Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Počet nových případů HIV ve světě klesá, v ČR však roste

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11474x )

Ze statistik Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) vyplývá, že se v České republice od října 2012 do září 2013 nově nakazilo virem HIV 223 osob. V samotném roce 2012 to bylo „jen“ 212 osob. Nejnovější čísla OSN ukazují, že ve světě tempo epidemie vytrvale klesá.

Tiskové zprávy
Nemocnice Na Bulovce

Zatímco v roce 2001 se HIV infikovalo 3,4 milionu lidí, v roce 2012 to bylo již „jen“ 2,3 milionu – tedy o třetinu méně. V ČR od roku 1985 testy prokázaly přítomnost viru celkově u 2 063 osob. Přibližně 200 z nich v důsledku onemocnění AIDS již zemřelo.

Tradičně nejvíce postiženým regionem je Praha, kde je výskyt nových případů HIV infekce nejvyšší. Jejich počet zde od roku 1985, kdy státní úřady začaly problematiku sledovat, přesáhl tisícovku. Naopak nejméně postiženým regionem s celkem 19 HIV pacienty je tradičně kraj Vysočina.

Ve statistikách znázorňujících způsob přenosu HIV infekce dominují homosexuální a bisexuální muži, kteří se na celkovém počtu případů podílejí 65 %. Je třeba zdůraznit, že právě tato skupina osob je na rozdíl od heterosexuálních mužů a žen často a opakovaně testována.

Cizinců žijících na území České republiky bylo doposud diagnostikováno jako HIV pozitivních celkem 375. Jde převážně o heterosexuální osoby z východní Evropy a subsaharské Afriky. Onemocnění AIDS, které se rozvine, pokud HIV infekce není včas zaléčena, prozatím propuklo
u přibližně 400 osob. Může za to pozdně odhalená nákaza virem nebo dlouhodobé nedodržování léčebných doporučení. „To, co je na současném vývoji znepokojující nejvíce, není absolutní počet nemocných. Daleko větším problémem je skutečnost, že povědomí o riziku nákazy virem lidského imunodeficitu neboli HIV je napříč populací naprosto nedostatečné. Zranitelní jsou tak především velmi mladí lidé. Příčinou může být pokles pozornosti, kterou média věnují preventivním programům na jedné straně, stejně tak jako velké pokroky v léčbě na straně druhé. Bez ohledu na aktuální prognózu i nadále platí, že HIV infekce je nevyléčitelné onemocnění a významným způsobem snižuje kvalitu života nakažených osob,“ upozorňuje MUDr. David Jilich z AIDS Centra Nemocnice Na Bulovce.

Ve světě počet nově nakažených klesá

Pozitivní trend je výsledkem dlouhodobého snažení vládních i nevládních struktur, humanitárních organizací a farmaceutických společností, pro které je boj s epidemií především v rozvojových zemích jednou z priorit. Spolu s intenzivní edukací a prevencí zároveň dochází ke stálému zlepšování dostupnosti léčby pro nemocné. Svůj podíl na tom má i trvalé snižování cen léčiv.
Ty se například v Africe pohybují na několikanásobně nižší úrovni, než je tomu obvyklé v západní Evropě. Je to dáno snahou farmaceutických firem najít kompromis mezi potřebami chudých zemí v oblasti veřejného zdraví a jejich těžkou ekonomickou situací. Kupní síla zdejších obyvatel je totiž řádově nižší než ve vyspělých zemích. Přední výrobci léčiv proti HIV proto v posledních dvaceti letech umožnili více než 70násobné snížení nákladů na léčbu jednoho pacienta z původních 10 tisíc na 140 dolarů ročně. V současné době je celosvětově virem HIV infikováno přibližně 34 milionů osob. Nejvíce postiženým regionem je subsaharská Afrika. Jen v Jihoafrické republice je nákazou postiženo přibližně 6 milionů lidí, což činí zhruba 13 % populace.HIV

HIV v ČR

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

Nová naděje pro prevenci přenosu nemoci AIDS?

Vypadá to, že přenosu HIV by mohl zabránit speciální vaginální gel.

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce