Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Každý třetí maturant si svým životním stylem přivodí rakovinou

( Renata Vyšínová | přečteno: 9425x )

Kouření, alkohol, tučné a smažené jídlo skoro každý den, nechráněný sex. Tak si kazí zdraví velká část mladých lidí, jak prokázal nedávný průzkum mezi středoškoláky. „Pokud se nerozhodnou k úpravě svého životního stylu, je vysoce pravděpodobné, že každý čtvrtý dnešní patnáctiletý a každý třetí dnešní osmnáctiletý onemocní v průběhu života rakovinou,“ varuje ředitel Masarykova onkologického ústavu a předseda České onkologické společnosti prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.

shutterstock.com

Pravidelně kouří 28 % středoškoláků – chlapci častěji. Počet pravidelně kouřících roste s věkem – kouří 24% patnáctiletých, ale už 33% sedmnáctiletých.

Každý pátý chlapec a každá dvacátá dívka mají nadváhu - BMI vyšší než 25 má 9,6% dotázaných.

 Osm z deseti se v dosavadním životě nejméně jednou spálili na sluníčku tak, že se jim sloupala kůže, což významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Spálení přiznalo 78 % patnáctiletých a 88% osmnáctiletých.

Čtyři z pěti středoškoláků jí až dvakrát týdně uzeniny nebo smažená jídla - znatelně víc konzumentů nezdravých potravin je mezi chlapci (86%) než dívkami (77%

Téměř každý druhý vypije za týden dvě až tři piva nebo stejný počet „panáků“ či skoro půl litru vína. Velice znepokojivé je nejen zjištění o vysokém počtu středoškoláků konzumujících značné dávky alkoholu, ale zejména rychlý nárůst tohoto zlozvyku s věkem – zatímco mezi patnáctiletými přiznává uvedenou konzumaci každý třetí dotázaný (33,3%), u osmnáctiletých už je to dvojnásobek (63,5%), tedy téměř dva ze tří respondentů. Evidentně tedy neřeší možnost závislosti, ani dopad na zdraví.                       

Polovina dotázaných přiznala nechráněný pohlavní styk – sex bez prezervativu přiznalo 52 % osmnáctiletých a 17,6% u patnáctiletých. Z toho je 38,4 % dívek a 25 %chlapců.

Tak to jsou výsledky průzkumu mezi studenty z 11 středních škol v celé ČR. Probíhal v květnu a červnu 2011 v rámci osvětové akce „Rakovina není náhoda“.  Dotazníky vyplnilo 547 respondentů z toho 375 dívek a 172 chlapců, ve věku 15 až 18 let. Cílem průzkumu bylo zjišťování úrovně rizikového chování resp. rizikových faktorů z hlediska prevence onkologických onemocnění v této věkové. Garantem a jedním z hodnotitelů byl ředitel Masarykova onkologického ústavu a předseda České onkologické společnosti prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Bohužel z něj vyplynulo, že mladí na své zdraví moc nemyslí.

O problematické léčbě rakoviny u dospívajících se dočtete i zde.

Zdroj: Agentura J.L.M. s.r.o

 

 

 

 

 

Diskuse k článku
zskr

Na statistické hodnocení je vzorek 172 chlapců dost malý. Kolik bylo těch patnáctiletých - 40? Z toho 14 přiznalo pravidelnou konzumaci alkoholu a 10 kouření. To může být náhoda ...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Závislost na alkoholu

Za rizikové pití považujeme u zdravých osob již dávky mezi 20 až 40g čistého alkoholu denně.

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce