Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vyšetření dříve odhalí Alzheimerovu chorobu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8604x )

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) jako jedna z prvních v České republice a jediná ve Zlínském kraji zavedla speciální vyšetření, které je schopno odhalit Alzheimerovu chorobu již ve fázi před plným rozvojem klinických příznaků. Toto vyšetření přitom v Česku nabízejí zatím jen tři pracoviště. Vyšetření provádí oddělení nukleární medicíny a PET/CT.

KNTB

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) jako jedna z prvních v České republice a jediná ve Zlínském kraji zavedla speciální vyšetření, které je schopno odhalit Alzheimerovu chorobu již ve fázi před plným rozvojem klinických příznaků. Toto vyšetření přitom v Česku nabízejí zatím jen tři pracoviště. Vyšetření provádí oddělení nukleární medicíny a PET/CT.

Čtěte také: Deset časných příznaků Alzheimerovy choroby

„Přesněji jde o vyšetřování neuritických beta-amyloidních plaků, jejichž zvýšený výskyt je nalézán v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou. Tyto plaky jsou odhalovány pomocí pozitivní emisní tomografie a radiofarmaka flutemetamolu značeného radioaktivním fluorem," popisuje vyšetření primář Oddělení nukleární medicíny a PET/CT Jaromír Bernátek.

Tato drahá metoda je plně hrazena pojišťovnou, vyšetření však provádí jen několik vybraných neurologických pracovišť.
„Hodí se především pro pacienty v počátečním stadiu choroby, vyšetření je vysoce selektivní, musí se předem vyloučit všechny jiné možné příčiny,” uvádí primář Neurologického oddělení KNTB Jan Bartoník.

Čtěte také: Alzheimerova choroba - možnosti vyšetření a léčby

Jedním z pacientů, který byl touto metodou vyšetřen je sedmdesátiletý Martin ze Zlína.
„Přestože žiji aktivně, začal jsem mít velké problémy s pamětí a vzhledem k výskytu nemoci v rodině jsem se o problematiku začal aktivně zajímat. Zúčastnil jsem se dlouhotrvajícího výzkumného projektu v CEITEC Brno pod vedením profesorky Rektorové a byl jsem tam podrobně vyšetřen na paměť a kognitivní funkce. Nakonec jsem mohl absolvovat vyšetření ve Zlíně - naštěstí se Alzheimerova nemoc nepotvrdila. Velkým pozitivem tohoto vyšetření je jistota, že nemoc nebudu mít minimálně dalších deset až patnáct let.  Rád bych poděkoval všem lékařům za pomoc," říká s úlevou Martin.

V případech, kdy se diagnóza Alzheimerovy nemoci potvrdí, mají neurologové k dispozici léčebné preparáty (tzv. kognitiva), které dokážou průběh nemoci zpomalit, zmírnit jednotlivé symptomy a tím zlepšit kvalitu života pacientů.
„Jejich největší přínos je však zejména v počáteční fázi onemocnění. Kauzální léčbu, tedy léčbu příčiny, která způsobuje toto závažné onemocnění, zatím bohužel k dispozici nemáme,” uzavírá Bartoník.

Čtěte také: Výpadky paměti a zmatek v hodinách signalizují Alzheimerovu nemoc

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce