Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se vyhnout komářímu štípnutí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14001x )

Jestli se chcete komářímu štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy a nohavice. Odborníci totiž zjistili, že kromě potu nebo vůně piva lákají komáry i tmavé barvy.

shutterstock.com

Kdyby nebyli tak protivní svým bzučením a bodnutím, které nám uštědří, mohli bychom je obdivovat. Podle odborníků dovedou bez přestání létat až čtyři hodiny, rychlostí přes kilometr v hodině. Krev teplokrevných živočichů, člověka nevyjímaje, sají jen jejich samičky. Na své oběti číhají hlavně ráno a v časném večeru, kdy je dostatečně teplo a vlhko. Láká je k nám oxid uhličitý, který vydechujeme, stejně jako intenzita a pach našeho potu. Vědci také zjistili, že je láká vůně a vzhled – tedy převažující barva, kterou máme na sobě.

Víc poštípaní jsou tedy lidé s rychlejším metabolismem, ale i těhotné ženy a lidé s nadváhou – ti všichni vydechují o hodně víc oxidu uhličitého. Láká je ale i kyselina mléčná, kterou naše tělo produkuje při fyzické námaze a při cvičení, reagují i na aceton a estradion – vzniká při rozkladu estrogenu.

Poslední výzkumy prokazují, že přitažlivost pro komáry máme zřejmě už v genech, ale potvrzena byla i stará dobrá pravda, že jsou přitahováni k těm, kteří se napili piva.

Štípnutí je vstupní branou infekce

Štípnutí komára nemá většinou žádné následky – pokud nemluvíme o exotických zemích, kde přenáší nebezpečné choroby. Od komára tam můžeme chytit malárii, žlutou zimnici, encefalitidu.mTo je ten horší případ. Běžné je jen to, že po štípnutí dojde k zarudnutí, svědění a po několika hodinách reakce ustoupí zcela.

Jak ošetřit štípanec

Ideálním postupem při poštípání je místo vpichu vydezinfikovat a zabránit tak případné infekci. To platí hlavně u dětí, které jsou mnohem citlivější, a hlavně jim těžko zabráníme, aby si ránu neškrábaly. Pokud si do vzniklé rány vnesou špinavýma rukama infekci, může dojít k šíření bakteriální infekce – roli hrají streptokoky a stafylokoky. Rána se pak může zanítit, mokvat. Do rány se mohou dostat i viry – bradavice, herpes. Platí to hlavně v případě dětí, které mají oslabenou imunitu.

Prevence existuje – sítě, repelenty a dlouhé rukávy

Jestli se chcete komářímu štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy a nohavice.

Vyhněte se také přílišnému zapocení – takže je výhodné použít antiperspiranty.

Přečtěte si také

Dovolená ve zdraví aneb připravte se na léto

Svědění - aktuální téma nadcházející letní sezóny

Češi se naučili očkovat proti klíšťové encefalitidě

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Monika

Já jsem se nikdy ničím nemazala a pak jsem tak taky vypadala :). Naposledy jsme měli u nás opékačku a ségra měla sebou novosil gel, mazala si štípance a říkala, že ji to po něm nesvědí a že chladí, vyzkoušela jsem ho i já a souhlasím ;-)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce