Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Online konzultace s kožním lékařem: akné, mateřská znaménka i padání vlasů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 34658x )

Máte kožní problém, se kterým si zatím nevíte rady, trápí vás akné nebo se bojíte, že vám příliš rychle padají vlasy? Všechny dotazy ohledně kůže je vám připravena zodpovědět MUDr. Nina Benáková z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK v Praze. Patří do týmu specialistů, kteří se zapojili do projektu „Poraďte se s lékařem online“.

shutterstock.com

Pokud i vy potřebujete pomoci, a to v mnoha medicínských oborech, pak stačí jednoduše popsat své zdravotní problémy za pomocí jednoduchého dotazníku, který najdete na Ordinace.cz. Podrobnosti o tom, jak online poradně funguje, pochopíte velmi rychle. Všimněte si hlavně toho, pro pojištěnce jakých ZP je určena.

Skvrny na nohách

Dotaz: Mojí mamince je 62 let. Již delší dobu má skvrny na nohách – od kotníků po kolena. Nejsou jednolité, ale červené, jakoby opařené, v jejich okolí je otok. Zatím dostala jen antibiotika, která ale nezabrala. Po dvou týdnech obtíží nastoupila do nemocnice na infekční oddělení s podezřením na růži nebo zánět žil. Obojí ale lékaři posléze vyloučili. Provedli krevní rozbory s pozitivním výsledkem na streptokoka, boreliózu vyloučilo. Rentgen páteře, hlavy, končetin, zubů i pánve dopadl negativně. Sono břicha a vyšetření žil také. Nohy stále otékají a skvrny nemizí, naopak se to zhoršuje a jsou už na obou nohách. Lékaři ani po 14 dnech netuší, co mamince je. Zvažujeme převoz na jiné oddělení.

Odpověď MUDr. Niny Benákové: Vážená paní, z Vašeho líčení postrádám údaj, zda byla maminka vyšetřena na kožním oddělení, tedy dermatologem.Takto na dálku lze těžko usuzovat na diagnózu. V úvahu spousta velmi odlišných diagnóz, kde se zásadně liší i léčba a prognóza (akroangiodermatitida, stasis dermatitida aj. dermatitidy, vaskulitida, erytema nodosum - sarkoidosa, tuberkulóza, mykosa aj.) Pokud si s tím stávající lékaři nevědí rady, doporučuji vyšetření na odborně nejvyšším pracovišti, tj. na dermatologické klinice nejbližší lékařské fakulty. Kromě vyšetření zrakem, pohmatem, stěrů z kůže na mikrobiologii padá v úvahu též vyšetření dermatohistopatologické (mikroskopické vyšetření vzorku postižené tkáně dermatopatologem).

Čtěte také: Odborníci varují - končí éra antibiotik

Mateřské znaménko na dlani

Dotaz: Ráda bych se dozvěděla, jestli může být mateřské znaménko na dlani.

Odpověď MUDr. Niny Benákové: Ano, pigmentový nevus může být kdekoliv na kůži, ale i na sliznicích (genitál, dutina ústní i oční spojivka). Pokud máte nejistotu o biologické povaze oné pigmentace, nechte se vyšetřit u dermatologa s pomocí dermatoskopu, který umožňuje podrobnější zhodnocení.

Jak zastavit padání vlasů?

Dotaz: Dobrý den, je to pár měsíců, co jsem si všiml, že mi víc padají vlasy – hlavně po mytí jich mám plnou ruku. Navíc se mi dost mastí. Lupy nemám. Byl jsem u lékaře, napsal mi léky, které beru již třetí měsíc, ale vlasy padají stále. Myji si vlasy šamponem proti padání vlasů. Můžete mi prosím poradit nějaký lék nebo kúru proti padání vlasů? Nerad bych si koupil drahý prostředek, na který jsou reklamy, ale nebude fungovat. Žádné léky neberu. Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Niny Benákové: Vážený pane, výpad vlasů může mít řadu příčin a léčebné přístupy se tudíž mohou lišit. Obecně lze pro všechny typy podpůrně zvolit methionin kapsle (eventuelně v kombinaci s Revalidem) a místně roztok Neocapil nebo Regain, oba obsahují účinnou látku minoxidil, jen se liší koncentrací a cenou. Je to lék, který již není vázán na recept. Ostatní preparáty spadají do kategorie léčebné kosmetiky, ne léků. Šampony příliš roli nehrají, samozřejmě by měly být šetrné.

U výpadů hormonálně vázaného lze celkově použít preparát Propecia - běžně jej ale dermatologové nepředepisují - buď ve speciálních centrech při kožních klinikách nebo na sexuologii, kde je s tímto preparátem zkušenost.

Pokud Vaše současná léčba nevede k žádnému výsledku, bude optimální probrat další postup buď s Vaším stávajícím dermatologem, nebo navštívit jiného jako názor "druhé osoby". Až podle Vašeho typu výpadu pak může lékař zvolit vhodný způsob léčby.

Rostou mi chlupy na prsou i na břiše

Dotaz: Je mi 20 let a trpím vážným ochlupením. Když mi bylo 14 let, tak mi začaly najednou růst černé tvrdé chlupy  - po tváři, na krku, na břiše i na prsou. Neustále je vytrhávám pinzetou a holím si je, ale moc mi to nepomáhá. Můžete mi, prosím, poradit. Nevím co dál.

Odpověď MUDr. Niny Benákové: Vážená slečno, ochlupení mužského typu může být signálem onemocnění žláz s vnitřní sekrecí (vaječníky, nadledviny, hypofysa atd.). Takže si přes praktického lékaře nebo ještě lépe přes gynekologa (může provést základní vyšetření v tomto směru) požádejte o doporučení na endokrinologické vyšetření. Zásadní léčba probíhá na endokrinologii. K tomu lze pak podpůrně doplnit o lékařskou depilaci, ale podstatná je endokrinologická léčba, která může ovlivnit příčinu růstu ochlupení.

Nevím co s bulkou na velmi citlivém místě

Dotaz: Dobrý den, mám problém - vytvořila se mi taková malá bulka a vedle ní jakoby váček. Nacházejí se u řitního otvoru. Poslední dobou mě to dost svědí a zdá se to větší, ale není to nijak bolestivé ani při stolici. Mám jen strach a nevím, co s tím mám dělat. Nevím ani kam s tím jít. Prosím, poraďte. Děkuji.

Odpověď MUDr. Niny Benákové: Vážená paní, dle Vašeho popisu by se mohl jednat o hemeroid nebo furunkl. Optimální bude navštívit proktologii - je to obor chirurgie, který se zabývá chorobami konečníku i řitního otvoru. Jinak ale lze též navštívit praktického lékaře, který stav zhodnotí a rozhodne, jestli léčbu zahájí sám, nebo Vás pošle k výše uvedenému specialistovi.

Mám "něco" na uchu

Dotaz: Dobrý den, prosím o radu. „Cosi“ na uších se mi rozšiřuje značnou rychlostí "cca týden" od malinkého stroupku až po půl ucha. Soustavně z toho teče jakási tekutina. Když to zaschne, má to sytě nažloutlou až hnědou barvu. Po odloupnutí strupu je ucho pod tím stroupkem rudé, jako by to bylo otevřené přímo do masa. Ucho mě sem tam štípe a sem tam svědí, ne vždycky. Jinak osobně nic jiného necítím.

Odpověď MUDr. Niny Benákové: Dobrý den. Dle Vašeho popisu "na dálku" nelze samozřejmě stanovit přesnou diagnózu, a tudíž i doporučit vhodnou léčbu. Mohlo by se jednat o bakteriální infekci, tzv. impetigo - ta se léčí antibiotiky lokálně, eventuálně i vnitřně. Též by se mohlo jednat o ekzém se sekundární infekcí - ten se léčí kombinací kortikoidů a antibiotik zevně. Též by se mohlo jednat o houbové kožní onemocnění ("plíseň), ta se léčí antimykotiky. Také kožní nádory se mohou druhotně infikovat... Takže by bylo optimální dermatologické vyšetření. Pokud z nějakých důvodů toto nechcete, může se vyšetření a léčby ujmout "šikovný" obvodní lékař nebo lékař ORL (ušní, nosní, krční). Každopádně doporučuji provést stěr z kůže na bakteriologii k určení původce. Léčbu lze zahájit lokálním antibiotikem a dle výsledku stěru pak eventuálně upravit. K léku doporučuji ještě k očistění a zklidnění obklad nebo omytí slabě růžovým roztokem hypermanganu. Optimální by bylo projevy přes den vzdušně a lehce krýt obvazem nebo šátkem (denně čistým), aby se do něj nedostávaly nečistoty, prach, mikrobi atd.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vaclav peterka
1x

Pani doktorko, mam dotaz,kolem očí a na nosu se mi delaji jednou za dva mesice male krvave fleky, velke asi 0,5-acm. vzdy jsou dva nebo jen jeden.Vzdy svedi a vypada to jako kus vypalene kuze.jednou jsem stim byl u kozního a tem dal jakousi masticku,ale nemohl jsem mu to ukazat protoze to je tezske nacasovat aby je v pravy cas videl.masticka nepomohla a fleky se delaji dal.vzdy kdyz je mam tak me to vystrasi do maxima,pracuji jako cisnik a vypada to nehezky.s pozdravem a podekovanim Vaclav

Nancy Š.
1x

Dobrý den,je mi 17 let a mám akné,které ale velmi úspěšně léčím,jediné co mě teď trapí,jsou flíčky po akné,hnědé nebo červené,už mě nebaví si to věčně maskovat a ráda bych se toho už zbavila.Některé ty flíčky už mám dokonce vice jak rok.Slyšela jsem také o citronu,ale trochu se toho bojím,že by mi to popálilo pleť,poraďte mi prosím.Děkuji za odpověď

Nancy Š.

Dobrý den,je mi 17 let a mám akné,které ale velmi úspěšně léčím,jediné co mě teď trapí,jsou flíčky po akné,hnědé nebo červené,už mě nebaví si to věčně maskovat a ráda bych se toho už zbavila.Některé ty flíčky už mám dokonce vice jak rok.Slyšela jsem také o citronu,ale trochu se toho bojím,že by mi to popálilo pleť,poraďte mi prosím.Děkuji za odpověď


Celkový počet příspěvků v diskusi: 144. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce