Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jsem skutečně alergik?

( Komerční prezentace | přečteno: 11515x )

Pokud máte čas od času vy či vaše dítě příznaky alergie (pálení svědění očí, rýma…), měli byste co nejdříve navštívit odborného lékaře – alergologa. Ten jediný vám s jistotou řekne, zdali jste alergik či nikoli a zároveň vám odpoví na vaše otázky a poradí jak na alergii.

shutterstock.com

Včasná návštěva odborníka a rozpoznání nemoci je jedním z rozhodujících vlivů na kvalitu života alergiků.

Jak diagnostikuje alergii lékař?

V diagnostice alergie hraje velmi důležitou úlohu vaše osobní anamnéza, tedy sběr důležitých informací související se zdravím. Lékaře budou zajímat všechny příznaky, které vás trápí (kýchání, rýma, ucpaný nos, svědění očí…). A také to, kdy se objevují (pobyt v přírodě, kontakt se zvířetem, konzumace potravin…) i jak dlouho trvají. Alergolog se určitě nezapomene zeptat na váš způsob života, práci, ale i volný čas, na vaše bydlení a okolí bydliště.

Sdělte lékaři i skutečnost, zda má alergii někdo z vašich příbuzných. Alergie může často být i vrozená jako tzv. atopie - geneticky vrozený předpoklad, ke vzniku alergie. Člověk s atopií (atopik) nemá žádné alergické příznaky, ale alergické projevy se u něj mohou objevit kdykoliv během života. Pokud jsou rodiče nebo sourozenci na něco alergičtí, pravděpodobnost existence atopie a riziko vzniku alergie u dotyčného je mnohem vyšší.

Nechte se otestovat!

Kromě otázek může alergolog přistoupit i k provedení některých testů. Významné je vyšetření krve, při němž se sleduje, zda nedošlo ke zvýšení protilátek typu E, které jsou pro alergii typické.

Nejlepší diagnostickou metodou jsou ovšem kožní testy. Je jich několik, například prick testy se nejčastěji používají k potvrzení diagnózy alergie na vzdušné alergeny (např. alergie na pyl, prach). Na předloktí nebo u menších dětí na zádech se označí na kůži místa, kde se kápne alergen a po té se lancetou nebo kopíčkem v tomto místě kůže propíchne. Výsledek vyšetření je možné vyhodnotit za 20 min. Pozitivní alergická reakce se projevuje červeným pupenem na kůži. Jiné, tzv. epikutánní testy se používají k diagnostice kontaktního alergického ekzému. Na záda se nalepí náplasti, na kterých jsou umístěna malá množství různých alergenů. Náplast zůstává na zádech po dobu 48 hodin, reakce se odečítá po jejím sejmutí a po následujících 24 a 48 hodinách. Jestliže jste na testovanou látku alergičtí, objeví se v místě nalepení náplasti červené svědivé ložisko.

Existuje prevence před vznikem alergie?

Prevence vzniku alergické reakce v podstatě neexistuje, nicméně omezení pobytu v agresivním alergenovém prostředí může riziko vzniku alergie snížit. To platí dvojnásob pro období gravidity, je známo, že již od 22. týdne těhotenství se může plod stávat k některým podnětům přecitlivělým.

V dětském věku hraje důležitou roli správná stimulace imunitního systému. Jde o to, že by děti neměly být vychovávány v naprosté sterilní čistotě. Sterilní prostředí vede k nedostatečné stimulaci dětského imunitního systému a ten pak může na zcela normální podněty začít reagovat přecitlivěle, tj.vznikem alergie u dětí (nazývanou i jako dětská alergie). Nikdo netvrdí, že děti mají žít ve špíně, ale nic se nesmí přehánět.

Mohu se alergii bránit, zmírnit její příznaky?

Nejjednodušší cestou, jak  můžete omezit projevy alergie je vyhnout se kontaktu s alergeny a dodržovat zdravou životosprávu. Jestliže toto opatření nestačí, nebo není možné se kontaktu s alergeny vyhnout, je na řadě léčba antihistaminiky.

 

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce