Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Deprese, úzkosti, poruchy spánku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 45419x )

MUDr. Pavla ZemkováPsychiatrická kliniká VFN, 1. listopadu 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Pavlou Zemkovou z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která proběhla ve čtvrtek 1. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Vítám paní doktorku Pavlu Zemkovou z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, s níž si budeme povídat o depresích, poruchách spánku, úzkostech, čili o věcech veskrze nepříjemných a jak tyto problémy naopak zvesela odstranit.

MUDr. Zemková: Děkuji za přivítání.

katka: Hezký den! Můžu se zeptat něco k bulimii? Nevím, jestli se to netýká spíš psychologie, než psychiatrie .... Jaký způsob léčby existuje kromě psychoterapie? Myslíte, že se toho člověk může "zbavit" sám?

MUDr. Zemková: Bulimii řadíme mezi poruchy příjmu potravy, způsob léčby je, jak píšete psychoterapuetický, ale také pomocí léků, režimových opatření. Do terapie se může zapojit celá rodina. Léčba je buď ambulantní nebo za hospitalizace. Trpí-li člověk poruchou příjmu potravy určitě je na místě minimálně konzultace s odborníkem na tuto problematiku.

katka: Jsem bulimička asi dva roky, pořád se snažím s tím skončit sama, aniž bych tím někoho zatěžovala, tyhle psychoterapie jsou placeny pojišťovnou?

MUDr. Zemková: Léčba bulimie je běh na dlouhou trať. Pacient i terapeut - psychiatr nebo psycholog - musí mít trpělivost. Tím, že vyhledáte pomoc odborníka, nikoho neobtěžuje, naopak by to asi bylo zcela na místě. Jsou kluby pro tuto léčbu např. na Psychiatrické klinice VFN, které jsou hrazené pojišťovnou.

vladimir: Paní doktorko, jak lze předejít depresi u starších rodičů, kteří mají obavu z rakoviny a mají z toho skoro deprese. Jak jim mohu pomoci?

MUDr. Zemková: Jsou-li obavy rodičů velké a jsou hlavním tématem jejich hovorů, asi by bylo na místě vyhledat odbornou pomoc (psychiatrickou), minimálně na konzultaci.

Tempar: Dobry den vsem. Rad bych se zeptal, zdali clovek muze byt v depresi i kdyz se citi OK. Je clovek vubec schopen vyhodnotit situaci zdali je v depresi?

MUDr. Zemková: Duševní stav člověka hodnotíme ze subjektivního a objektivního hlediska. Subjektivní hledisko je velmi důležité, ale někdy může být v rozporu s tím, jak člověk působí na své okolí. Člověk se může cítit zcela v normě a dobře, ale jeho chování může vybočovat z normy. Subjektivní i objektivní pohled by měl být ve shodě.

sandra: Prožívám období velmi těžke deprese. Dokáže deprese ovlivnit i tělesně člověka? myslím tím u sebe např. mravenčení po těle, panicke navaly strachu, vnitřní neklid, stažený žaludek, prostě někdy mám pocit, že tohle ani nemohou způsobovat nervy.

MUDr. Zemková: Sandro, ano máte pravdu. Depresivní porucha může a také velmi často způsobuje pocity, které popisujete. Některé depresivní poruchy se projevují převážně tělesnými příznaky.

sandra: Chtěla bych se Vás zeptat, už jsem v péči psychiatra. Mám nasazen Xanax na 0,5 mg ráno a večer, ale mám pocit, že vůbec nezabírá. Je pravda, že xanax už užívám 6 let a teprve letos jsem se snažila ho vysadit a snížit dávku ze 2 mg denně na 0,5 mg. Nějaký čas se mi to dařilo. Pak přišel nějaký krach a já jsem se dostala do období jak říkám těžké deprese. Nevím si rady.

MUDr. Zemková: Možné to je. Jestli máme nedostatek spánku a odpčinku, tak pohár přeteče a "prostě už nemůžeme", nemáme, kde brát energii a "usneme i v chůzi". Když se tento stav ještě víc přešponuje a navíc je spojen se stresem, pak je naše tělo sice unavené, ale také vybuzené na maximum, ze kterého nejsme schopni se dostat do stavu klidu během krátké doby a "únavou ani nespíme".

MUDr. Zemková: Sandro, Xanax je lék na léčbu úzkostí. Jeho vysazování (zejména při dlouhodobém užívání) musí být postupné a po dohodě s psychiatrem. V případě, že došlo ke "krachu", pak je na místě domluvit se se svým psychiatrem, jak dál, zda nezvolit jiný postup.

sandra: Vím, že u Xanaxu je nástup závislosti. Když jsem šla za svou doktorkou byla jsem ve stavu relativně v pohodě a dohodly jsme se že xanax vyměníme za Buspirol nový lék s tím že Xanax postupně vysadíme. Pak se to nějak zvrtlo. Já se dostala do stavu těžkých depresí a Buspirol nezabírá. Xanax mám vrácený na 1mg denně, ale mám pocit, že je to málo. Jak dál?

MUDr. Zemková: Sandro, je nutná trpělivost, v psychiatrii se efekt léků projeví za delší dobu a nelze je rychle měnit. Určitě je na místě být stále ve spojení se svou psychaitričkou. V případě, že ambulantní léčba je zdlouhavá a bez efektu je na místě domluvit se na hospitalizaci.

jakub: Paní doktorko, nemáte pocit že dnešní mladá generace poněkud zchoulostivěla. Nejsou vlastně všechny problémy spjaty s tím že nemají do čeho "píchnout" tudíž se uchylují k zástupným činnostem?-

MUDr. Zemková: Nevím, jestli generace zchoulostivěla, ale určitě některým z nich chybí smysluplná náplň života a pak právě sklouzávají k zástupným činnostem. Dalším faktorem je životní tempo a nároky, které jsou s dnešní dobou spojeny. Ne všichni máme stejnou schopnost přízpůsobit se.

amik: Paní doktorko, jsem v přechodu je mi 48 let, mám poruchy spánku, spím jenom 3-4 hodiny denně, od mládí trpím sociální úzkostí či fóbií, což jsem léčila často alkoholem. Před 2 roky jsem přestala kouřit a chtěla bych něco dělat i s tímto problémem. Sociální fóbie se projevuje, že nemohu chodit do restaurací a jíst před lidmi. Užívám Deprex, Neurol nebo Lexaurin. To ale moc nepomáhá.

MUDr. Zemková: Porucha spánku se právě v tomto období života vyskytuje poměrně často. Sociální fobie se léčí jednak léky, ale také psychoterapií (kognitivně-behaviorální) nebo kombinací obou postupů. Spát 3-4 hodiny denně je málo. Bylo by dobré domluvit se na úpravě medikace se svým psychiatrem.

bětka: Dobrý den. Paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že žena, která by chtěla otěhotnět a nevede se jim to již více jak půl roku, může trpět jakousi úzkosti a dostat se tak do začarovaného kruhu? Nebo se jedna pouze o netrpělivost. Může také tento stav nepřímo ovlivnit možnost otěhotnění?

MUDr. Zemková: Psychika je jedním z velmi důležitých faktorů pro otěhotnění. Řada neplodností je právě zapříčiněna nepříznivým duševním stavem ženy, například jsou-li ve stresu, velmi pracovně vytížené atd. Samozřejmě, že vytvoření začarovaného kruhu je jen logickým vyústěním takového nezdaru.

Monika: Paní doktorko, může být trvalý pocit únavy až vyčerpanosti při téměř minimální fyzické námaze projevem deprese? Je mi 33 let a výsledky vyšetření zdravotní stavu (TK, rozbor krve) jsou normální.

MUDr. Zemková: Je to možné. V případě, že tzv. somatická vyšetření jsou negativní (tedy v normě), pak je na místě uvažovat také o příčině duševní (depresivní porucha, chronický únavový syndrom).

E-dith: Dobrý den, manžel už dlouhou dobou trpí poruchami spánku. Projevuje se to téměř výhradně tím, že bez ohledu na to, kdy jde večer spát, vstává ráno velmi brzy (ve 3, 4 nebo 5 hodin). Léky žádné užívat nechce. Subjektivně se údajně cítí dobře. Starosti takto trvale žádné údajně nemá. Ale přes to všechno je pak samozřejmě přes den velmi vyčerpán. Existuje nějaký prostředek, který by mu mohl pomoci? Mám na mysli volně prodejný preparát (hypnotikum? přírodní prostředek?) nikoliv ovšem bylinný čaj, to bych do něj nedostala! Děkuji!

MUDr. Zemková: E-dith, časné probouzení může být jedním z příznaků deprese, asi by bylo vhodné, aby si manžel pohovořil s psychiatrem. Jde-li jen o izolovanou poruchu spánku, pak je možno se obrátit na spánkovou laboratoř Neurologické kliniky VFN. Hypnotika může předepsat jen lékař.

E-dith: Děkuji za odpověď. Je nutné, aby měl manžel doporučení praktického lékaře (jde nota bene o jeho matku, se kterou nemá dobré vztahy), než se na specializované pracoviště obrátí?

MUDr. Zemková: E-dith, ano, praktický lékař by měl vystavit doporučení.

MARIE: Paní doktorko, mohou se dlouhodobě užívat bylinné čaje pro navození spanku?Např. mateřídouška?

MUDr. Zemková: Marie, bylinné čaje jsu jistě dobré. Ale při dlouhdobé nespavosti, která ovlivňuje výkon, je rozumné obrátit se na odborníka.

opa: Paní doktorko,usínám okamžitě, ale probouzím se velmi brzy, většinou kolem třetí ráno, spím tedy asi 4 hodiny. Je mi 67 let.Děkuji za odpověď

MUDr. Zemková: Opa, s věkem se kvalita spánku mění, stává se kratší a mělčí. Spát 4 hodiny denně je málo.

prefekt: Prosím o váš názor na KAVU-KAVU, má opravdu účinek nebo jde o reklamu?

MUDr. Zemková: Prefekt, jde o anxiolytikum rostlinného původu. Bývá často zneužíváno. O pouhou reklamu nejde.

kiko: Jde o zhroucení? Moje dcera mi vecer najednou zacala brecet, říkala mi že je jí divně, má nejasné myšlení, buší jí srdce a má strach, že neví co co s jejím tělem děje. Od toho dne říká že umřela. Může jít o depresi, která se projeví tělesnými příznaky?

MUDr. Zemková: Kiko, Vaše dcera by měla navšítvit psychiatra. Určit z této informace, zda se jedná o depresi nebo jiné duševní onemocnění, nejde. S návštěvou psychiatra bych neotálela.

Jana: Je vhodnější chodit spát dříve a probouzet se časně nebo naopak? Chodím spát později (mezi desátou a jedenáctou), ale probouzím se s pocitem nevyspání nad ránem. Potom někdy usnu, ale necítím se přesto odpočatá. Můžete mi poradit? Děkuji. :o)

MUDr. Zemková: Jana, je ideální, když doba usínání je přibližně stejná (možná by blyo vhodnější posunout ji na 22. hodinu), spánek by měl trvat cca 8 hodin.

Jana: Díky za radu! Zkusím obrátit režim dne a chodit spávat dříve...

Tomáš: nějak mi to padá-(((mám úzkostně-panickou poruchu spojenou S cestováním, nevadí mi akorát jízda autem, měl bych nastoupit do PCP.ale asi před týdnem jsem zjistil, že mé problémy pramení z dětství, asi bych potřeboval abreaktivní terapii, co s tím?

MUDr. Zemková: Tomáš, začněte nástupem do PCP, kde jsou odborníci na tuto poruchu.

Lucie: Dobrý den. Paní doktorko, jak dlouhý by měl být zdravý spánek, tj. za jakou dobu se může tělo zregenerovat. Je možné, aby člověk spal 8-9 hod. a nebyl odpočatý. Nebo se může jednak o nějakou poruchu?

MUDr. Zemková: Lucie, k regeneraci sil by mělo stačit 8 hodin spánku. Jsou lidé, kteří potřebují spát i víc hodin, aby načerpali energii. Zda jsme vyspalí, záleží také na prostředí, teplotě místnosti atd.

Lucie: Existuje čistě přírodní recept na dobrý spánek? Někdo trvdí skleničku piva před spaním, jiný zase bylinkový čaj. Co radí odborník?

MUDr. Zemková: Lucie, nejde jen o "rituál" před ulehnutím, ale jde o celodenní aktivity - pohyb, jídlo, stres.

Moderator: Přiběhlo posledních deset minut našeho dnešního chatu, proto žádám o poslední otázky pro paní doktorku.

Tereza: dobry den. pani doktorko, prosim o kontakt na specialistu v oblasti mentalni anorexie a naslednych psychickych poruch, ktere z ni prameni. dekuji

MUDr. Zemková: Tereza, Psychaitrická klinika VFN, Ke Karlovu 11, Praha, as. Papežová, dr. Krch.

holy: co dělat proti častému buzení se během noci

MUDr. Zemková: Holy, nejprve zkusit bylinné čaje, při neúspěchu kontaktovat psychiatra, nebo spánkovou laboratoř.

Veronika: Byla jsem několikrát léčena na psychiatrii, pravidelně užívám léky Fevarin 100 a Everiden, zajímalo by mne, když navštívím nějakého jiného lékaře než psychiatra a povím mu tuto medikaci, zda se okamžitě správně nedomnívá, že jsem se pokusila o sebvraždu, někdy mi totiž připadá, že se pak lékaři ke mně chovají trochu jinak. Děkuji

MUDr. Zemková: Veroniko, duševní onemocnění je onemocnění jako každé jiné a není nutno mít obavu z jiných lékařů.

Janinka: Dobrý den. Paní doktorko, poslední dobou jsem vystavena velkému stresu na pracovišti. Večer jsem nesmírně unavená, ale když si lehnu, nemůžu dlouho usnout a v noci se často budím. Ráno si připadám jako bych nespala vůbec. Myslíte si, že potřebuju odbornou pomoc nebo by třeba jen stačilo zvýšit příjem vitamínů a minerálů? Děkuji.

MUDr. Zemková: Janinka, vitamíny a minerály jsou dobrá věc, ale návštěva odborníka by byla určitě na místě.

MUDr. Zemková: Děkuji za dotazy a těším se na shledanou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
lola
6x

Pani Doktorko,uz dva mesice beru Sertralin Actavis jednu tabletku denne a pul neurolu denne.Porad se,ale necitim uplne dobre.Ve spolecnosti mivam strach ,ze nad sebou stratim kontrolu nebo,ze z toho stresu dostanu epilepticky zachvat,presto ze jsem zadny nikdy nemela.Myslite si,ze je jeste brzo,aby leky uplne zabraly a ze me obavy ze straty kontroly jsou zbytecne.Dekuji za odpoved.

fRANTA
9x

Dobrý den paní doktorko. Chci se zeptat.Je mě 57 let jsem v invalidním duchodu.Pracoval jsem 25 let na stavbách pak jsem přešel do skláren na 3 směnej provoz.Pracoval jsem 16 deňe.Ale momentálně mám takové stresové období.Večér chodím spát tak kolem 22 h až 23 h a pravidelně se probudím tak 1,45 h nebo 2,15 h na moč a pak těžko usínám samé sny atd.Léký neberu jen na tlak a to ráno a večér Lozap 50 večer Lozap h ráno.Přesden chodím povenku ale přichází večér a už přemíšlím jaká bude noc.Budete tak laskavá a poradíte mě co je možné.Velice Vám děkuji. Zdraví Matějka Fr

Srobová
4x

Dobrý den paní doktorko,nedávno mi tragicky zemřel děda a jsem vystavena každodenímu stresu,pořad se mi hlavou honi černé myšlenky furt přemýšlím nad hloupostmi a pad mi buší srdce a nemužu se na nic soustředit a nemůžu ani večer usnout..někdy mám i deprese z toho jestli mi něco není když pořád musím řešit hlouposti..to samé má moje babička myslote že by to mohlo byt dědičné a dá se s tím něco dělat? předem děkuji za odpověd Srobová M.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce