Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nechcete brát antibiotika zbytečně? Nechte si změřit CRP.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 219831x )

O nadužívání antibiotik se mluví neustále, ale stejně si je radši necháme předepsat, i když nemáme bakteriální infekci potvrzenou kultivací. Zbraní proti zbytečnému braní antibiotik při virových infekcích může být měření hladiny bílkoviny označované CRP. Hladina CRP je relativně snadno a rychle zjistitelným signálem, jestli v těle probíhá infekce a jestli ji způsobují bakterie nebo viry.

shutterstock.com

CRP je bílkovina tvořená v játrech a patří mezi tzv. proteiny akutní fáze. To znamená, že jeho koncentrace se začne zvyšovat, pokud je náš organismus ohrožen nějakou nemocí a začne na ni reagovat obranným zánětlivým procesem.

Výhodou CRP je vysoká citlivost. Jeho hladina v krvi je totiž u zdravého člověka velmi nízká – méně než 6 miligramů na litr [mg/l]. U významnějšího zánětlivého procesu vystoupí jeho hladina na mnohem vyšší hodnoty, které se často počítají v desítkách či stovkách mg/l. Vysoká je i rychlost nárůstu CRP, významně zvýšených hodnot CRP dosáhne již několik hodin po začátku zánětlivé reakce.

CRP se zjišťuje z krevních náběrů. Dříve bylo možné určit CRP jen v laboratoři, ale poslední dobou se v ordinacích praktických lékařů začínají objevovat přístroje, které umožňují zjistit CRP na místě hned po odběru vzorku krve. To zrychluje diagnostický proces a zvyšuje význam CRP. CRP totiž nejen informuje, že něco v těle je špatně, ale má význam i pro rozhodování o předepsání antibiotik.

Kdy může být CRP zvýšen?

  1. Infekční choroby všeho druhu – Jakékoliv infekce v našem těle (bakteriální, virové, mykotické) jsou spojené se zánětlivou odpovědí a tím pádem se vzestupem CRP.
  2. Autoimunitní nemoci – Autoimunitní choroby bývají spojeny se zánětlivým procesem, kdy náš imunitní systém napadá naše vlastní tělo. I takovéto stavy bývají spojené se zvýšením CRP.
  3. Nádorová onemocnění – Zvýšené CRP provází i nádorové procesy, vyšší hodnoty CRP se vyskytují u rozsáhlejších nádorových onemocnění, kdy jsou přítomné vzdálené metastázy.

Hodnoty CRP

Hladina v krvi je u zdravého jedince velmi nízká – méně než 6 miligramů na litr (mg/l). U významnějšího zánětlivého procesu vystoupí jeho hladina na mnohem vyšší hodnoty, které se často počítají ve stovkách až tisících mg/l. Vysoká je i rychlost nárůstu CRP, významně zvýšených hodnot CRP dosáhne již několik hodin po začátku zánětlivé reakce.

Velký význam má určení hodnoty CRP u infekčních procesů:

  • hodnota CRP 6 - 40 mg/l odpovídá spíše virové infekci či méně rozsáhlé infekci bakteriální
  • hodnota CRP větší než 40 mg/l se vyskytuje častěji u infekcí bakteriálních

CRP v praxi

Pokud přichází k praktickému lékaři pacient s horečkou, zajímá nás obvykle, zda je potřeba mu předepsat antibiotika. Antibiotika se předepisují mnohdy zbytečně a užívají se bezdůvodně u virových infekcí, kdy nemají žádný účinek a mohou se dokonce v budoucnosti stát hrozbou. Bakterie si totiž na zbytečně podávaná antibiotika začnou vytvářet rezistenci, tj. antibiotika na ně časem přestanou účinkovat.

Vyšetření CRP je ideálním řešením. Nemocnému se odebere malý vzorek krve a přímo v ordinaci se umístí do hodnotícího přístroje. Výsledek je hotový za několik minut. Je-li CRP vyšší než 40 mg/l, je vysoká pravděpodobnost bakteriální infekce a je to uspokojivým důvodem k nasazení antibiotik.

Pokud u nějakého infekčního stavu nasadíme antibiotika, můžeme opakovaným měřením CRP hodnotit jejich účinek. Čím lépe budou antibiotika bakteriální infekci zvládat, tím více a rychleji CRP poklesne. Pokud CRP neklesá a klinický stav pacienta se nelepší, můžeme zvážit výměnu antibiotik.

Je-li CRP zvýšené a člověk přitom nemá příznaky probíhající infekce, může to vést k podezření na autoimunitní nemoci či nádory a není chybou po příčině zvýšeného CRP dále pátrat.

Test CRP v domácím prostředí

CRP test byl donedávna k dispozici pouze lékařům, ale nyní je možné si ho zakoupit k domácímu použití. Použití tohoto testu Vám může pomoci zjistit, zda je tělo opravdu ohroženo bakteriální infekcí. Návštěvu lékaře lze doporučit při vzestupu hodnot nad 10 mg/ml dle výsledku testu. Test je také možné používat v průběhu léčby antibiotiky a sledovat, zda dochází k poklesu C-reaktivního proteinu v séru, a zda je léčba účinná či nikoliv.

Pokud máte s diagnostikou s pomocí CRP zkušenosti, podělte se o ně s ostatními v diskusi nebo nám napište!
Diskuse k článku
petr adrej
9x

Dneska vůbec doktoři rádi předepisují antibiotika, přitom je to největší zátěž na imunitu organismu... Při léčbě antibiotiky dobře působí třeba curenzym, což je jen jídelní doplněk, není v tom žádná syntetika, jen rostlinky (enzymy). Někomu to může pomoci.

musil petr
11x

od ledna mam třeti antibiotika na dutiny přitom CRP mnělo hodnotu vždycky nižší než 6 ! ale pořad mně trapí žlutozelená ryma! tak už nevím kde je chyba ? poradí mně někdo prosím PETR MUJ EMAIL : [email protected]

Ivana Rožnovská
11x

Dobrý večer, na tuto rýmu, kterou nyní máte je výborný Sinupret, je k dostání buˇv kapkách nebo v tabletách, důležité je pravidelné užívání dle návodu a nejméně 10 dní. Určitě Vám pomůže, ze začátku se bude zdát rýma větší, ale to bude z toho důvodu, že se hleny budou uvolňovat a vytékat z dutin.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 27. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce