#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co by měla obsahovat kloubní výživa?

Vitaminy a minerály na imunitu PharmDr. Irena Macků 28.8.2020
Nejčastější příčinou bolestí kloubů je osteoartróza

Nejčastější příčinou bolestí kloubů je osteoartróza, pokud dojde k jejímu zanícení, vyvine se v osteoartritidu. Typickým řešením je užívání léků proti bolesti nebo jejich místní aplikace v masti či gelu. To se však časem projeví jako neúčinné. Řada lidí proto užívá kloubní výživu, která doplní složky nezbytné pro správnou stavbu a funkci kloubu. Přinášíme vám přehled látek, které je dobré ve složení těchto přípravků hledat.

Glukosamin

Glukosamin je přirozenou složkou chrupavky, která chrání kosti kloubu před vzájemným třením, které by způsobovalo bolest a zánět. Mohl by také mírnit rozpad chrupavky, který provází osteoartrózu i osteoartritidu. Jde o velmi častou složku kloubních přípravků, která patří také k těm nejlépe prostudovaným látkám v léčbě osteoartrózy. Přesto okolo jeho užívání zůstávají nezodpovězené otázky. Glukosamin existuje ve dvou formách:

  • jako hydrochlorid, který ke zlepšení kloubních bolestí způsobených osteoartrózou výrazně nepřispívá,
  • sulfát, který prokazatelně ulevuje od bolesti kloubů.

Po dlouhodobějším užívání (až tři roky) může glukosamin sulfát také přispět ke zpomalení zhoršení osteoartrózy. Zpravidla se ho denně užívá 1 500 mg, které se pro lepší žaludeční snášenlivost rozdělují do tří dávek, pokud se užívá samotný.

Chondroitin

Podobně jako glukosamin i chondroitin je stavební složkou chrupavky, a může tak pomoci předcházet jejímu rozpadu v důsledku osteoartrózy. Mnoho studií potvrdilo, že chondroitin mírní bolest a ztuhlost kloubu. Zpomalení progrese osteoartrózy bylo pozorováno po dvou letech užívání chondroitinu. Jeho doporučená dávka je 400–800 mg 2–3× denně. Často se glukosamin a chondroitin v přípravcích kombinují, ačkoliv dosud nebylo jednoznačně prokázáno, že jejich kombinace je účinnější než užívání pouze jedné, nebo druhé látky. Jsou však studie, které prokazují, že současné podávání glukosamin a chondroitin sulfátů stimuluje vlastní tvorbu kyseliny hyaluronové.

Kyselina hyaluronová – hyaluronan

Názvy kyselina hyaluronová, hyaluronát či hyaluronan sodný jsou používány jako označení jedné účinné složky. Hyaluronan je tělu vlastní látkou a tvoří jednu z hlavních složek pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Používá se s oblibou v injekcích do kloubů, ale jeho užití je mnohem širší. Při aplikaci do kloubu ovlivňuje viskoelastické vlastnosti kloubní tekutiny a hydrataci pojivových tkání a chrupavek, nahrazuje či doplňuje chybějící kloubní tekutinu a následně zlepšuje pohyblivost kloubů. Tyto injekce se většinou aplikují 4–8×. Pro některé pacienty jsou bolestivé. Nyní se objevila také řada studií ověřujících vliv dlouhodobě ústně podávaného hyaluronanu. Při volbě správného typu, kvality a denní dávky hyaluronanu přináší jeho podávání ústy zlepšení pohyblivosti kloubů.

Kolagen – kolagenní peptidy

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina obsažená ve struktuře kůže, cév a pohybového aparátu. Studie ukázaly, že pro vstup do buněk je důležitá velikost molekul kolagenu (optimálně cca 3 000 Da, tedy v podobě tzv. kolagenních peptidů). Uvnitř pak jednak představuje stavební látku, ale také stimuluje chrupavkové buňky k tvorbě mladých kolagenních molekul, které následně chrupavku regenerují. Ke zdvojnásobení tvorby kolagenu v chrupavce dochází již za 11 dní užívání kolagenních peptidů. Bioaktivní kolagenní peptidy jsou tak jedinou látkou, která přímo podněcuje množení chrupavkových buněk a tvorbu fyziologických typů kolagenu. Zpočátku se doporučuje užívat až 10 000 mg denně po dobu aspoň dvou měsíců. Kolagenní peptidy jsou látkou zcela bezpečnou a hypoalergenní, kterou se nelze předávkovat.

Vitamin C

Extrémní a dlouhodobý nedostatek vitaminu C se u lidí projevuje poruchou syntézy pojivových tkání (kurdějemi). To je hlavní důvod, proč se do přípravků podporujících syntézu kolagenu, elastinu, proteoglykanů a kostní hmoty přidává i vitamin C, neboť i dnes najdeme řadu lidí, zvláště starších, u kterých je nízký příjem vitaminu C pozorován. Kromě toho jsou využívány také jeho antioxidační vlastnosti.

SAMe

Zkratka SAMe skrývá S-adenosyl-L-methionin, který se používá při potížích s osteoartritidou a při depresích. Je přirozeně produkován játry z aminokyseliny methioninu a má v těle řadu funkcí, včetně účasti na produkci a reparaci chrupavky. Studie ukázaly, že po dvou měsících užívání je SAMe srovnatelně účinný v tlumení bolesti kloubů vyvolané osteoartritidou jako protizánětlivé léčivo celekoxib (léčivo typu ibuprofenu). Užívat se má 200–400 mg 3× denně. Výsledky jeho užívání se však nedostaví hned.

Kurkuma

Kurkuma, tedy výtažky z oddenku rostliny Curcuma longa, jsou velmi oblíbené nejen v kulinářství. Úleva od bolesti, včetně té kloubní, je přičítána hlavně obsažené látce nazývané kurkumin, která vykazuje protizánětlivé působení. Výzkum ohledně využití kurkuminu v léčbě bolesti kloubů je omezený, analýza dostupných prací ukázala, že bolesti mírní více než placebo a může být srovnatelný s ibuprofenem. Zpravidla se ho užívá 500 mg 2–4× denně.

Boswellia

Rostlina Boswellia, česky známá jako kadidlovník, produkuje pryskyřici, jejíž extrakt má protizánětlivé působení a je tradičně používán proti bolestem kloubů a jejich ranní ztuhlosti vyvolaným osteoartrózou, u nás ve formě standardizovaných extraktů boswellových kyselin. Ve studiích byla zaznamenána také velmi dobrá snášenlivost a žádné vedlejší účinky. Studie, které potvrdily, že tlumí bolest více než placebo, nicméně používaly široké dávkovací rozmezí – 100 mg denně až 333 mg 3× denně.

ASU

Zkratka ASU (Avocado and Soybean Unsaponifiables) označuje nezmýdelnitelné oleje ze semen avokáda a sóji luštinaté v poměru 1 : 2. Tato směs se získává lisováním oleje z plodů těchto rostlin. Rovněž může pomoci předcházet rozpadu chrupavky a naopak přispět k její reparaci. V klinických studiích tlumila ASU bolesti kloubů více než placebo. Typicky se jí užívá 300 mg denně.

Čertův dráp

Poněkud alchymisticky znějící název označuje rostlinu Harpagophytum procumbens, která obsahuje látku harpogosid s protizánětlivým efektem. Studie ukázala, že čertův dráp pomohl v bolesti kloubů z osteoartritidy srovnatelně jako protizánětlivé léčivo diacerein. Nicméně podobných prací je velmi málo a bylo by potřeba se této rostlině více věnovat. Užívané dávky jsou 600–800 mg 3× denně, často je však popisována gastrointestinální nesnášenlivost.

Rybí tuk

Hlavními účinnými látkami rybího tuku jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny dokosahexaenová (DHA) a eikosapentaenová (EPA), které mají protizánětlivý účinek. Analýza dostupných zdrojů ukázala, že užívání rybího oleje mírní bolest kloubů u revmatoidní artritidy, ale tyto výsledky nebyly pozorovány u osteoartrózy a osteoartritidy. Užívá se v dávce 300–1 000 mg denně.

MSM

Methylsulfonylmethan je přírodně se vyskytující sloučenina, která slouží jako biologicky dostupný zdroj síry. Působí jako silný antioxidant s protizánětlivými účinky. Běžně se nachází např. v různých druzích ovoce a zeleniny. Účinek samotného MSM u osteoartrózy nebyl potvrzen, ale používá se ve vícesložkových přípravcích jako zdroj organické síry pro tvorbu struktur chrupavky.

Více, nebo méně?

Který přípravek vybrat a proč? Mějte na paměti, že velký počet účinných látek není sám o sobě zárukou dobrého produktu. Např. přípravek GELADRINK®, který vznikl na základě výzkumu českého vědce prof. MUDr. Milana Adama a je doporučovaný českými odbornými společnostmi, obsahuje pouze kolagenní peptidy a vitamin C, důležitý pro normální formaci kolagenu, doplněný o vápník a hořčík.

Dále je důležité brát v úvahu informace o provedených klinických studiích a jejich kvalitě. Nejvýše jsou hodnoceny studie dle zásad medicíny založené na důkazech. Takovou studii má komplexní kloubní výživa GELADRINK® Forte HYAL, kterou rovněž doporučují české lékařské společnosti.

Jiným kritériem výběru může být registrace přípravku coby léčiva. Některé kloubní výživy se mohou vzájemně ovlivňovat s některými léky, např. na ředění krve, o jejich výběru se tedy poraďte raději s lékárníkem. A nezapomeňte, že pro dosažení efektu je obvykle nutné alespoň dvouměsíční užívání produktu a kúru zopakovat třikrát do roka. Při větších potížích je nejlepší trvalé užívání, aby byla zajištěna stálá výživa, regenerace a ochrana namáhaných kloubních tkání.

(mir)

 Zdroj:

https://www.healthline.com/health/joint-supplements

Adam M. Therapie Der Osteoarthrose – Welche Wirkung Haben Gelatinepreparate? Therapiewoche 1991; 41: 2456–61

Adam M. Boswellin – nové antirevmatikum? Pohybové ústrojí 2003; 1+2: 39–42.

Clegg D. O., Reda D. J., Harris C. L. Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. N Engl J Med 2006; 354 (8): 795–808.

Dungl P. a kol. Ortopedie. Grada Publishing: Praha, 177.

Hendler S., Rorvik D. PDR for Nutritional Suplements. Thomson PDR: Montvale, 2001, 83, 93, 178, 186, 296, 416.

Moskowitz R. W. Role of Collagen Hydrolysate in Bone and Joint Disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism 2000; 30 (2), 87–99.

Oesser S., Adam M., Babel E. Oral administration of 14C-labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice. J Nutr 1999; 129: 1891–95.

Pavelka K., Rovenský J. Klinická revmatologie. Galén: Praha, 2003. 391, 409, 813.

Pavelka K., Bečvář R., Böhmová J., Dvořák Z., Šírová K., Urbanová Z., Vlasáková V. Dvojitě slepá, randomizovaná, placebem kontrolovaná, multicentrická studie ověřující účinky přípravků Geladrink Forte u pacientů s osteoartrózou kolena. Ortopedie 2008; 2: 25–30.

Rennie M. J., Babraj J. A., Smith K. Human bone collagen synthesis is a rapid, nutritionally modulated process. J Bone Miner Res 2005; 20 (6): 930–7.

Autor článku: PharmDr. Irena Macků
Líbil se vám článek?
+11
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Kdy byste určitě měli užívat kloubní výživu?

Bolesti kloubů netrápí jen seniory. Problémy s klouby a pohybovým aparátem se...

Kloubní výživa ano, ale ve správném složení s kolagenními peptidy

Na nejčastější otázky spojené prevencí a nelékovou léčbou kloubních obtíží jsme...

Výživa, psychologie a mateřství

Zdravá výživa jako součást zdravého životního stylu je pro člověka podobně důležitá...

Speciální enterální výživa pro onkologické pacienty s klinicky ověřeným imunomodulačním účinkem EPA*

Speciální enterální výživa pro onkologické pacienty s klinicky ověřeným imunomodulačním...

Kloubní náhrady: snáší je lépe lidé trpící revmatem, nebo ti s osteoartrózou?

Se zvyšujícím se věkem se klouby opotřebovávají, omezuje se jejich pohyblivost....

Výživa a věk

I když se to možná nezdá, výživa ovlivňuje nejen náš zevnějšek, ale má výrazný...

Čím podpoříte zdraví svých kloubů?

Bolestí a ztuhlostí kloubů trpí nezanedbatelné procento populace nejen v seniorském...

Výživa v prevenci srdečních onemocnění

Základem prevence onemocnění kardiovaskulárního systému je zdravý životní styl,...

Upoutal vás na lůžko úraz? Správná výživa vám pomůže vrátit se zpět do kondice

Obvazy i bandáže, ledové obklady, klid na lůžku a rehabilitace – to všechno...

Výživa a pleť

Kdo by nechtěl mít pleť mladistvou a svěží? Tajemství zdravé pleti je jen několik....

Doporučujeme

Čtěte více

Citlivost alergika se během života mění – ne vždy ovšem k lepšímu

Některé alergie samy vymizí, jiné se ale zase mohou objevit. Předpovědět, jaký...

Citové strádání dítěte může mít negativní vliv na tvorbu růstového hormonu

Říká se, že děti, které vyrůstaly v neúplných rodinách či jinak citově strádaly,...

Cluster headache: někdy horší než migréna

Nesnesitelné bolesti některé části obličeje, které pacienti popisují jako ostré,...

CNS - centrální nervový systém

Cévní mozková příhoda (CMP) je časté onemocnění, postihující mozkovou tkáň....

Co (ne)dělat, když se město zahalí do smogu

Zima přináší mnoho dní, kdy obyvatele měst i venkova trápí zhoršená kvalita...

Co (ne)jíst při snížené funkci štítné žlázy

Když štítná žláza vylučuje méně hormonů, než organismus aktuálně potřebuje,...

Co (ne)svědčí našim cévám?

Zdravé cévy jsou základním předpokladem zdraví celého našeho organismu, a to...

Co (ne)víte o žloutenkách

Virová hepatitida může pro člověka znamenat výrazný zásah do života. V některých...

Co (všechno) Philip Morris zatajil kuřákům o cigaretových filtrech

V současnosti se více než devadesát procent cigaret vyrábí s filtrem. Jeho hlavním...

Co by měl každý rodič vědět o dětské obrně

Zavedením plošného očkování byla dětská obrna vymýcena ve většině zemí světa....

Co by mělo dítě umět, než jde do 1. třídy?

Který rodič by nebyl nervózní, když jde jeho dítě poprvé do školy? Připravte...

Co by o mé roztroušené skleróze měli vědět v práci?

Řada problémů v zaměstnání plyne z předsudků a nedostatku informací. Komunikace...

Co byste měli říct dětem, než vyrazí na tábor

Balení na letní tábory se blíží. Stejně důležité jako vybavit děti správným...

Co byste měli vědět o screeningu sluchu?

Orientační vyšetření sluchu dětí provádí pediatři při preventivních prohlídkách...

Co dělat a nedělat v den očkování hexavakcínou

Hexavakcína patří mezi velmi dobře snášené očkovací látky. Přesto její podání...

Co dělat, aby si i vaše partnerka užívala sex

Dva pojmy, kterých se muži bojí nejvíce: frigidita a problémy s erekcí. Ano,...

Co dělat, když biologická léčba nezabírá?

Roztroušenou sklerózu zatím vyléčit neumíme. Umíme ji však zastavit, zpomalit,...

Co dělat, když bolí celý člověk

Mnoho pacientů se musí denně potýkat s různě intenzivní bolestí. Po letech se...

Co dělat, když bylo slunečních paprsků na naši kůži příliš

Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků...

Co dělat, když dojde k úrazu zubů u dětí?

Jak správně postupovat při zranění dočasných zubů a jak při úrazech trvalého...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#