Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět uší způsobuje i nevinná rýma. Podceněná léčba může poškodit sluch

( aktualizováno 21. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6859x )

Silná bodavá bolest, která dohání k slzám a je typickým příznakem zánětu ucha, se nejčastěji objevuje u dětí od 6 měsíců do tří let. Otitida, jak se zánět ucha odborně nazývá, se však nevyhýbá ani dospělým. Nejčastěji pak napadá střední ucho. Její nedostatečná léčba může mít fatální důsledky v podobě trvalého poškození sluchu. Seznamte se s příznaky, léčbou i prevencí této nepříjemné choroby.

shutterstock.com

Přichází hlavně v zimě, začátek je náhlý a rychlý, často v noci

Podle Dětské ORL kliniky Fakultní nemocnice v Motole každoročně onemocní zánětem ucha 200 až 1 000 dětí ve věku do 4 let. Za výhradně dětskou nemoc však bývá považován mylně. Proto když příznaky udeří v dospělosti, často nás ani nenapadne, kde může být zakopaný pes. Zánět ucha přitom během svého života prodělá podle odborníků až 75 % lidí.
„Zánětu středouší předchází obvykle virová infekce horních cest dýchacích, která do středouší pronikne Eustachovou trubicí spojující dutinu nosní se středouším nebo z krve. Druhotně dochází k bakteriální infekci. V dětství i dospělém věku bývají příčiny takřka totožné a na začátku vypadají nevinně. Běžná rýma, kašel či zánět horních cest dýchacích ovšem mohou být spouštěčem nepříjemného zánětu ucha,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Proto zejména v zimním období, kdy se viry a bakterie šíří více, dochází k návštěvám pohotovosti nejčastěji.
„Zánět může akutně propuknout v noci, když ležíme, protože se infekce snáze dostane Eustachovou trubicí do ucha,“
upozorňuje lékař.

Zánět středního ucha je charakteristický intenzivní pulzující bolestí v ušní oblasti. Bolest obvykle doprovází pocit zalehlého ucha, hnisavý či hlenovitý výtok, horečka, případně zvětšené mízní uzliny. Pokud je napadeno vnitřní ucho, ztrácíme rovnováhu, je nám nevolno až na zvracení a postupně se může zhoršovat sluch. Jiného původu je zánět zevního ucha, který se vyskytuje především u starších osob a diabetiků či jiných nemocných se sníženou imunitou.

Saunování, vitamíny a odpočinek posílí imunitu

Nejlepší prevencí zánětu ucha v dospělosti je zvýšení obranyschopnosti organismu proti virům a bakteriím. Posilovat imunitu bychom měli během celého roku, v zimě pak intenzivněji.
„Imunitní systém dlouhodobě posiluje především zdravý životní styl, vyvážené stravování plné vitamínů, dostatek pohybu a správný pitný režim. V chladném období můžeme zapojit také saunování, vydatnější odpočinek, případně vybrané přírodní doplňky stravy,“ radí Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí rostlinné doplňky stravy pro celkové posílení imunity.
„Imunitní systém přirozeně posiluje zdravá výživa, ta však při větší zátěži organismu nemusí stačit. V zimních měsících či při stresu tedy mohou tělu chybět důležité mikroživiny, jejichž spotřeba v těchto situacích roste. Zvyšuje se tak riziko infekce,“ informuje lékař Bohumil Ždichynec.

Pokud nás chřipka, nachlazení a s nimi spojené příznaky přepadnou, je důležité důkladné smrkání a včasná léčba infekce horních cest dýchacích. Vyplatí se vyhýbat vlhkému a prašnému prostředí, které může nepříznivě podpořit infekci zvukovodu. Také koupání ve špinavé vodě či průvan nemoc jen zhorší. Klidový režim a dostatek vitamínů mohou průběh infekce zmírnit a zkrátit dobu léčby.

Čtěte také: Umíte správně používat nosní kapky a nosní spreje?

Lékař zmírní bolest propíchnutím bubínku

Pakliže se zánět ucha náhle a rychle rozvine, je vhodné bez odkladu vyhledat lékaře, ideálně specialistu z ušního, nosního a krčního oddělení, takzvaného otorhinolaryngologa neboli ORL. Cílem léčby je především zmírnit bolest, poté odstranit zánět a nakonec zabránit vzniku dalších zánětů. Bolest obvykle okamžitě zmírní propíchnutí ušního bubínku.

Léčbu doprovází rovněž nasazení antibiotik a péče o ucho za pomoci borové vody.
„Doporučuje se i důkladné vyčištění nosu, aby byly horní dýchací cesty neustále průchodné, vhodné jsou inhalace odvaru z heřmánkuušní hygiena,“ přibližuje prevenci celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Doléčením nemoci a správnou prevencí lze předejít chronickým komplikacím, rozšíření zánětu a dalším zdravotním obtížím, které mohou přivodit fatální následky. Podceněná léčba totiž může vést až k trvalé poruše sluchu, nedoslýchavosti či úplné hluchotě, případně k samovolnému protržení bubínku. Dostavit se mohou i jiné typy infekcí, které napadají hlavu a mozek, jako je například meningitida.

Široký výběr přípravků na uši naleznete na Lékárna.cz.

Pomoci s výběrem vám také mohou lékárníci v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 10-14 hodin, zastihnete lékárníky na online chatu, v ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Chronické čepy na mandlích

Dobry den, pred nekolika lety jsem prodelal tezkou hnisavou anginu. Uvazovalo se o odebrani krcnich mandli, ale upustilo se od toho. Od te doby obcas mivam potize s jejich zanetem (cepy...) v prubehu celeho roku i bez ostatnich symptomu anginoveho onemocneni. Techto neprijemnosti bych se samozrejme rad zbavil. Predem diky za odpoved, Michal Sedivy

Opakované anginy

Milá Lékárno, píši za svou kamarádku a doufám že ji budete moci poradit. Lini mela 8x zánět hrtanu nebo anginu a asi 6x na to brala antibiotika i Imudon. Letos měla 5x zanět hrtanu nebo anginu a 4x brala atibiotika. Poslední asi s odstupem 3 týdnů. A to je na mateřské dovolené. Co by měla dělat? Děkuji i za svou kamarádku. Monika Janečková

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce