Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba akné a chemický peeling

(Prim. MUDr. David Stuchlík | přečteno: 75578x )

S pojmem chemický peeling se v poslední době setkáváme poměrně často. Co vlastně chemický peeling znamená? V první řadě musíme odlišit dříve oblíbený peeling kosmetický.

S pojmem chemický peeling se v poslední dob setkáváme poměrně často. Co to vlastně je? V první řadě musíme odlišit peeling kosmetický, například dříve velmi oblíbený tak zvaný mechanický, při kterém se používají různé složky jako mletá zrnka mechanicky „obrušující“ kožní povrch.

Léčba akné a chemický peeling

Kosmetický peeling působí jen na kožním povrchu a díky tomu nelze očekávat zlepšení projevů uložených hlouběji, jako například . Naopak u zánětlivých forem akné může dojít ke zhoršení choroby s rizikem rozšířením infekce do okolní tkáně.

Co tedy máme na mysli, když se řekne chemický peeling? Jedná se o lékařský zákrok, neboť chemický peeling je určen pouze do rukou zkušeného lékaře, se jedná o velmi účinný prostředek, jak příznivě léčebně ovlivnit pokožku. Ať se jedná o stavy chorobné, kdy velmi vhodnou indikaci představují různé typy , nebo indikace spíše kosmetické jako projevy stárnutí. Vlastním principem je aplikace účinné látky na kožní povrch, která vede k cílenému odloučení povrchních, případně i hlubších vrstev pokožky. Následuje proces hojení, kdy nemocná či chorobnými projevy postižená pokožka je obnovena novými, mladšími buňkami kůže. To vše se odehrává během několika dnů, případně až týdnů.

Cílem je vyhlazení kožního povrchu, odstranění projevů a jiných nežádoucích stavů, současně dochází ke zlepšení hydratace a zjemnění kožního povrchu. K chemickému peelingu se používají látky různého původu, v současné době se nejčastěji používají α-hydroxy kyseliny (známe je též pod názvem ovocné kyseliny). Vlastnímu zákroku předchází podrobné vysvětlení problematiky s doporučením vhodného domácího ošetřování pleti, ke které se doporučuje pravidelná aplikace krémů s nízkým obsahem ovocných kyselin, nebo obsahující retinoidy - z nichž nejvhodnější Differine gel.

Je třeba odloučení povrchnějších vrstev pokožky a ošetřovanou oblast dobře připravit na vyšší koncentrace účinné látky. Vlastní léčebný zákrok probíhá ve specializovaném ambulanci, kdy se účinná látka ve vyšší koncentraci aplikuje na léčenou plochu a ponechá se působit po dobu až několika minut. Následuje ošetření pleti vhodným ošetřujícím krémem a pleť se začíná obnovovat. V období vlastního hojení se může objevil výraznější zarudnutí, olupování v ošetřených partiích, ale tyto příznaky během několika dnů ustupují. Po několika léčebných kůrách pozorujeme zlepšení projevů a zlepšení celkového stavu pokožky, pleť se vyhlazuje, stává se zářivější, pružnější a takříkajíc omládne. K dosažení optimálního efektu je třeba absolvovat několik sezení, v závislosti na typu pleti, stavu postižení a žádaného efektu.

U koho je aplikace chemického peelingu vhodná ? Chemický peeling je vhodný u pacienta trpícího projevy akné , jako velmi účinná doplňková léčba, účelem je otevření ucpaných pórů a vyčištění pleti, v jisté míře dokážeme ovlivnit i menší a povrchnější jizvičky. Výhodou je možnost jednoduché aplikace i na velké plochy, dále poměrně rychlý nástup účinku a nízké riziko výskytu komplikací, pokud se ošetřovaný drží doporučení lékaře. Omezení znamenají jarní a letní období, kdy zvýšená intenzita slunečního záření může znamenat vyšší výskyt komplikací. Proto se kůra chemického peelingu aplikuje mimo toto období. V období, kdy není možná aplikace chemického peelingu, je velmi vhodné dlouhodobě ošetřovat pokožku například Differine gelem tak, abychom dosáhli udržení zlepšeného stavu po dobu co nejdelší. Neboť i této metody platí, co platí u jiných terapeutických postupů, že nemůžeme čekat trvalé zhojení, ale lze očekávat opětovný návrat potíží a akné. Nutno též poznamenat, že tato metoda nepatří mezi procedury hrazené zdravotní pojišťovnou a tedy si je pacient hradí každý sám.

Chemický peeling v rukou zkušeného lékaře představuje velmi účinnou a poměrně rychlou léčebnou metodu, vhodnou kromě jiných indikací i u akné.

Foto: Jiří Zahradník

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Diskuse k článku
Simona
1x

Zdravím všechny, které si stále nejsou jisté, zda chem. peeling podstoupit nebo ne. Je mi 18 let a akné mám už asi od 12. Nikdy mi nic nepomáhalo. Trápily mě kromě akné pupínků také rozšířené póry, velmi mastná pleť, T - zóna. Před rokem jsem začala používat Zineryt. Ten mi velmi pomohl, opravdu doporučuji. Předtím žádné masti jako Acnex nebo Acnemycin neměly žádný výsledek. Pleť i po Zinerytu stále byla problematická a procházela různými obdobími, kdy byla lepší a kdy horší (ale pořád tam byl viditelný výsledek používání Zinerytu). Letos v dubnu jsem nakonec podstoupila chem. peeling. Doktorka mi ho udělala jen lehce, myslím si. A natřela pouze tváře. Pak se mi to asi týden hojilo, nevypadalo to zle ani to nehnisalo, vypadalo to spíš jako trochu popálené a občas jsem to také tak cítila. Vše bylo OK, ale myslela jsem si, že chem. peeling se mnou nic neudělal... Nyní je červenec a moje pleť je tak od června velmi čistá.. Stále se mastí a má rozšířené póry, ale akné nikde... Je sice stále se zanešenými póry atd, ale to hlavní - akné pupínky - se momentálně vůbec nevyskytují. Zlepšení u mě přišlo až později (cca po měsíci), ale myslím si, že to byl právě chem. peeling, přestože jsem si myslela, že to se mnou nic neudělalo. Samozřejmě by za to také mohly moci hormonální změny... Ale myslím si, že tím to nebylo. Určitě doporučuji tedy... Chem. peeling mi také doktorka natřela na hruď, tam mám až ty "zazádkované pupínky", které nejdou vyléčit ani mastí nebo vodičkou, ani vymačkáním... je to asi ta těžší nebo těžká forma akné, vyléčí se to tedy nejspíš jen hormonální změnou, nebo, jak řekla doktorka, také až mírně operačním zákrokem (a na to kašlu :-)). Ještě jsem také užívala antikoncepci Belaru, která má mít na pleť také velmi pozitivní účinky, ale výsledky se nedostavily... Neztloustla jsem, jen mi lehce narostla stehna - pravděpodobně to je zadržování vody, které je u Belary možné... A tím se i lehce objevila celulitida. Belaru bych tedy chtěla vyměnit za jinou antikoncepci.

Helena
2x

Ahoj. Já jsem chemický peeling absolvovala na akné a to sice chemický peeling Renophase v jednom salonu na Praze 3, nemohu si vzpomenout na jméno salonu. Absolvovala jsem kůru 5ti ošetření, nic se mi neolupovalo, zarudlá jsem byla minimálně a po těch 5ti aplikacích mám akné prakticky téměř uplně pryč. Taky jsem váhala, ale fakt toho nelituju, má to být nějak šetrnější než klasické chemické peelingy a ještě to má vyživovat pleť do hloubky jak mi bylo vysvětleno. Pro víc informací mi klidně napište na [email protected]

michala1

Zdravím.Před časem jsem měla podobný problém a nemohla jsem se ho zbavit.Nedávno kamarád dovezl novou technologii na léčení kož.problémů.Mě to pomohlo a zatím jsem v klidu.Jestli chcete vědět víc tak mu napište na [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce