Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co všechno musíte zvládnout ještě před porodem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1372x )

Mateřství je nejkrásnějším, avšak také nejnáročnějším obdobím v životě každé ženy. Je to práce na plný úvazek – bez nároku na ohodnocení a s minimem oddychu a osobního volna. Co všechno musíte podniknout ještě předtím, než se jednou provždy stanete matkou?

Dobrá rada
shutterstock.com

Neznamená to, že už nikdy nebudete mít nárok na vlastní život. Hlídání si můžete zařídit vždy, pokud máte to štěstí a jste obklopena vždy připravenými babičkami a ochotnými kamarádkami. Nicméně matka jste vy, a tak počítejte s tím, že v prvních týdnech a měsících se váš svět otočí vzhůru nohama a miminko začne postupně okupovat každý centimetr vašeho osobního prostoru a každou minutu vašeho času.

Jsou věci, kterých byste si měla během těhotenství užívat nejvíce, abyste pak do této zodpovědné role vplula odpočatá a v dobré psychické pohodě. Jiné věci je dobré udělat proto, abyste ušetřila nervy. Ty by později mohly nastat v případě, že byste na něco zapomněla nebo se nedostatečně připravila.

Čtěte také: Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb

Odpočinek všeho druhu

Možná jste už na slovo odpočinek alergická – poslední týdny před narozením potomka se obvykle nesnesitelně vlečou a euforie z toho, že nemusíte chodit do zaměstnání a máte spoustu volného času, už také opadla. Nemusíte se jen povalovat v posteli. Když bude hezké počasí, choďte ven na procházky. Vedete si seznam knížek, které si rozhodně jednou musíte přečíst? Právě teď je nejlepší doba na to si z něj něco odškrtat. Ideálně když čtení propojíte s předchozím – vždyť co může být lepší, než si za krásného počasí číst knížku na hezkém místě v parku nebo přírodě a nic nemuset?

Čtěte také: Jak si v těhotenství ulevit a připravit tělo na nadcházející porod?

Nepodceňujte spánek

Dbejte na důkladný spánkový režim, protože potom, co miminko opustí vaše bříško, se právě spánek stane nedostatkovým zbožím číslo jedna, za které budete ochotna platit zlatem.

Udělejte si zkrášlovací den

Vyhlaste jeden celý den dnem péčí o sebe a svou krásu. Dojděte si na těhotenskou masáž, ke kadeřnici, na kosmetiku nebo nehty, kupte si tu krásnou kabelku, po které už druhý měsíc mlsně pokukujete, a vše zakončete pořádným obědem nebo večeří. Jíst přece musíte za dva!

Užijte si dámský večer

Snažte se také co nejvíce času trávit s kamarádkami a užívat si klábosení, vysedávání na kafíčkách, nákupy a jiné oblíbené aktivity. Absolutní nutností je uspořádat alespoň jednou babský večer, kdy se všechny sjedete k jedné z vás, připravíte pár chlebíčků, jednohubek, kýbl zmrzliny a rozjedete třeba maraton filmových hitů nebo tradiční pyžamovou párty.

Čtěte také: Preeklampsie ohrožuje matku i plod

Těhotenská péče a výhody

Spousta z nás bere zdravotní pojištění jako něco, co se platí povinně a není třeba se o to dále zajímat. Zdravotní pojišťovny však kromě zdravotní péče nabízejí řadu zajímavých programů a výhod. A je velká škoda, že toho většina lidí aktivně nevyužívá. Zapátrejte na webových stránkách, co vám za daného stavu může vaše pojišťovna nabídnout.

Zaopatřete vše potřebné

Myslete také na to, co všechno bude miminko po narození potřebovat, a vše pečlivě připravte. Zařízení dětského pokojíčku, vanička, autosedačka, kočárek… Je dobré si tyto věci ohmatat a zjistit, jak fungují, aby vás v rozhodující chvíli nepřekvapily. Zvláště věci, které je třeba skládat a kompletovat, si oťukejte předem. Navařte si také dostatečné zásoby jídla předem a uložte je do mrazáku.

Štěstí přeje připraveným, proto důkladnou přípravu nepodceňte ani vy – pro svoje dobro i dobro vašeho miminka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce