#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Elongovaný hákovity žaludek

Chirurgie Pavlína 2.12.2019

Dobrý den,
poprosila bych Vás o názory a doporučení na můj problém, který mi velmi znepříjemňuje život a zatím se neví, i přes různá vyšetření, co to je.

Symptomy
Vše začalo (v červnu 2019, tedy už to trvá 5 měsíců), když jsem pracovala na zemi, tvořila střih na šaty.. - klečela jsem a nakláněla se dopředu, skrčovala se (jeden den 3h hodiny a druhý den 2h), ale hýbala jsem se u toho... Od té doby se stal a rozvíjel problém, rozhodilo mi to jak horní, tak dolní břicho.

Začalo mě tehdy bolet mírně vpravo dole od hrudní kosti. Pak se to rozvinulo do tlaku, plnosti, případně štípání a jemné bolesti v oblasti žaludku, ať už nahoře pod hrudní kostí nebo uprostřed žaludku i nad pupíkem. Často to je takový pás tlaku nad pupíkem - vede od spodních pravých žeber, přes žaludek ke spodním levým žebrům, někdy výše, někdy níže.... Také to někdy vystřeluje v podobě zabolení do krku nebo patra v ústech a jemné pálení jazyka. Nějaký čas se k tomu pojilo i pokašlávání a citlivost v hrudi pod hrudní kostí uprostřed nebo výše. Pokašlávání odeznělo po vysazení lepku, ale těžko říct, jestli to nebyla náhoda. Alergie na lepek se nepotvrdila. Také někdy bolest mezi žebry i na dotek, stlačení (dolní žebra - při doteku to někdy vystřelí - zabolí i v oblasti žaludku). Někdy se objevila i bolest či štípání jinde v horní části břicha - vedle žaludku, většinou spíše vpravo nahoře od pupíku, štípání na/těsně pod dolními žebry a někde jak je vývod žaludku...

Dále se to v průběhu času rozvinulo - bolívá podbřišek nebo pocit plnosti podbřišku pod žaludkem, bývá to po jídle, kdy se zaplní žaludek, ale i když se zaplní močový měchýř nebo střeva... Když při jídle stojím, cítím to hned. Při sezení často také, jak kdy.. Nejlepší je pro mě hned po najezení si lehnout.
Zjistili mi hákovitý elongovaný žaludek sahající až do malé pánve ( asi 5 cm pod pupík), prý to mám odjakživa, ale já si to nemyslím. Hákovitý ano, ale sahající takto do malé pánve si nemyslím. Nikdy mi to problémy nedělalo a ani před 10 lety nic takového ve zprávě nemám. Mohlo se to nějak stát, že ten žaludek klesl?? Náhlým zhubnutím (v září asi 4-5 kg kvůli více šetřivé dietě), ochabnutím svalů (protože se kvůli problému šetřím, vadí různé polohy a pohyby těla, zvýšení nitrobřišního tlaku) nebo se prostě těmi změnami, co se v celém břichu během těch 5 měsíců odehrávají posunul, protáhl? Prý nejde o gastroptózu. Ale může mi to tlačit na močový měchýř, střeva (zhoršovat průchodnost, peristaltiku), dělohu a proto pobolívá ten podbřišek? Mně to tak příjde vzhledem k tomu, že se to zhoršuje při a po jídle ve vzpřímené poloze a zaplnění moč. měchýře, střev... Podbřišek pak bolívá i na dotek i bez doteku. Po vyprázdnění je to lepší. Nejvíce to vnímám právě tam , kde by měl sahat ten žaludek (5 cm pod pupíkem) a níže - močový měchýř.
Někdy mám pocit pálení v podbřišku nebo i horním břichu a částečně kolem hrudní kosti dole.

Poslední týden se k tomu přidal i tlak v uších, případně částečně v hlavě (po zvýšení nitrobřišního tlaku, např. tlačení stolice, to pak trvá i den, dva...)

Také se někdy děje to, že se mi chce na wc, na stolici a pak to nejde a tlačit moc nemůžu, jinak by se velmi rozbouřila oblast horního břicha a až do krku a uší a hlavy, jak jsem psala výše..

Ještě pro zajímavost byly tam 4 dny, někdy v červenci, kdy jsem měla plnost žaludku celodenní, už od rána jsem se s tím budila a zároveň mě bolelo pravé oko při pohybu, jakoby ten sval, co okem otáčí. Tyto problémy vznikly současně a současně také zanikly.
Také mi někdy mezi prvním a druhým měsícem potíží vadilo sklonit jen hlavu při čtení - tlakobolest na žaludku.

Nevolnost ani zvracení za celou dobu nebyly.
Chuť k jídlu mám velkou.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdy se to zhoršuje

(nadbřišek)

Vadí tomu větší porce jídla - rychlá plnost žaludku, tlak v oblasti žaludku pak trvá dlouho a já nemůžu jíst...... nemůžu jíst větší porce a jsem v začarovaném kruhu, nemůžu nabrat zpět váhu, kterou jsem kvůli šetřivé dietě několik týdnů zkoušela. Zhubla jsem z 50 kg na 45 kg... výšku mám 165 cm. Nebo vadí když mám sice menší porce, ale v nedostatečně dlouhém časovém rozestupu. Občas se ale stane, že větší porce nevadí.

Vadí tomu polohy těla a některé pohyby těla (třeba do twistu, pohyby paží, dále náklon dopředu, skrčování, čupění, sezení - hodně si musím hlídat způsob sezení, stačí chvilka a cítím problém.. Vadí, když dám třeba nohu přes nohu, když jsem trochu nakřivo, prostě když vzniká napětí... když se trochu nakloním dopředu, když se opřu o židli ne celými zády, sednu si na kraj židle na konečník). Nejlepší úlevová poloha je ležení. Někdy vadí i natažení těla (zvednutí rukou), ruce k hrudi , jakoby schoulení.., prostě nějaké pohyby pažemi. Ale pak jsem zkusila jít přes to a teď už natažené paže vzhůru nevadí, naopak mám pocit, že pomůžou..

Vadí tomu hodně zvýšení nitrobřišního tlaku, ten to zhoršuje nejvíce (nošení věcí, které váží více než několik kilo, nesení něčeho s rukama před sebou, tlačení stolice, náhlé zasmání se apod...) a předklánění. Když není zbytí, zpevním alespoň břicho, to pomáhá, aby se to nerozbouřilo tolik...

ZVÝŠENÍ NITROBŘIŠNÍHO TLAKU VEDE k velkému rozbouření a déle trvá, než se to uklidní - tlaku v oblasti žaludku, bolí krk, pálí jazyk, cítím tlak v uších a částečně v hlavě. A předklánění vede k tlaku napravo v nadbřišku.


Vadí stlačení břicha ( i třeba z boku), vadí dotek, ať už třeba někdy dole na žebrech nebo mezi nimi, dotek na horním břichu, i tam, kde jsou jiné orgány, více zboku, tak i dotek v podbřišku, vystřelí to vše jako zabolení do oblasti žaludku nebo krku, úst... Dotknu se celkem s malým tlakem a už to reaguje. Ale není to vždy a citlivost míst se v čase mění, nebo dle rozbouření...

Někdy cítím tlak v oblasti žaludku i jen tím že se nadechnu, dříve to vadilo více, ale sem tam se to na chvíli mírně objevuje.

Vadí teplé jídlo.

Někdy to trochu pobolívá při chůzi.
Když je tělo nějak trochu nakřivo, třeba při sezení
Poloha těla v leže taky někdy dělá rozdíl. Pravý/levý bok - někdy vadí, někdy ne.
Úlevové polohy - ležení, lepší je to ráno po vyspání.

Poslední dobou častěji - když se najím nebo napiju, hned přitom cítím pobolívání v podbřišku (často, ale ne vždy) - žaludek mi končí 5 možná víc cm pod pupíkem, jak mi ukázala doktorka na rtg....cítím, jak se potrava a pití dostaly až tam a cítím taky bolest níže v podbřišku, podle mě ten žaludek tlačí na močový měchýř a střeva.
Nikdy dřívě jsem takové problémy neměla, začaly se rozvíjet, až poté, co se něco stalo v nadbřišku a kolem spodních žeber u hrudní kosti před 5 měsíci.
Po jídle je pro mě lepší ležet. Když stojím nebo sedím, tak to pochopitelně pobolívá. Ale i jak jsem psala výše,při zaplnění močového měchýře, případně střev. A po vyprázdnění je to lepší.
Co s tím? Cvičení na posílení svalů v té oblasti podbřišku, přibrat na váze... podobná opatření jako při gastroptóze..? Jaká další vyšetření? Operace?
Trochu se i obávám, abych trávila dobře živiny, když se tohle děje...
Je to nepříjemný, znepokojující problém, který mi omezuje život. Mám strach, co se tam stalo.

Vzhledem k šetření se pohybově, polohově, mi také dost zatuhla oblast beder...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prozatimní vyšetření

Názor maséra - strhané svaly - spadená, pokleslá bránice (prý nejde o kýlu), která tlačí na orgány - mohlo by to být tohle? Že to napřed tlačilo na žaludek a on pak klesl tak hluboko do malé pánve? A tuto spadenou bránici nešlo zjistit na tom RTG s baryem? Jak se to zjistí lékařsky?

Přikládám do příloh zprávy z vyšetření a od lékařů. Tady shrnuji

Praktická lékařka - Lanxib, Dimexol, RTG hrudní páteře, základní krevní testy na lepek
Vysadila jsem lepek, ale alergie se nepotvrdila.

Gastroenterologie - gastroskopie, odběry krve, biopsie, UZ horního a dolního břicha, RTG s baryem na hiátovou hernii, léky Lanxib 30 mg 2x denně, Itoprid 1/2 3x denně, odesílá mě na moje přání na konzultaci s chirurgem.
lehký GER, duodenogastrický žlučový reflux, chronická gastritida., krvavé boláčky v horní části žaludku, hákovitý elongovaný žaludek sahající až do malé pánve. Mohu si nechat udělat na CD snímky RTG s baryem, pokud byste chtěli

Gynekologie - stěr z čípku v pořádku, viděla na UZ v oblasti střev (narozdíl od UZ břicha od gastro několim týdnů před tím) trochu volné tekutiny - bude se na gyn. potvrzovat (nenapsala to do zprávy) a pak případně došetřovat kolonoskopií na gastro. Jinak je se mnou ale gastro lékařka hotová a na moje náléhání, že to nemůžeme takto nechat, mě odeslala na konzultaci na chirurgii, tam jsem ještě nebyla.

Nefrologie - moč hraniční, bakteriologie nakonec ale v pořádku, UZ moč. systém OK

V příloze zasílám také nákres s oblastmi potíží, které jsem popisovala

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Před 14-10 lety jsem se léčila s refluxem a měla chron. gastritidu, ale toto mi příjde jiné. Ano, částečně to jistě hraje roli. Ale toto mi příjde jako širší problém, něco se v tom břichu stalo a ovlivňuje to postupně celé břicho... a vlastně až do úst a uší a částečně hlavy...
Různě se to v čase vyvíjí a proměňuje. Někdy to zlobí víc, někdy méně.
I když byly a jsou dny nebo chvíle, kdy je to lepší, tak se to vždy dá velmi snadno podráždit a zkazit výše uvedenými "chybami".
Nevím, jestli se tam třeba něco natahuje, skřípe apod...

Poprosím vás o pohledy, názory, o co by se mohlo jednat, a kam se ubírat. Doporučení na další odborníky. Hodně mě to omezilo v životě, co se týká jídla i pohybu a poloh těla, musím být opatrná... a také symptomy samy o sobě mě docela děsí, protože cítím, že mám rozhozenou velkou část těla. Přitom většina dosavadních vyšetření dopadla dobře.

Mohlo by se také jednat o fascie, nervy, svaly... nebo opravdu ta spadená bránice a protáhlý žaludek, nějaká změna v anatomii? Směřovat to také k fyzioterapeutovi, chiropraktikovi?
Zjistí CT, MRI a podobná zobrazovací vyšetření, co se tam stalo?

Pokud byste potřebovali ještě další informace, napište mi prosím email.

Ještě bych na závěr chtěla poprosit o doporučení na dobrého chirurga v Brně, případně jinde po republice, kam bych se mohla obrátit na tu konzultaci.

Nechápu, jak se něco tak nevinného, jako je práce v náklonu dopředu mohla vyvinout v něco tak velkého, omezujícího a znepokojujícího, co trvá už skoro půl roku.
Prosím Vás o pomoc. Děkuji

Pavlína

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Pavlíno.
Elongovaný hákovitý žaludek je tvar žaludku, který máte od naroze...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Specializace: Chirurgie Pracoviště: Chirurgická ambulance VašeChirurgie.cz

Milá Pavlíno,
Vámi velmi podrobně popsané potíže jsou oříšek pro každého lékaře. Ne...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Cítím nekomfort tam, kde je žaludek
Dobrý den, Jsem dívka, 17 let. Už asi měsíc cítím...
Pokažený žaludek
Dobrý den. Již přes týden mě trápí žaludek na vodě....
Žaludek
dobry den prosim vas me kazde rano boli zaludek a nesnidam...
Žaludek
Dobrý den, už týden mě bolí žaludek. Ze začátku to...
Žaludek
Dobrý den.Prosim o radu,už delší dobu mám špatný zlozvk...
Žaludek
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, za jak dlouho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Eliquis, Ebixa a lecitin. MIrtazapin a srdce.

Mohu užívat při léku Eliquis 5mg na ředění krve a Ebixi jako doplněk Lecitin...

Eliška

Chtěla bych se zeptat kdyz jsem měla s přítelem sex v období menstruace (slabé...

Ellaone

Dobry den, pred 14ti dny se nam s pritelem stala nehoda. Jeste ten den jsem...

Ellaone

Dobrý den, chci se zeptat jestli má cenu úžívat antikoncepční pilulku Ellaone,...

EllaOne antikoncepce po nechráněném styku

Hezký den, chci se zeptat, pokud došlo k "nechráněnému" styku a užila jsem...

EllaOne, nedostavená menstruace a negativní test

Dobrý den. Je mi 17 let a 6.6. jsem užila pilulku po sexu - ellaOne. Bylo nám...

Elmex gel

dobrý den, může čištění zubů elmex gelem ovlivnit účinek antikoncepce Lindynette20?...

Elmexée gel

Dobrý den, nedávno jsem zasílala dotaz ohledně užívání fluoridových tablet a...

Elocom

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli mast/krém Elocom nějak ovlivňuje účinek...

Eloine a yaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda yaz a eloine jsou opravdu stejné, yaz...

Eltroxin

Dekuji za predchozi odpoved.A jeste bych potrebovala poradit ohledne tohoto...

Eltroxin

Dobry den,chci se zeptat daji se pulit tablety eltroxin?i kdyz tam neni pulici...

Eltroxin

Prosim,doplnujici otazka k poslednimu dotazu.Mohu k rozpuleni eltroxinu pouzit...

Emanera v kombinaci s jinými léky

dobrý den,mohu si vzít lék emaneru na žaludek když beru prestarium,warfarin,arketis...

Embolia/neembolia

Dobry den, pred pol rokom mi lekari povedali, ze mam emboliu pluc na zaklade...

Embolie

Dobrý den chci se zeptat jestli se s warfarinem mužů opalovat a ještě prosím...

Embolie

Dobrý den, ve 20 letech jsem prodělala plicní embolii. V té době jsem nekouřila,...

Embolie

Dobry den, v roce 2016 jsem podstoupila plastickou operaci prsou,po ktere nasledovala...

Embolie

Mohu se jeste zeptat, pokud tedy vznika émbolie tydny, neni to tak, ze by me...

Embolie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz ohledně embolie. Dnes jsme vyzvedli...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#