Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Užijte si slunce bez sluneční alergie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12775x )

Celý rok se těšíte, jak si užijete dovolenou u moře a po prvním dni stráveném na slunci se objeví divná, svědivá vyrážka, která vám znepříjemní život.

shutterstock.com

Souvisí to se zvýšenou sluneční aktivitou a výrazným oslabením ozonové vrstvy. Právě díky ní je slunce mnohem agresivnější než dřív. A nám nezbývá, než se tomu přizpůsobit. Bohužel se to dávno netýká jen exotických a přímořských krajů, se solárním ekzémem se už běžně setkáváme i u nás.

Problém nastává tehdy, vystavíme-li se nezvyklé dávce slunečního záření. Je  to stejné jako s otužováním, vždy bychom měli postupovat opatrně a postupně tak, aby si tělo mohlo zvyknout.

Pro nejrozšířenější reakci na slunce existuje několik výrazů: sluneční alergie, solární ekzém či odborně polymorfní světelná erupce. Je způsobena zatím neznámým alergenem, který v těle vzniká vlivem UV záření. Nejde o „pravou alergii“, při které se v těle tvoří neobyčejné množství zvláštních (IgE) protilátek, které při vniknutí alergenu do těla vyvolávají u alergiků přehnanou imunitní reakci. V případě alergie na sluneční záření v těle vznikají látky, které už samotným působením slunečního záření vyvolávají u citlivějších lidí změny na pokožce podobné alergické reakci. V 70 procentech jsou za tuto reakci zodpovědné UVA paprsky.

Do několika hodin po slunění se objeví vyrážka na místech, která nebyla přikryta oděvem. Nejčastěji na krku, v dekoltu a na rukou. Vyrážka má nejčastěji podobu svědivého až bolestivého zarudnutí a mokvavých pupínků slívajících se do větších map. U každého pacienta může vypadat trošku jinak, od jemných teček podobných kopřivce, přes červené pupínky až po mokvající puchýřky.

Čtěte také: Opalujte se chytře!

Nejdůležitější  je prevence

Pokožku je dobré na sluneční záření připravit - zhruba šest týdnů před odjezdem k moři je dobré začít ji vystavovat slunci a dobu postupně prodlužovat. Pozitivní výsledky může mít také užívání beta-karotenu, lykopenu a vitamínů E a C. Jedná se o antioxidanty, které částečně chrání pokožku před negativními vlivy záření.

V prevenci proti sluneční alergii je pak velmi důležité používání vhodných opalovacích přípravků. Vhodné je používat krém s fyzikálním filtrem, který škodlivé UV záření rozptyluje a nedovolí mu proniknout do pokožky. Ideálně tzv. total sunblock přípravky s faktorem 50+. Abychom dosáhli maximální ochrany, doporučuje se nanést ochranný přípravek na kůži minimálně 20 minut před tím, než vůbec půjdeme ven na sluníčko a do vody.

Vhodné produkty na opalování nabízí internetová Lékárna.cz.

Pokud už máte zkušenost se sluneční alergií, je možné preventivní užívání antihistaminik. Nabídka zde. Doporučuje se začít asi 3 dny před začátkem dovolené a jejich užívání po celou dobu dovolené.

Rozhodně se nevystavujte slunci v čase oběda a v době prvních dní dovolené se „koupejte ve slunečních paprscích“ jen velmi málo.

Čtěte také: Sluneční brýle nejsou jen módní doplněk

Co dělat, když už „slunce svědí“?

Pokud se reakce přesto objeví, aplikujte v tenké vrstvě na postižené místo jednou večer přípravek z lékárny s hydrokortizonem, případně si vezměte antihistaminika, která zmírní svědění a zarudnutí pokožky.

V lékárničce na dovolenou by neměly chybět přípravky s obsahem panthenolu. Panthenol má protizánětlivé účinky a zvlhčuje pokožku. Přehled vhodných produktů zde.

Nejlepší by bylo se slunci vyhýbat úplně, což na dovolené není právě jednoduché. Postižená místa tedy chraňte oděvem, noste šátky, klobouky, brýle.

Čtěte také: Plavání spaluje tuky, posiluje tělo a zlepšuje kondici

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce