Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

I člověka s HIV můžete klidně políbit

( Renata Vyšínová | přečteno: 11986x )

Pokud nemocný s HIV respektuje pravidla, není žádný důvod, proč by se ho měli členové rodiny, přátelé či spolupracovníci bát. Nenakazíte se tím, že se přátelsky políbíte na tvář, že se napijete ze stejného hrnečku. Pokud se naučíte používat správně kondom, pak není nebezpečný ani sex. Chce to jen být opatrní a vědět maximum o prevenci.

shutterstock.com

Člověk s virem HIV by měl o své chorobě informovat rodinu a přátele, aby se mohli účinně bránit nákaze. Aby HIV infikovaný člověk nenakazil lidi ve svém okolí, musí dodržovat určitá pravidla. V běžném životě to znamená dodržování základních hygienických návyků, kterými by se měl řídit každý člověk.

„Zásadní je, že dodržet pravidla při sexu. Přenosu při něm lze zabránit pouze abstinencí nebo správným používáním kondomu. Úzký a trvalý kontakt související s běžným každodenním životem nevede k přenosu HIV. Rozhodně se nemusíte bát přenosu třeba přes talíř - nádobí použité HIV pozitivní osobou lze umývat normálně spolu s ostatním nádobím. Virus se nepřenáší přes prkénko na záchodě. I přátelské políbení na tvář a běžný společenský styk jsou zcela neškodné,“ vysvětluje říká MUDr. Hanuš Rozsypal, CSc. z AIDS centra Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Poznejte další sexuálně přenosné choroby.

Základní pravidla v krizovějších situacích

1. Jak se chránit při poskytnutí první pomoci osobě s HIV při krvavém zranění:

a) použijte latexové rukavice,

b) dbejte, abyste se nepotřísnili krví HIV pozitivního člověka,

c) použité rukavice a ostatní potřísněný materiál vložte do uzavřeného plastového sáčku a vyhoďte do odpadků nebo spalte.

2. Co udělat s rozlitou krví nebo jinými tělními tekutinami:

Vždy pracujte v latexových rukavicích!

a) na rozlitou krev nebo jinou tělní tekutinu nasypte chloramin nebo podobný dezinfekční prostředek (Savo),

b) místo přikryjte papírovým ručníkem nebo kapesníkem, a pokud to je možné, nechte dezinfekci působit 10-15 min.,

c) pak krev či jiné tekutiny v rukavicích odstraňte, odpad vložte do plastového sáčku a vyhoďte do odpadků,

d) pokud byl úraz způsoben ostrým předmětem, vložte jej do pevného obalu a vyhoďte,

e) oděv potřísněný krví nejprve namočte ve studené vodě (je vhodné přidat dezinfekční prostředek, např. Savo), pak vyperte při vyšších teplotách.

3. Na co je dále třeba myslet:

a) každé říznutí nebo krvavé škrábnutí u HIV pozitivní osoby je nutno krýt obvazem, dokud se nezahojí,

b) žiletky, zubní kartáčky a ostatní nástroje určené k péči o tělo, kterými se lze zranit, s HIV pozitivním jedincem nikdy nesdílíme.

 

Máte vážnou obavu, že jste se nakazili virem HIV?

V případě, že jste měli dobrovolně před několika dny či týdny nechráněný sexuální styk s osobou, která by mohla být potenciálním nosičem viru HIV, pravděpodobně vám nezbývá nic jiného než přečkat dva až tři měsíce nejistoty a pak si nechat udělat test v nejbližším AIDS centru nebo v některém z dalších testovacích míst.

Kde vám pomohou? Podrobný seznam AIDS center najdete zde. Můžete také volat bezplatnou Linku pomoci AIDS 800 144 444.

Proč je nutné s testem na HIV čekat?

Aby byl test spolehlivý, je nutné být trpělivý a počkat několik týdnů. Teprve po 2-3 měsících od nákazy virem HIV lze totiž laboratorním vyšetřením spolehlivě prokázat HIV protilátky nebo antigen viru HIV. Do té doby nemusí být HIV infekce laboratorním vyšetřením prokazatelná – hovoří se o tzv. „imunologickém okénku“. „V tomto období je infikovaná osoba nositelem velkého množství viru HIV. Při nechráněném sexuálním styku, sdílení injekčních pomůcek a darování krve představuje vysoké riziko pro své okolí.  Proto je nutné během 8-12 týdnů, než budou známy výsledky testu, se chovat tak, jako by člověk byl HIV pozitivní,“ říká MUDr. Hanuš Rozsypal.

Bezprostřední ochrana proti přenosu viru HIV

Pokud od vysoce rizikové události ještě neuběhlo 72 hodin, je tu stále šance rozvoji HIV infekce zamezit a zahájit ochranu proti přenosu viru. Ačkoli to zní velmi nadějně, je to metoda nejistá, drahá a má hodně nežádoucích účinků. Jde o to, že dostáváte stejně protivirové léky, jaké užívají i HIV pozitivní pacienti. Nemusí ale vždy zabránit přenosu HIV infekce.

O tom, zda je podání léků nezbytné, musí rozhodnout odborník. Pokud chcete o jeho pomoc požádat, obraťte se na AIDS centra.

Pokud nejde o znásilnění či jiný trestný čin, jako například bodnutí infikovanou jehlou, hradí toto preventivní opatření plně samotný žadatel. Je třeba počítat s úhradou minimálně 15 000 až 30 000 Kč. Podávání léků nezabrání stoprocentně infekci, jen sníží riziko přenosu.

Problematické je i to, že protivirová terapie má i dost závažné nežádoucí účinky. Může například podpořit rozvoj cukrovky. Rozhodně to tedy není běžná forma prevence. Jednodušší a levnější je používat kondom.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Sylva

Dobrý den, slyšela jsem o možnosti zcela vyléčit HIV transplantační léčbou - transplantací krvetvorných kmenových buněk. Virus HIV napadá lymfocyty (bílé krvinky) a ty jsou v průběhu léčby zničeny spolu s ním. Zajímalo by mě, zda je tato léčba dostupná i v ČR? Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

Nová naděje pro prevenci přenosu nemoci AIDS?

Vypadá to, že přenosu HIV by mohl zabránit speciální vaginální gel.

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce