Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Deset časných příznaků Alzheimerovy choroby

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17131x )

Mírná zapomnětlivost může být normální součást stárnutí. Pokud máte problém se zapamatováním si něčího jména, nejedná se o vážný problém s pamětí. Ale pokud potíže s pamětí do značné míry ovlivňují váš každodenní život, mohlo by se jednat o časné příznaky Alzheimerovy choroby.

shutterstock.com

1. Ztráta paměti

Jedná se o nejběžnější symptom. Snadno zapomínáte informace, které jste se právě dozvěděli? Ztrácíte přehled o důležitých datech, jménech a událostech? Ptáte se na stejné informace znovu a znovu? Lidé trpící Alzheimerovou chorobou zapomínají častěji a nevzpomenou si ani později.

2. Problémy s plánováním

Lidé trpící Alzheimerovou chorobou mají potíže s plánováním a dodržováním termínů.  Je pro ně složité sledovat recept, i ten, podle kterého vařili mnohokrát.  Těžko se soustředí na úkoly, zvláště ty, které jsou spojené s čísly, např. sledování účtu. Mohou úplně zapomenout, co ta čísla znamenají a co s nimi mají dělat.

Čtěte také: Nejčastější mýty o Alzheimerově nemoci

3. Denní úkoly jsou výzvou

Dokonce i známé věci jsou pro člověka s Alzheimerovou chorobou problém. Může se jednat např. o potíže při jízdě autem, kdy mají problémy dojet na místo, kam jezdí často, nebo třeba zapomenou na pravidla oblíbené hry. Problém může nastat i v oblasti hygieny. Může se jednat jednak o nadměrnou péči, např. časté sprchování nebo naopak péči o sebe zanedbávají. Někdy se také nesmyslně obléknou s ohledem na počasí.

4. Časová a místní dezorientace

To, že občas nevíte, který je den je normální, ale lidé s Alzheimerovou nemocí se ztratí ve vlastní ulici a nevědí, kde jsou, jak se tam dostali, ani jak se dostanou domů.

Čtěte také: Cvičení mozku může oddálit Alzheimerovu chorobu

5. Potíže se zrakem

Lidé s touto chorobou mají problém přečíst slova na stránce, odhadnout vzdálenost, rozeznávat barvy, což může mít vliv např. při řízení vozidla.

6. Problémy s řečí

Každý z nás má někdy problém najít správné slovo, ale člověk s Alzheimerovou chorobou zapomíná i jednoduchá slova nebo je nahrazuje nesprávnými. Konverzace tak může být boj a často se jí vyhýbá nebo se zastaví uprostřed diskuse, protože neví, co říct.

7. Zakládání věcí na nesprávné místo

Každý někdy založí věci čas od času někam a pak má problém je najít. Lidé, které trápí tato choroba, dávají své věci na neobvyklá místa, jako např. hodinky do ledničky. A pak vás ještě obviní, že jste jim tyto věci vzali.

8. Změny osobnosti

Lidské povahy se běžně do určité míry mění s věkem. Ale člověk s Alzheimerovou nemocí se může změnit zásadním způsobem. Stává se někdy velmi zmateným, podezíravým nebo ustrašeným.

9. Sociální uzavřenost

Člověk s Alzheimerovou chorobou se může uzavírat do sebe. Méně se angažuje v práci, zanedbává své oblíbené koníčky? Tak nějak mu chybí motivace. Raději než by šel mezi lidi, tráví svůj čas u televize nebo spí více než obvykle.

10. Změny nálady

Prudké změny nálady, náhlý a nečekaný pláč nebo naopak nával hněvu, který nemá žádný zjevný důvod, mohou být příznakem Alzheimerovi choroby.

Pokud zaznamenáte tyto příznaky, poraďte se se svým lékařem. Čím dříve se léčba zahájí, tím lépe. Zahájením léčby můžete pomoci zmírnit příznaky a udržet si déle nezávislost.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce