná někdy pocitem zalehnutí ucha a nebo přímo bolestí ucha, která se stupňuje. Bolest je ostrá, tepavá, často se stupňuje v noci a bývá výraznější při otřesech. Teplota stoupá na 38-39 st.C. Pacient hůře slyší na postižené ucho. Podkladem bolesti je zarudnutí a zduření sliznice středního ucha a hromadění hnisu, které vyklenuje bubínek. Při těchto obtížích by měl pacient ihned vyhledat odborného lékaře pro nemoci ušní-nosní-krční a být řádně léčen, aby se předešlo možným komplikacím, které mohou mít trvalé následky -- zhoršení sluchu. Při neléčeném zánětu se příznaky stupňují až do vzniku perforace bubínku, kdy tlakem hnisu dojde spontánně k jeho tzv. prasknutí (vzniku malého otvoru). U části pacientů může dojít k šíření zánětu do kostních sklípků uložených ve spánkové kosti za uchem a k rozpadu jejich kostěného ohraničení. Tato komplikace pak vyžaduje chirurgický zákrok.

Infekce proniká do středního ucha nejčastěji přes Eustachovu trubici při zánětech horních cest dýchacích. Méně často dochází k vniknutí infekce krví při infekčních nemocích (chřipka, spalničky) nebo proniknutí infekce ze zvukovodu, pokud má pacient perforaci bubínku. Častý výskyt onemocnění u malých dětí je způsoben odlišnými anatomickými poměry v oblasti Eustachovy trubice, které zejména u některých dětí vedou k poruchám její funkce a opakovaným zánětům středního ucha. S věkem se zpravidla funkce Eustachovy trubice upravuje a frekvence zánětů klesá.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Sluch

Vyšetření sluchu pomocí jednoduchých testů nebo podrobnější vyšetření sluchu ve sluchové komoře umožní lékaři stanovit stupeň a charakter poruchy sluchu.

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce