Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pivo je energeticky srovnatelné se sklenicí mléka

( Pavla Skurovcová | přečteno: 17835x )

Při snižování váhy je důležitý i příjem vhodných tekutin. Pivo má ale mnoho kalorií.

shutterstock.com

Při snižování váhy je důležitý i příjem vhodných tekutin. V Česku nadměrně užívané pivo má značnou energetickou hodnotu. Odborníci doporučují některé minerálky.

Pivo

Až deset tisíc lidí předčasně zemře podle odhadů ročně v České republice kvůli obezitě. Odborníci se shodují, že hubnutí musí zahrnovat co nejvíce přístupů - pohybové aktivity, úpravu jídelníčku a stravovacích zvyklostí a psychickou podporu. Důležitou součástí stravovacího režimu jsou i tekutiny. Nejde jen o dostatečný přísun vody, který má tím větší význam, čím přísnější je omezení potravy.

Zvláštní roli hrají látky, které jsou v nápojích obsažené, ať již jde o minerály, cukr, či alkohol. Příjem nápojů u obézních si zaslouží pozornost nejméně ze dvou důvodů. Některé nápoje se totiž přímo podílejí na vzniku a udržování nadváhy a obezity. Mladí lidé se neobejdou bez koly. Jejich spotřeba stále prudce roste.

U střední generace, hlavně pak u mužů se projevuje velká spotřeba piva. To má ale srovnatelnou energetickou hodnotu s mlékem. „Při konzumaci více litrů denně by energetická potřeba mohla být pokryta jen z tohoto zdroje,“ říká Petr Sucharda, primář 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na druhou stranu pivu nelze upřít i některá pozitiva. Obsahuje například minerální látky a antioxidanty.

Na rozdíl od minerálních vod má více draslíku než sodíku, což by mohlo být příznivé pro pacienty se zvýšeným krevním tlakem a hrozbou srdečního selhávání. Těch je mezi obézními mnoho. Nebýt alkoholua příliš energie, bylo by pivo ideálním nápojem.

Jako základ pitného režimu u lidí, kteří snižují nadváhu, i u těch, kteří zrovna potřebují doplnit vodu při sportovních aktivitách, lékaři doporučují především přírodní minerálky s celkovou mineralizací kolem 1000 mg/l, poměrem hořčíku a vápníku 1 : 2 a sodíku s draslíkem 2 až 3 : 1.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Závislost na alkoholu

Za rizikové pití považujeme u zdravých osob již dávky mezi 20 až 40g čistého alkoholu denně.

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Alkohol

Alkohol je látka, na kterou vzniká závislost nejčastěji. Postihuje až 5% dospělé populace vyspělého světa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce