Impetigo

Impetigo je vysoce nakažlivé nezávažné kožní onemocnění. Nejčastěji jsou postiženy děti, ale impetigo se nevyhýbá ani dospělým.

impetigo pod nosem

Latinsky: Impetigo vulgaris

Další názvy: streptokoková infekce, stafylokoková infekce, chrásty, povrchová pyodermie

Příznaky

vředy zduření uzlin

Týká se části těla

Diagnóza

Původci impetigové infekce 

Mezi hlavní původce nemoci patří stafylokok, může jím být i streptokok. Tyto bakteriální kmeny se dostávají do pokožky a jejích hlubších vrstev a dále do těla při poranění kožního krytu, tj. pořezání, pokousání, bodnutí hmyzem, poškrábání. Růst bakterií je provázen zarudnutím, otokem, bolestí a zvýšením teploty postiženého místa. Málokdy se stane, že se impetigo rozvine na nenarušené pokožce.

Příznaky impetiga

Impetigo se objevuje v ložiscích, která se mohou vyskytnout na kterékoli části těla. Nejčastější oblastí výskytu je ale obličej, krk a končetiny. Impetigová infekce je velmi nakažlivá, a to hlavně tekutinou, která se uvolňuje z vytvořených praskajících puchýřů. Ve většině případů nedochází ke komplikacím a impetigo se zhojí do cca 1 týdne. Nezůstávají po něm jizvy, jen postižená místa mohou být „ vybledlá“ nebo naopak tmavší. Vzhledem k infekčnosti nemoci je nezbytné dodržovat přísná hygienická pravidla, aby se nemoc dále nešířila. Důležité je pravidelné mytí rukou, jelikož je možné přenést infekci z jednoho postiženého místa na druhé. Nakažení impetigem musí používat vlastní ručníky. Jejich prádlo je nutné žehlit atd.

U impetiga můžeme rozlišit tři formy.

  • Nebulózní forma, která má charakter makulovezikulárního výsevu na kůži. Zprvu se vytvoří jen drobné makulky, které se mění na puchýře, v nichž je čirá tekutina. Tato se potom kalí a dochází k prasknutí puchýřku. Z vylité tekutiny se na povrchu pokožky vytváří medová krusta.  Původcem tohoto typu impetiga je streptokok.
  • Bulózní forma je charakteristický vznikem puchýřů až bul, což je dáno toxiny, které uvolňuje vyvolávající bakterie. V tomto případě stafylokok. Po stržení takových puchýřů mohou zůstávat mělké zarudlé a mokvavé eroze a může docházet k jizvení.
  • Smíšená forma je stav, kdy je pokožka napadena oběma druhy bakterií. Vytváří se tedy krusty i puchýře.

Léčba 

Nekomplikované případy impetiga se léčí převážně místně. Jedná se o odstranění krust keratolytickými mastmi. Místně se též používá roztok manganistanu draselného. Tato léčba bývá doplněna antibiotickými mastmi či antimikrobiálními obklady. V těžších případech a případech, kdy není místní léčba účinná, sahá se pro celkovou antibiotickou léčbu.

Komplikace

Přestože je nemoc ve většině případů nezávažná, i u ní se mohou vyvinout komplikace. Jedná se o zánět ledvin ‒ glomerulonefritidu či syndrom opařené kůže. Pokožka je zarudlá a připomíná popáleniny, vrchní vrstvy pokožky se v cárech odlupují. Toto je způsobeno agresivním stafylokokovým toxinem.  Hrozí zde, že se postižená místa dále infikují, je tedy vhodná hospitalizace.

Prevence 

Jak již bylo zmíněno, nejdůležitější prevencí je dodržování hygienických pravidel a to hlavně v dětských kolektivech ‒ školkách a školách.

Autor: Drahomíra Holmannová

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování