#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co nám rodiče dali do vínku aneb Na které dědičné choroby si dávat pozor?

Bc. Kateřina Hájková Redakční článek 2.9.2020

Lidé se často obávají nemocí nebo zdravotních stavů, které se vyskytují opakovaně v jejich rodině. Někdy je tento strach neopodstatněný, v některých případech však mohou mít jejich potíže skutečně dědičný podklad. Které a jak se jim vyhnout?

ruce_dlane_lidi_rodina
Která onemocnění patří mezi ta, na něž byste si měli dávat pozor?

Nevyřčené obavy mohou působit tak velký stres a úzkost, že mohou v konečném důsledku dokonce natropit více škod než samotná dědičnost. Ačkoliv některé nemoci skutečně mohou kolovat v rodinách, jejich včasné odhalení může výrazně minimalizovat, a někdy i zcela eliminovat jejich budoucí dopady. Důležitým faktorem pro jejich rozvoj je také věk, v němž příbuzný chorobou trpěl: Platí, že čím mladší byl, tím vyšší pravděpodobností nemoci jste zatíženi. Která onemocnění patří mezi ta, na něž byste si měli dávat pozor?

Rakovina: Jen málo druhů představuje skutečné riziko pro příbuzné

Co se týče strachu, který u lidí způsobuje, umísťuje se rakovina na vrcholu seznamu nemocí, které můžete „zdědit“. Ve skutečnosti ale jen málo druhů tohoto zákeřného onemocnění představuje pro příbuzné skutečné riziko. Výjimkou je rakovina prsu a vaječníku, která bývá dědičná, pokud ještě před menopauzou zasáhla vaši maminku, sestru, tetu nebo babičku. V takovém případě se doporučuje zahájit pravidelný screening prsů mamografem a ultrazvukové vyšetření vaječníků ještě před 45. rokem vašeho věku.

Nejedná se jen o druhy rakoviny typické pro ženské pohlaví. Stejně tak můžete onemocnět dědičně rakovinou tlustého střeva či prostaty. Pokud si vyslechl tuto diagnózu váš bratr, tatínek nebo strýc dříve, než dosáhli 40 nebo 50 let, je dobré začít od 30 let docházet na pravidelné kontroly a vyvarovat se ve stravování a životním stylu prohřešků, o nichž je už nyní známo, že vznik rakoviny podporují, jako jsou karcinogeny v potravinách, nedostatek pohybu, chronický stres a mnoho dalších.

Čtěte také: Mladých lidí s rakovinou tlustého střeva přibývá

Choroby srdce a cév: Pravidelné kontroly u lékaře a správná životospráva pomohou

I když při vzniku cévní mozkové příhody a nemocí srdce hraje dědičnost určitou roli, k celkovému riziku přispívá i mnoho dalších faktorů, včetně nezdravého životního stylu – kouření, tučné a sladké stravy a nedostatku pohybu. Pokud máte dědičně zvýšený krevní tlak nebo hladinu cholesterolu (jedná se o onemocnění známé jako familiární hypercholesterolémie), měli byste kromě pravidelných kontrol u praktického lékaře obzvláště pečlivě dbát na dodržování stravovacích doporučení, pravidelný denní režim s dostatkem pohybové aktivity vytrvalostního charakteru a dostatkem spánku.

„Geneticky podmíněné změny obvykle vyžadují i farmakologickou podporu v podobě užívání medikamentů snižujících krevní tlak, hladinu krevních tuků nebo srážlivost krevních destiček. Mnoho lidí však efektivitu léků přeceňuje a mylně se domnívá, že jejich užívání je ochrání při polehávání u televize a pojídání bůčků a klobás,“ dodala profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství Fakultní nemocnice v Brně.

Řídnutí kostí: Dědičná zátěž, kterou lze snadno zjistit

Předčasný úbytek kostní hmoty také patří mezi onemocnění, která se předávají z generace na generaci. Vlivem ubývání estrogenu jím trpí především ženy po menopauze, nevyhýbá se ale ani mužům. Podstatným zjištěním, známým teprve v posledních desetiletích, je fakt, že zásobu kostní hmoty si každý z nás vytváří do 30. roku věku. „Čím nižší zásobu si vytvoříme, tím dříve se při věkem danému úbytku kostní hmoty dostanou naše kosti do stavu křehkosti, tedy osteoporózy,“ vysvětlila profesorka Matějovská Kubešová a pokračovala: „Přitom zásobu kostní hmoty si v dnešní době dostupné kvalitní stravy můžeme vytvořit zcela jednoduše, a to pravidelným zatěžováním kostí pohybem. Na druhé straně je pohyb právě to, co dospívajícím a mladým dospělým chybí v dnešní, počítačové době nejvíce.“

Po dosažení 40 let se můžete objednat na vyšetření hustoty kostí, pomocí kterého snadno zjistíte, jak na tom s úbytkem kostní hmoty jste.

Nemoci očí: Včasný záchyt je zásadní

Šedý zákal (katarakta), zelený zákal (glaukom) a onemocnění sítnice zvané makulární degenerace jsou jedněmi z nejčastějších důvodů ztráty zraku. Většinou se objevují u starších osob a včasné zachycení jejich případné dědičnosti může mít zásadní vliv na jejich následné dopady. Pokud se jedno z těchto onemocnění vyskytlo ve vaší rodině, navštivte očního lékaře a dohodněte se s ním na dalším postupu. Preventivním opatřením se mohou stát pravidelné kontroly v předem stanovených intervalech.

Artritida: Predispozici lez ovlivnit životním stylem

Artritida je bolestivé kloubní onemocnění, které má mnoho typů. Dna, revmatoidní artritida nebo ankylozující spondylitida mohou souviset s dědičnými predispozicemi. „Nositel této predispozice může ovlivnit svým životním stylem a zejména stravovacími návyky nástup dny, tedy onemocnění způsobeného vysokou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato kyselina se v těle objevuje jako produkt odbourávání buněčných jader, tedy po konzumaci masa mladých zvířat, vnitřností, vývarů a dalších velmi koncentrovaných druhů stravy,“ vysvětlila profesorka Matějovská Kubešová.

Demence: Onemocnění, které se dědí vzácně

V jistých vzácných případech je riziko některých typů demence, jako je Alzheimerova choroba, částečně dědičné – respektive závisí na výskytu určitých genů a jejich mutací. Ve většině případů je ale výskyt tohoto degeneračního onemocnění mozku tzv. sporadický, a s dědičnost tedy nesouvisí. „Obecně lze říci, že v těch rodinách, kde se Alzheimerova demence objevuje v časném věku okolo 40–50 let, je podíl dědičnosti vyšší,“ upřesnila profesorka Matějovská Kubešová. Časná diagnostika a časné zavedení léčby dovedou průběh demence významně zpomalit.

Cévní potíže: Pravidelné kontroly jsou nutné

Pokud někdo z vaší rodiny v minulosti trpěl na komplikace zvýšené krevní srážlivosti, jako je hluboká žilní trombóza nebo plicní embolie, nebo trpí například na křečové žíly, je důležité, abyste to prodiskutovali se svým lékařem a docházeli k němu na pravidelné kontroly. Cévní abnormality totiž mohou být dědičné, o čemž se lze přesvědčit poměrně jednoduchým krevním testem.

Profesorka Matějovská Kubešová ale uvedla, že i při prokázané dědičné poruše krevní srážlivosti lze vést normální život bez větších omezení, ale s dodržováním některých důležitých pravidel. „Jedno z nejdůležitějších pravidel je nedopustit dehydrataci – zahuštění organismu – zachováním pravidelného příjmu tekutin. Další pravidlem je předejít utlačení cévních stěn například nesprávným sezením s překříženýma nohama. Důležité je také podporovat krevní oběh pravidelným pohybem a procvičováním, zejména svalů dolních končetin při dlouhém sezení,“ vyjmenovala a dodala: „Kombinaci zahuštění organismu, ovlivnění krevního průtoku a zhmoždění cévní stěny označil již v 19. století Wirchow jako triádu podporující vznik žilní trombózy s nebezpečím plicní embolie.“

Cukrovka: Případným komplikacím se jde vyhnout

V riziku cukrovky hraje velkou roli životní styl. Určité procento ale zaujímá i dědičnost a cukrovku vám do vínku skutečně mohou dát příbuzní. Pokud měl někdo ve vaší rodině cukrovku, měli byste pamatovat na to, že čím dříve zavedete patřičné úpravy stravy, případně přijmete další léčebná opatření, tím více se můžete v budoucnu vyhnout případným komplikacím. Pokud váš blízký příbuzný trpěl cukrovkou 2. typu, může se to u vás projevit např. těhotenskou cukrovkou

Menstruační problémy: Řekněte svému gynekologovi, co víte

Ne všechny potíže spojené s menstruací se přenášejí z matky na dceru, ale tendence k jejímu bolestivému průběhu, endometrióze nebo polycystickým vaječníkům může z hlediska dědičnosti existovat. Pokud víte, že vaše matka či babička takovými potížemi trpěla, zpravte o tom svého gynekologa.

Autoimunitní choroby: Vždy je dobré se poradit

Poslední velká skupina (autoimunitní nemoci) zahrnuje stavy, jako je lupénka, potíže se štítnou žlázou a celiakie. Právě tato onemocnění mají tendence k výskytu se v rodinných kruzích. Pokud se některé z nich u některého příbuzného objevilo, poraďte se o vhodném postupu se svým praktickým lékařem.

Panika není namístě

Zjistili jste po přečtení seznamu, že některé z onemocnění (nebo dokonce některá) se ve vaší rodině opravdu vyskytuje (nebo vyskytlo)? Nepropadejte panice a mějte na paměti, že rodinná historie je jen jedním dílkem skládačky. Důležité je pochopit své riziko a v případě potřeby omezit rizikové faktory, případně zavést patřičná preventivní opatření.

(kahá)

Zdroje:

https://www.stuff.co.nz/life-style/well-good/teach-me/91484191/10-diseases-and-medical-conditions-that-can-run-in-the-family

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2019/dec/what-to-do-if-an-inherited-disease-runs-in-your-family/

https://www.mda.org/disease/how-are-genetic-diseases-inherited

Rozhovor s Hanou Matějovskou Kubešovou

Doporučujeme

Čtěte více

Co mám dělat, když… aneb Tisíc a jedna „srdeční“ otázka

Kardiochirurgická operace je mnohdy velkou motivací pacienta pro změnu životního...

Co mě čeká v centru pro odvykání kouření?

Stát se nekuřákem je proces, který trvá několik měsíců. Stejně tak dlouho trvá...

Co mi to teče z nosu? Neptej se a vyplachuj!

Výtok z nosu může mít různý charakter, od řídkého vodnatého sekretu až po hustý...

Co musíte vědět před operací srdce

Pokud vás nějaký podobný zákrok čeká, je vždy lepší vědět, co se chystá a jak...

Co může prozradit krev o stavu cév a srdce

Jedna vlaštovka jaro nedělá a stejně tak jediný špatný výsledek krevního testu...

Co může učitel udělat pro zdraví svých žáků?

Jak může učitel svým žákům pomoci? Nejprve se musí dobře informovat, kteří žáci...

Co může vyvolat vzplanutí roztroušené sklerózy?

Určitě jste už slyšeli, že třeba infekce dokáže vyvolat relaps roztroušené sklerózy....

Co na nás může číhat na chatách a chalupách

S nástupem letních prázdnin se mnozí z nás vydávají na venkov či do lesů, aby...

Co nabízí dnešní medicína k léčbě chronického srdečního selhání?

Navzdory pokrokům v medicíně zůstává srdeční selhání velmi frekventovaným onemocněním...

Co nám může vyrazit dech aneb Druhy rakoviny plic

Tahle nemoc není pokaždé stejná – naštěstí. Na tom, jakým konkrétním typem rakoviny...

Co nejvíc ohrožuje srdce a cévy? Mýty a předsudky!

Představíte si člověka s infarktem jako postaršího pána s bříškem? Omyl. Nemoci...

Co nejvíce ohrožuje pacienty s akromegalií

Akromegalie vzniká v důsledku zvýšené sekrece růstového hormonu (somatotropinu)...

Co nesmí chybět v cestovní lékárničce alergika

Stejně jako v jiných situacích i alergikovi, který plánuje dovolenou, se vyplatí...

Co o cideru možná nevíte?

Také jste si oblíbili svěží ovocnou chuť tohoto lehce stravitelného nápoje?...

Co o vašem zdraví prozradí hodnoty cholesterolu?

Zvýšený cholesterol představuje významný rizikový faktor pro rozvoj nemocí srdce...

Co obnáší kolonoskopické vyšetření a jak se na něj připravit?

Kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva. Provádí se pomocí endoskopu, což...

Co obnáší péče o pacienta se srdečním selháním?

Zpráva o vážné nemoci, jakým srdeční selhání bezpochyby je, většinou padá na...

Co obnáší spirometrie?

Spirometrie je jedno ze základních vyšetření plic, které absolvují jak osoby...

Co ocení vaše klouby? Výživu, která skutečně funguje

Omezují náš pohyb a znepříjemňují nám život. Řeč je o omezeně fungujících kloubech....

Co očekávat při pokročilé roztroušené skleróze?

Často se podaří pomocí léčby průběh roztroušené sklerózy zpomalit. Když ale...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#