Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Antibiotika: Účinnost léčby podpoří probiotika i enzymy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5744x )

Mnozí z nás se ani letos nevyhnuli zákeřným onemocněním, které nás dokážou vyřadit z běžného chodu i na několik týdnů. Co dělat v případě, že se naše tělo již s infekcí potýká?

shutterstock.com

Nejdůležitější je neodkládat návštěvu lékaře a podchytit nemoc v jejím počátku. V takovém případě, kdy se ještě infekce neprojevuje v plné síle, lze totiž pro organismus mnohdy zvolit šetrnější metodu léčby, čímž lze také dosáhnout kratšího trvání samotné nemoci a následné rekonvalescence. Pokud je však infekce v aktivní fázi, patrně se lékům na předpis nevyhnete. Nemá cenu si je však vynucovat, neboť pouze adekvátní vyšetření a rozbory testů prokážou, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci. Díky laboratornímu rozboru lze následně vybrat takový medikament, jehož látky dokážou onemocnění zcela potlačit.

Čtěte také: Přecházet chřipku se nevyplácí

Jak správně užívat antibiotika?

Antibiotikům se nevyhnete v případě, je-li u vás diagnostikováno aktivní bakteriální onemocnění. Na běžné virové infekce tedy nezabírají, proto je opět důležité neupínat k vidině brzkého zaléčení jejich prostřednictvím při první bolesti v krku či respiračních problémech. Pokud vám je však ošetřující lékař přeci jen napíše, je nutné dodržovat několik zásad a postupů při jejich užívání, aby nedocházelo k vyvolání nežádoucích účinků či zbytečnému pěstování rezistence. Nejdůležitější je dodržovat časové intervaly mezi jednotlivými dávkami a požívat léky správným způsobem, tj. drtit pouze taková antibiotika, která nemají ochrannou kapsli, a zapíjet je dostatečným množstvím adekvátní tekutiny. Nejlepší je čistá voda bez bublin nebo čaj. Rozhodně se vyhněte alkoholu, mléčným nápojům a fresh džusům s vitaminem C, které mohou u některých druhů antibiotik vyvolat alergickou reakci. Stejně tak je nutné dbát na vhodné stravování, kdy je dobré vyřadit po dobu užívání antibiotik všechna kyselá a kořeněná jídla, snížit přísun soli a omezit sladkosti.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně?

Účinnost léčby podpoří probiotika i enzymy

Pokud chcete léčbu antibiotiky ještě více podpořit a usnadnit tělu jejich vstřebání, vyzkoušejte například léčbu systémovou enzymoterapií, jakou nabízí lék Wobenzym. Ten umožní průchod antibiotik i do těžko přístupných tkání, čímž zvyšuje účinnost léčby. Navíc podporuje oslabenou imunitu tak, aby tělo bylo schopno s infekcí samo bojovat. Je tedy ideálním pomocníkem pro úspěšné zaléčení infekce a jeho užíváním lze snížit i samotnou dobu rekonvalescence. Při užívání antibiotik byste měli tělu doplňovat i probiotika, neboť léčbou dochází také k úbytku tělu prospěšných bakterií. Nejvíce bývá postižen zažívací trakt, kdy je narušena střevní mikroflóra, u žen může léčba antibiotiky vyústit také k narušení mikroflóry v pohlavním ústrojí a vyvolat tak kvasinkové infekce. Doplňování léčby probiotiky je proto vhodné během celé léčby včetně minimálně jednoho týdne po dobrání antibiotik.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce