Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vápník nad zlato, ale jen s vitaminem D a dalšími minerály

( Eva Vlastníková | přečteno: 15372x )

Onemocnění štítné žlázy, chronické potíže s játry, cukrovka, nádorová onemocnění, ale i nadváha nebo nedostatečný přísun vápníku a dalších potřebných látek. To jsou rizikové faktory, které uspíší rozvoj osteoporózy. V České republice žije 600 000 lidí s touto diagnózou.

shutterstock.com

„Kosti jsou více náchylné ke zlomeninám. Nejprve to jsou mikro zlomeniny, kterých si pacient často vůbec nevšimne. Naprostá většina zlomenin po 55. roce u žen a po 65. roce u mužů jsou zlomeninami osteoporotickými,“ vysvětluje MUDr. Hana Pospíšilová.

Vyšší věk znamená vyšší riziko, že se rozvine osteoporóza. Pak přicházejí velice nepříjemné komplikace v podobě zlomenin krčku stehenní kosti nebo obratlů. Rozvoj nemoci ovlivňuje nedostatek estrogenů u žen a testosteronu u mužů. Mezi další rizikové faktory počítáme onemocnění štítné žlázy, chronická onemocnění jater, ledvin, cukrovku, nádorová onemocnění, imobilizaci nebo některé léky. „Již třetí den na lůžku vede ke zvýšenému vylučování kalcia močí,“ upozorňuje MUDr. Hana Pospíšilová.

Pro prevenci a léčení je klíčový příjem vápníku. K tomu, aby se dobře vstřebal, je také třeba mít dostatek vitamínu D. Ten, vedle osteoporózy, příznivě ovlivňuje svalovou sílu a snižuje riziko pádů u starší populace o 22–49 %. Právě jeho nedostatek je u seniorů velmi častým jevem, zejména pokud žijí v sociálních ústavech. Na vině je především jeho nedostatečný příjem potravou nebo dlouhodobý pobyt v uzavřených místnostech. „U seniorů dochází k výraznému poklesu účinku enzymů, které zajišťují tvorbu vitamínu D v kůži,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Senioři zároveň často trpí poruchami funkcí ledvin, kde dochází k přeměně vitamínu D na jeho účinnou formu.“

Z těchto důvodů je u starších osob v období zimních měsíců doporučena suplementace (400-800 IU/den). Senioři by také měli dbát o dostatek zinku. Jeho nedostatek se ve stáří může podílet na demineralizaci a poruše architektury kosti. Doporučená výživová dávka je 10–12 mg denně, kostní denzitu příznivě ovlivňují dávky vyšší než 15 mg.

V dospělosti se také snižuje procento vápníku, který je naše tělo schopné vstřebat. Zatímco v dětství a dospívání se vstřebá až 75 % z celkového množství přijatého vápníku, v dospělosti je to 25 - 40 %. Velkou úlohu sehrává složení stravy. Z mléčných výrobků je dostupnost asi 32 %.

„To znamená, že z 200 ml mléka (220 mg Ca), 150 g bílého jogurtu (270 mg Ca) a 50 g tvrdého sýra (250 mg Ca) se do organismu vstřebá asi 270 mg vápníku,“ upřesňuje Karolína Hlavatá.

Diskuse k článku
Karla

Mám poslední dobou svalové křeče a prý celkově nedostatek D, přemýšlím nad koupí výrobku Vigantolvit, máte s ním prosím zkušenost? Děkuji

Ema

Já mám pouze zprostředkovanou od maminky, ale užívá ho dlouho a hrozně si ho pochvaluje

Eva

Dobrý den, také mohu doporučit tento doplněk stravy. Přítel ho užívá na klouby,svaly i případné křeče a celkově se cítí lépe. Je aktivní sportovec.Také je cenově dostupný a dávkování je také jednoduché - jedna tobolka denně.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce