Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nemocné klouby vám pomůže léčit vlastní krev

( Renata Vyšínová | přečteno: 13012x )

Injekce plazmy z vaší vlastní krve může pomoci s degenerativními změnami kloubů, poškozenou chrupavkou, natrženými šlachami či poškozenými vazy a svaly. Neobvyklou metodou začali léčit artrózu lékaři chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk, ale také v prostějovské a přerovské nemocnici.

shutterstock.com

Speciálně upravenou krev lékaři aplikují přímo do postiženého kloubu. "Většinou tento postup opakujeme každých sedm dní po dobu pěti týdnů a pak jednou za tři měsíce po dobu jednoho roku," popisuje schéma léčby MUDr. Sčudla, lékař chirurgicko-traumatologického oddělení šternberské nemocnice. Podle něj je hlavní výhodou protizánětlivé léčby určené pacientům s degenerativní artrózou I. až III. stupně hlavně to, že se injekce aplikují ambulantně, a pacienty neomezují v běžném životě.

Netradiční způsob léčby, který se rychle uchytil v západní Evropě, je nadějí pro všechny pacienty, kteří mají postiženy chrupavky ve velkých kloubech. Podporuje totiž jejich regeneraci a tím napomáhá jejich léčbě a oddaluje rozsáhlejší operační zákroky. Metoda je založena na zjištění, že pro stimulaci chrupavek poškozených degenerativními změnami lze použít krevní destičky. "Pacientovi odebereme zhruba dvacet mililitrů krve, tu pak v centrifuze rozdělíme na buněčné složky a plasmu tak, aby vznikla plasma bohatá na destičky. Právě obohacená plasma napomůže výrazným způsobem regeneraci kloubních chrupavek nebo alespoň omezí jejich další poškozování," vysvětluje MUDr. Josef Sčudla.

Studie využití plazmy k léčbě trvají ve světě už 20 let. Metoda se původně začala vyvíjet k rychlejšímu hojení pojivových tkání - svalů, vazů i kloubních pouzder. Osvědčila se ve sportovní medicíně i v běžné ortopedii. "Při natržených svalech urychlí tato léčba regeneraci sportovce až o polovinu času. V některých zemích západní Evropy se metoda prosadila i v léčbě artrózy," doplňuje lékař.

Přestože se ve světě metoda běžně užívá, zdravotní pojišťovny léčbu plazmou v ortopedii v žádné evropské zemi neplatí. Cena výkonu se pohybuje okolo 3 500 korun.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce