Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Smog je rizikový pro kardiaky a lidi s dýchacími obtížemi

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5213x )

Lidé s dýchacími a kardiovaskulárními obtížemi, starší lidé a děti by měli při zhoršené smogové situaci omezit pohyb venku, doporučují hygienici. Podle primáře I. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice Jiřího Votruby se ale zdraví lidé vyhýbat pohybu venku nemusí.

shutterstock.com

Hygienici doporučují omezení pohybu venku lidem s chronickými dýchacími obtížemi a kardiovaskulárními onemocněními, obecně i starším lidem a dětem. V předškolních zařízeních je možné podle šéfa pražských hygieniků Jana Jarolímka zkrátit nebo zcela vynechat dobu, po kterou děti chodí ven. Pokud se učitelky rozhodnou s dětmi na procházku jít, měly by s nimi venku omezit tělesnou zátěž.
„Ani zdraví dospělí by neměli smogovou situaci podceňovat, rovněž by měli omezit pohyb venku, především se vyvarovat fyzicky náročným aktivitám a sportu,“ napsal ČTK ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek.

Podle Votruby ale omezení pohybu u dospělých není potřeba.
„Pro dospělé bych limitace pohybu venku nedoporučil, protože by nám lidi zůstávali úplně doma. To je horší než lepší. Neaktivita obecně vede ke zhoršení plicního stavu,“ řekl ČTK Votruba.

Čtěte také: Spirometrie odhalí příčinu vašich potíží s dýcháním

Současné počasí spojuje podle Votruby dva rizikové aspekty, a to chladné počasí a smog. Kardiakům se mohou v mrazivém počasí zužovat cévy a mohou mít větší riziko infarktu. Opatrní by měli být rovněž lidé s chronickou bronchitidou, astmatem či obstrukční plicní nemocí.

V případě smogu jsou škodlivé především zvýšené koncentrace ozonu, který má mnoho nežádoucích účinků, dále oxidů dusíku a uhlíku, které mohou dráždit dýchací cesty. Negativně na zdravotní stav mohou působit i tuhé částice, které se ve smogu vyskytují.
„Nejškodlivější jsou ty nejmenší. Dostanou se do plicních sklípků a tam působí škodu. Můžou vést k chronickým zánětům,“ uvedl Votruba.

Čtěte také: Astma nebo zánět průdušek? Jak poznat rozdíl?

Jako ochranu před důsledky smogu a chladu doporučuje primář zdravou životosprávu. Lidé by se také měli vyhýbat tepelným extrémům a v případě nachlazení by neměli chodit do kolektivu. U lidí nad 60 let a těch, kteří jsou vystaveni infekčním chorobám, doporučuje Votruba i očkování proti chřipce a pneumokokovým onemocněním.

Zdroj: www.mednews.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce