Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nedostatek slunce zhoršuje průběh alergické rýmy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7234x )

Nedostatek slunečního záření nemůže pouze za špatnou náladu, ale způsobuje také zdravotní potíže. Dle nové studie mohou zhoršení zdravotního stavu zaznamenat i lidé trpící alergickou rýmou.

shutterstock.com

Při pobytu na slunci mohou své potíže naopak zmírnit. Může za to vitamin D, jehož nedostatek v těle projevy alergické rýmy dokáže zhoršit až o 80 procent. Alergičtí pacienti by proto měli v kritickém období více pobývat na slunci či do svého jídelníčku zařadit potraviny, které tento vitamin obsahují.

Díky slunečnímu záření se v těle tvoří vitamin D, který je důležitý zejména pro kosti, svaly a zuby. Jeho nedostatek pak může způsobovat svalovou slabost, srdeční selhání a řadu dalších nemocí. Doposud se ale nevědělo, že zhoršuje i průběh alergické rýmy.
V některých případech až o 80 procent. Lidé trpící tímto onemocněním dýchacích cest by se proto slunečnímu záření rozhodně neměli vyhýbat.
Pro zlepšení svého zdravotního stavu by pacienti do svého jídelníčku také měli zařadit například ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, tedy potraviny, které tento vitamin rovněž obsahují.

Alergická rýma je rozšířený zdravotní problém

Alergická rýma je jedním z nejčastějších chronických alergických onemocnění horních cest dýchacích, které podle kvalifikovaných odhadů postihuje asi 20 procent lidí na celém světě. „Mnoho z nich si přitom nepřipouští, že by jejich rýma mohla být chronické povahy, a proto se neléčí vůbec nebo nesprávně pomocí volně prodejných léků – např. nosních kapek. Mezi spouštěče alergické rýmy patří zejména pyly, roztoče, domácí prach, dále plísně či zvířecí alergeny. Nejčastěji se projevuje na jaře s vazbou na rychlý nástup pylů jarních stromů, někteří lidé ale trpí i její celoroční formou,“ říká MUDr. Irena Krčmová, Ph.D., primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Toto onemocnění má velmi negativní vliv na kvalitu jeho života. Alergická rýma a její průvodní projevy, mezi které patří například zánět spojivek nebo zhoršené dýchání díky nosnímu ucpávání, totiž výrazně snižují kvalitu spánku či pracovní výkonnost. Potíže mohou být omezeny na přijatelnou míru v případě, že nemocný navštíví lékaře a včasně nasadí protialergickou léčbu.

Neléčená alergická rýma může přerůst v závažné astmatické onemocnění

Pokud se pacient spolehne na „samoléčbu“, vystavuje se riziku, že se z původně méně závažné zdravotní komplikace může rozvinout chronické astma. „Opatrnost je rozhodně na místě. Řada lidí totiž alergickou rýmu podceňuje a považuje ji za banální onemocnění či mylně za obyčejné nachlazení. Pokud ale pacient nepřijde včas, u téměř poloviny z nich hrozí vývoj v průduškové astma, které je celoživotním onemocněním, někdy i se závažným průběhem. V průměru umírá v České republice na astma téměř 100 pacientů ročně,“ uzavírá MUDr. Irena Krčmová, Ph.D.

Přečtěte si také

Vyčistěte na jaře tělo i mysl

Klíšťata letos útočí brzy

Alergická rýma může způsobit i astma

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce