Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na infarkt zemře každou minutu jeden člověk

( Renata Vyšínová | přečteno: 12481x )

Více než 17 miliónů úmrtí ročně na celém světě a téměř 54 tisíc v České republice – to je skóre, kterým se do černých statistik zapisují onemocnění srdečně cévního systému. V Evropě toto číslo znamená jedno úmrtí na infarkt myokardu za minutu a jednu koronární příhodu každých 26 sekund. Je to daň za náš styl života – nestřídmost v jídle, pití i kouření a také málo pohybu.

shutterstock.com

 „Ze všech pacientů registrovaných v ordinacích praktických lékařů (v roce 2010 jich bylo 7,9 milionů) má 1 707 000 osob vysoký krevní tlak, 773 000 trpí ischemickou chorobou srdeční, u 938 800 osob byla zaznamenána obezita a u 738 000 diabetes,“ konstatuje doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., předseda výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a varuje: „Rok od roku tato čísla narůstají!“  Podle Ústavu zdravotnických informací statistiky ČR v roce 2010 zemřelo v důsledku kardiovaskulárních chorob 53 590 osob, to je 50,2 % všech úmrtí. Ženy na tom jsou o něco hůř – těch na nemoci oběhové soustavy zemřelo 50,7 %, mužů 45,1 %. A 324 527 lidí kvůli těmto chorobám skončilo v nemocnici.

 „Hlavní vinu nese současný životní styl, pro který je typický nedostatek pohybu, příliš kalorická strava s nesprávným zastoupením základních živin, stres, a aby toho nebylo málo, často i kouření a nadměrná spotřeba alkoholu. Samozřejmě to jsou i vysoký krevní tlak, diabetes, vysoká hladina cholesterolu v krvi a obezita,“ vyjmenovává viníky MUDr. Michal Vrablík, preventivní kardiolog z III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

O škodlivosti kouření - a to i pasivního - se dočtete zde.

Vinou životního stylu má téměř 70 % dospělé české populace zvýšený cholesterol, který patří mezi hlavní rizika srdečně cévních onemocnění. Na vysoký cholesterol i další rizika srdečně cévních onemocnění dokáže vyzrát správně poskládaný jídelníček. „Měl by splňovat zásadu „pestře z bohatého stolu“ a obsahovat odpovídající množství všech základních živin – tedy sacharidů, bílkovin a tuků,“ říká MUDr. Vrablík.

Jak snadno a rychle zhodnotit, jak velké riziko nám hrozí?

„Pacienti, kteří již trpí některým srdečně cévním onemocněním, cukrovkou 2. nebo 1. typu s mikroalbuminurií nebo mají vysokou úroveň jednotlivých rizikových faktorů (celkový cholesterol nad 8 mmol/l, LDL cholesterol nad 6 mmol/l, krevní tlak nad 180/110 mm Hg) mají automaticky vysoké riziko, že onemocní některým ze srdečně cévních onemocnění a potřebují intenzivní léčbu všech ovlivnitelných rizikových faktorů,“ říká Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. z Ústavu sociálního lékařství, LF UK Hradec Králové a předseda výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Co může každý z nás udělat, aby snížil riziko srdečně cévních onemocnění?

Odpověď na tuto otázku je kupodivu velmi jednoduchá:

  • nekouřit
  • 3km chůze denně nebo 30 minut fyzické aktivity střední intenzity
  • 5 porcí ovoce a zeleniny denně
  • udržovat systolický krevní tlak nižší než 140 mm Hg
  • celkový cholesterol nižší než 5 mmol/l
  • hladina LDL cholesterolu nižší než 3 mmol/l
  • vyhnout se nadváze a cukrovce. 

O prevenci se můžete dozvědět víc i v rámci Světového dne srdce, který je ve sto zemích světa vyhlašován 29. září.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana Zelenková

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se chovat po infarktu?

Co se smí a nesmí dělat po prodělaném infarktu.Zjištěna angina pectoris.Po akutním infarktu provedena angioplastika.děkuji za odpověď

Infarkt myokardu

Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha.

Při infarktu srdce rozhoduje čas

Před 15 lety umíralo na srdeční infarkt zhruba až 30 procent, v současné době se toto číslo zmenšilo na osm procent.

Sexualita po infarktu myokardu

Je možné provozovat sexuální aktivity po prodělaném infarktu myokardu? Zcela určitě ano. O této problematice se šíří řada pověr a nepřesností, což je dáno jistou ožehavostí tématu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce