Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Astigmatismus - Svět jako v zrcadlovém bludišti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8185x )

Mhouříte oči a nakláníte hlavu, až vás z toho bolí i za krkem, a stejně nevidíte ostře? Míváte rozmazané vidění a trpíte bolestmi hlavy? Pak máte s největší pravděpodobností astigmatismus…

shutterstock.com

Čtyři pětiny „refrakční práce“ oka vykonává průzračná rohovka, skrz kterou se do oka dostává světlo. Přestože nikdy nemá dokonale kulatý tvar, světelné paprsky se lomí ve všech rovinách i směrech a oko dokáže zaostřit. Při astigmatismu připomíná rohovka spíš vejce nebo míč na americký fotbal a paprsky světla marně hledají cestu do ohniska na sítnici. Není divu, že si pak připadáte jako v zrcadlovém bludišti: vidíte zkresleně tvary i křivky, nedaří se vám rozpoznat detaily do dálky ani na blízko, nerozpoznáte od sebe podobná písmena ani znaky, i když se pokoušíte zaostřit „celým tělem“.

Čtěte také: Astigmatismus: Když nemůžete zaostřit

Někdo si pomáhá přivíráním víček, jiný naklání hlavu a při sledování televize „sedí“ očima až na obrazovce.
„Astigmatismus jde většinou ruku v ruce s krátkozrakostí a dalekozrakostí. Přestože vzniká většinou v prvním roce života, může být diagnostikován i v dospělosti, nejčastěji v souvislosti s úrazy, operacemi rohovky a při některých očních onemocněních. Řada lidí dokonce ani neví, že tuto vadu má,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka oční kliniky NeoVize Brno, kde se nachází první české Centrum pro léčbu astigmatismu. Podle jejích slov trpí astigmatismem dvě třetiny pacientů, kteří se na kliniku obracejí:
„Vedle potíží s viděním si stěžují na pálení a řezání očí, nepříjemné bolesti hlavy, únavu, na bolesti šíje a pokles výkonnosti. Vliv na korekci má výše sférické vady, předchozí korekce, věk a subjektivní pocity pacienta.“

Čtěte také: Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

Astigmatismus se koriguje speciálními brýlovými skly a kontaktními čočkami, ale i laserovou operací, která odstraní nepravidelné zakřivení rohovky. Nejmodernější metodou je aplikace nitrooční čočky, která vadu koriguje zevnitř oka:
Standardem pro operace astigmatismu na naší klinice je americký navigační systém Verion. Skládá se z diagnostické části a z navigační jednotky, která se propojí s operačním mikroskopem. Diagnostická část s dokonalou přesností změří oční vadu a vypočítá korekci za pomocí umělé nitrooční čočky. Biometrické informace o pacientově oku putují do navigační jednotky na operační sál. Chirurgovi se v okuláru mikroskopu promítnou navigační linie, podle kterých umístí čočku do oka. I když pacient okem hýbe, přístroj stále naviguje na střed čočky,“ vysvětluje primářka. Digitální marker Verion je pro chirurga jako řízení automobilu s tempomatem, pro pacienty je to dosud nejbezpečnější metoda implantace nitrooční čočky, která přináší skvělé pooperační výsledky.

Čtěte také: Měření nitroočního tlaku je základní vyšetřovací metoda k diagnostice zeleného zákalu

Víte, že…

… problematikou astigmatismu se zabýval už anglický fyzik a badatel Isaac Newton?

… jako první vysvětlil astigmatismus způsobený nepravidelnostmi zakřivení oční rohovky britský lékař Thomas Young?

…  astronom Airy v roce 1827 použil poprvé jako korekci astigmatismu cylindrickou čočku?

… astigmatismus byl poprvé podrobně včetně klinických příznaků popsán v Holandsku v roce 1864?

… první neinvazivní zákrok k odstranění nepravidelností rohovky byl uskutečněn v Berlíně roku 1987?

… velký skok v kvalitě očních operací znamenala v 90. letech 20. století metoda LASIK?

… systém Verion byl poprvé představen v roce 2013 na kongresu Evropské společnosti kataraktové a refrakční chirurgie (ESCRS) v Amsterdamu?

Pokud si chcete rychle ověřit, zda astigmatismus nepostihl i vaše oči, vyzkoušejte si malý test:

Jsou podle vás čáry na obrázku stejně tmavé? Jestliže čáry vidíte v různě tmavých odstínech, zvažte podstoupení odborného vyšetření u očního lékaře.

astigmatismus

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce