Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na bolest v krku platí pastilka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 28166x )

Kvůli častým teplotním změnám, na které je toto léto bohaté, se bolestem v krku vyhne málokdo. První kroky potom vedou do nejbližší lékárny pro pastilky proti bolesti v krku. Aby ale mohly správně působit, je třeba k nim přistupovat stejně zodpovědně, jako k jakýmkoliv jiným lékům. Nejsou to jen "trochu jiné bonbony", jak si možná myslíte.

shutterstock.com

Při zahánění bolesti v krku můžeme použít řadu více či méně účinných procedur. Někdo si oblíbil obklad, jiný se dopuje vitamínem C a kloktá sůl, další si prolévá hrdlo cibulovým čajem. Z léčivých přípravků potom lidé hojně využívají rozpustné pastilky nebo dezinfekční spreje. PharmDr. Daniela Seberová z Ústavní lékárny IKEM v Praze k využití prostředků na bolesti v krku říká: "Podle našich zkušeností jsou nejčastěji využívanými volně prodejnými léčivými prostředky na bolesti v krku orální pastilky."

Mnoho lidí se domnívá, že pastilky na bolest v krku jsou vlastně "tak trochu jiný bonbon", který můžeme cucat kdykoliv si vzpomeneme. Je však třeba si uvědomit, že pastilky proti bolestem v krku jsou lék a jako k takovému je k němu nutné přistupovat. Podobně jako jiné léky obsahují pastilky konkrétní léčivé látky s určitými vlastnostmi, proto je třeba dodržovat předepsaný způsob dávkování a při přetrvávání obtíží déle než určenou dobu, je třeba vyhledat lékaře.

Bolest v krku můžete utlumit

Léčivé pastilky mohou mít obecně různé složení, důležité jsou však dvě základní vlastnosti – anestetická a antibakteriální. Jinak řečeno, pastilky by měly dokázat ulevit vašemu rozbolavělému krku tlumením bolesti a zároveň by měly dokázat ničit jejího původce (bakterie nebo viry). S ohledem na to, že bolest v krku je někdy doprovázena nepříjemným pálením, doporučuje se nákup pastilek, které navíc tlumí dráždění a chladí.

Aby pastilky správně fungovaly, tedy pomohly nám zbavit se bolesti v krku, je třeba dodržet několik základních pravidel:

  • Pastilka se nekouše, nechává se pomalu rozpustit v puse.
  • Nemá se hned zajídat a zapíjet, může být snížena její účinnost.
  • Dospělí mohou cucat pastilku každé 3 hodiny, nejvíce však 8 pastilek během 24 hodin.
  • Pastilky nejsou vhodné pro děti do 7 let.
  • Pokud cucáte již pátý den a stále bez úspěchu, poraďte se se svým lékařem.
  • Vážné i "nevážné" tipy na správné cucání pastilek najdete na www.cucej-spravne.cz.

Samozřejmě nás zajímá, jestli jsou pastilky opravdu tím, po čem sáhnete při bolesti v krku. Napište nám svůj způsob, jak vyléčit "krkobol" do diskuse nebo nám napište!

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucka
1x

Ano, ja saham nejdrive po pastilce. Vyzkousela jsem jich hodne a zdaleka nejvice mi pomohl Preventan Quatro, je vazne skvely a hlavne se da cucat i v tehotenstvi a pri kojeni! Plus priznicuv zabal na krk a zazvorovy caj a do dvou dnu je bolest v krku pryc.

Zajda

Právě přesně takový problém mám, moc děkuji za tip :-) za dva dny se ozvu, jak to na mě funguje :-)

lucie

já jsem začala používat při větších bolestech koloidní stříbro.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce