Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Artróza palce ruky - rhizartróza

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 73219x )

Artróza kloubu palce ruky - rhizartróza - je poměrně častým onemocněním. Může se objevit již ve středním věku, ale většinou se vyskytuje ve věku pozdějším. Bývá vesměs značně bolestivá a omezuje funkci palce ruky.

shutterstock.com

Rhizartróza představuje jednu z nejběžnějších artróz. Jedná se o degenerativní onemocnění palce ruky, postihující spojení palcové záprstní kosti s příslušnou kostí zápěstí. Artrózy rukou nejčastěji postihují ženy. Objevují se obvykle od čtyřicátého roku u pacientů manuálně pracujících či jinak nepřiměřeně zatěžujících výše uvedenou oblast.

Čtěte také: Jak zmírnit bolest kloubů

Příčiny vzniku

Příčinou je přetěžování kloubu palce ruky, ale také poúrazová nestabilita kloubu po přetržení vazů, které jsou často přehlédnuté a proto neléčené. Rozvoj artrózy také nastává po nedostatečně srovnaných  zlomeninách  v oblasti kloubu. K artróze dochází i u revmatických chorob, kde revmatické postižení působí na kloubní pouzdro a vazy, což vede k nestabilitě.

Příznaky artrózy palce ruky

Začátek onemocnění je vcelku nenápadný. Zprvu jen mírná, občasná bolest v dané lokalitě zejména při pohybu, která se postupně zhoršuje a nabývá trvalého charakteru. Pro bolestivost je omezena síla stisku palce a omezen úchop. Pacientky si stěžují na bolesti při takových činnostech, jako je otevírání dveří klíčem, uvolnění ruční brzdy v autě či držení hrnečku. Klasická věta je „ já v té ruce nic neudržím“. V místě bolesti je patrný otok. Přidává se i ranní ztuhlost palce, kdy je nutné kloub postupně rozhýbat. S progresí onemocnění se objevuje i klidová bolest s různými deformitami kloubů palce. Jakákoliv manipulace a pohyb rukou jsou bolestivé a schopnost jejich provedení je touto bolestivostí omezená. Artróza v prstech rukou je velmi bolestivé a každodenní život komplikující onemocnění.

Čtěte také: Dornova metoda odstraní bolest

Diagnostika artrózy palce ruky

Základem pro stanovení diagnózy je klinický obraz, fyzikální vyšetření doplněné RTG, případně CT snímkem.

Možnosti léčby artrózy palce ruky

Léčbu dělíme na konzervativní a operační.
Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/rhizartroza-artroza-palce-u-ruky

Konzervativní léčba artrózy palce ruky

Konzervativní terapie začíná úpravou režimových opatření, kdy se snižuje, pokud je to možné, zátěž na kloub palce ruky. Ortéza, která stabilizuje palec, sice v některých případech může pomoci, ale většinou výrazně omezuje pohyb palce. U časných stadií rhizartrózy má dobrý efekt podání nesteroidních antirevmatik jak lokálně tak celkově. Mohou se podávat i kortikoidy celkově či analgetika. Velmi dobrý efekt má  i podávání chondroprotektiv celkově a aplikace krystalických kortikoidů přímo do kloubní dutiny. Z rehabilitační léčby se používá elektroléčba.

Operační léčba artrózy palce ruky

Operativní léčba následuje po vyčerpání možností konzervativní léčby, anebo i jako metoda volby u pokročilých stavů.
„Principem operace je odstranit bolest a současně zachovat velmi důležitou funkci palce. Základem je buď úplné nebo částečné odstranění postižené drobné zápěstní kosti (os trapezium) a její náhrada endoprotézou nebo vmezeřenou vlastní tkání (šlachou) či vzájemná pevná fixace sousedících kostí tzv. arthrodéza,“ uvádí MUDr. Kalenda, vedoucí lékař Ortopedického oddělení Nemocnice Sokolov. Umělé kloubní náhrady jsou vyráběny z nemagnetických ušlechtilých kovů, a ačkoliv jejich životnost záleží na mnoha faktorech, předpokládá se 20 i více let. „Standardně se tyto operace provádějí na pracovištích zaměřujících se na problematiku operace ruky. Výsledky jsou slibné a pacienti jsou spokojeni. Po výkonu následuje dlahování k udržení postavení do zhojení a rehabilitace. Délka rekonvalescence je cca 3 měsíce po operaci dle stavu a typu výkonu," dodává MUDr. Kalenda.

Čtěte také: Totální endoprotéza - neviditelný pomocník

  • Artrodéza palce ruky - znehybnění karpometakarpálního kloubu palce při zachování úchopové funkce ruky a svalové síly v palci. Postavení palce se pro hojení zajistí sádrovou dlahou v takové poloze, aby úchopová funkce ruky nebyla narušena. Tato operace je vhodná především pro mladší, fyzicky pracující pacienty, na dominantní končetině. Délka hospitalizace je 2-4 dny, po sejmutí fixace následuje ambulantní rehabilitace.
  • Interpoziční artroplastika - odstranění karpometakarpálního kloubu poškozeného artrózou a vmezeření šlachy krátkého ohýbače zápěstí na postižené straně, svinuté do uzlíku. Po tomto operačním výkonu je zachován dobrý pohyb palce. Po operaci je přikládána dlaha či ortéza na dobu 4 až 6 týdnů. Operace je vhodná pro pacienty, kteří nevykonávají těžkou manuální práci. Délka hospitalizace je 2 až 4 dny, po sejmutí fixace následuje ambulantní rehabilitace.
  • Totální náhrada kořenového kloubu palce ruky - je indikována při degenerativním postižení karpometakarpálního kloubu 3. a 4. stupně. Jedná se o náhradu trapezo-metakarpálního kloubu protézou. Po provedení této náhrady se vrací plný rozsah pohybu v kloubu při zachování svalové síly. Po operaci přikládáme sádrovou dlahy na krátkou dobu a dále palec bandážujeme po dobu cca 3 týdnů. Délka hospitalizace je 2 až 4 dny, po sejmutí fixace následuje ambulantní rehabilitace.

Zdroj: www.ortopedieolomouc.cz, www.nemosok.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Poradenství před operací artrózy kyčle

Maminka (50) má pokročilou atrózu kyčelního kloubu a ráda by se o této nemoci dozvěděla co nejvíc. Neexistuje v Praze nějaké centrum, kde by jí vše řekli? Děkuji, Lenka

Artróza versus artritida

Artróza a artritida jsou zcela odlišná postižení poškozující klouby. Svými projevy se ale výrazně prolínají a v konečném důsledku se projevují shodně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce