Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

AIDS

(doc. MUDr. Radim Uzel CSc. | přečteno: 23206x )

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

shutterstock.com

Co to je AIDS?

AIDS se projevuje jako akutní selhání imunitního systému člověka a je způsobeno tak zvaným virem imunodeficience (HIV). Infekce je neléčitelná, onemocnění končí smrtí.

HIV infekce způsobuje v důsledku zhroucení obranyschopnosti těla široké spektrum nemocí, počáteční příznaky se mohou projevovat teplotou, únavou, bolestmi v krku, bolestmi svalů, hlavy, nevolností, průjmem a zvětšením mízních uzlin na krku. Tyto příznaky trvají asi 14 dní a většinou v tomto stadiu se na tak vážnou infekci vůbec nepomýšlí. Inkubační doba kolísá od 3 dnů do 3 měsíců, většinou je však 2 -- 4 týdny. Protilátky v krvi se u většiny lidí objeví do 6 měsíců od počátku infekce (pozitivní test). Testy provádějí všechna hygienicko-epidemiologická pracoviště. Je možno se nechat testovat i anonymně.

Někteří nakažení mohou být bez jakýchkoliv příznaků po dobu několika týdnů až po řadu let. V té době jsou sami schopni šířit infekci a můžeme u nich zjistit pozitivní testy. Délka onemocnění může případ od případu velmi kolísat, jsou známy případy, kdy se nemoc projevila až za 15 let po primární infekci.

Kdy mohu mít podezření, že se jedná o AIDS?

Nejčastější cestou přenosu je sexuální styk, přenos z matky na dítě v těhotenství, v průběhu porodu nebo při kojení, transfuze krve a krevních derivátů, nebo použití infikovaných injekčních stříkaček nebo jehel. I velmi těsný nesexuální kontakt s nakaženým není nebezpečný, stejně tak jako píchnutí hmyzem. Riziko nákazy při sexuálním kontaktu závisí na frekvenci styků a na přítomnosti drobných, třeba jen mikroskopických poranění kůže nebo sliznic, spojených často s jinými sexuálně přenosnými nemocemi. Důležitý je také způsob sexuálních praktik, nejvíce nebezpečný je anální styk, po něm následuje styk vaginální, poměrně nejbezpečnější je orální sex, i když ani ten není bez nebezpečí.

Nebezpečí infekce HIV vzniká při každém nechráněném styku s neznámou nebo podezřelou osobou. Vysoce ohroženi jsou drogově závislí lidé používající nesterilní injekční stříkačky a jehly.

Co je příčinou onemocnění?

Onemocnění způsobuje virus HIV, který je obsažen v krvi a tělesných tekutinách nakažené osoby. I velice nepatrným poraněním kůže nebo sliznice se tento virus dostává do těla příjemce.

Slzy a sliny sice mohou obsahovat malou koncentraci viru HIV, zatím však nebyl popsán přenos jejich prostřednictvím. Nákaza při hlubokém polibku je teoreticky možná zejména v důsledku drobných poranění v dutině ústní nebo krvácejících dásní.

Jaké jsou možnosti léčby?

Dosud není znám žádný léčebný prostředek, který by vyléčil AIDS. Podávání léků ze skupiny proti retrovirům osobám HIV pozitivním nebo pacientům s rozvinutým onemocněním vede jednoznačně k prodloužení života a ke zvýšení jeho kvality. Nejvýznačnějším prostředkem je zidovudin (Azitidin, Retrovir), může se kombinovat s dalšími léky (Hivid, Epivir, Zerit, Crixivan). Léčba je velice nákladná a patří do rukou specialisty.

Jaká je možnost prevence?

Smrtelné infekci HIV je možno předcházet dodržováním pravidel bezpečného sexu. Nejlepší prevencí je zdravý sexuální partner, proto se doporučují monogamní styky s oboustrannou sexuální věrností. Vystříhat se styku s rizikovými osobami (promiskuitní osoby, prostitutky a prostituti). Zvláště se klade důraz na používání kondomů. Kvalitní neporušený kondom je pro virus HIV nepropustný, není však vyloučeno jeho sklouznutí či protržení. Je zapotřebí vyvarovat se drobných poranění sliznice pohlavních orgánů a konečníku používáním vhodného lubrikačního prostředku.

Injekčním narkomanům by měla být zajištěna výměna stříkaček a jehel současně s důrazným upozorněním na nebezpečí tohoto způsobu přenosu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce