Antikoncepční pilulky

Moderní žena nechce být otrokem svých dní. Ovšem to, že si spíše ubližuje je pro některé až druhotná věc. Antikoncepční pilulky nejsou pro naše tělo nic přirozeného a stejně jako jakýkoliv jiný lék je ve vysokém množství a dlouhodobém užívání spíše toxický než prospěšný.

Antikoncepce

Antikoncepční pilulky jsou vhodné na užívání u mladých dívek od 15 do 20 let věku a pro starší ženy od 45 do 50 let věku. Pro dívky v produktivním věku mohou napáchat více škody než užitku.

 

Výhody a nevýhody antikoncepčních pilulek

  1. Ano je pravda, že antikoncepční pilulky mají mnoho výhod, ovšem jednu zásadní nevýhodu a tou je možnost ztráty ovulace a tím pádem i ztrátu plodnosti.
  2. Ženy, které užívají antikoncepční pilulky několik desítek let, se po vysazení hrozně diví, že ve svých 35 letech nemohou otěhotnět hned na první ba dokonce ani na desátý pokus. Zda je to ovlivněno jen antikoncepcí, nelze s jistotou říct, ovšem to, že antikoncepce nepodporuje ovulaci a přirozenost, je holý fakt.
  3. Pro ženy, které zatím nechtějí mít děti je určitě antikoncepce dobrá věc. Zvažte však i jiné alternativy, tím myslím spíše užívání kondomu. Chlap, který řekne, že nemá rád kondom, je na něj alergický a další rádoby vtipné či ,,pravdivé“ výmluvy, je jen sobecký kluk, který nedokáže pomoci své přítelkyni či manželce. Pokud totiž otevřeně mluvíte o své budoucnosti a plánujete někdy děti, měl by bez rozmyšlení nasadit kondom a vás nenutit, abyste zobaly antikoncepční pilulky.
  4. Antikoncepční pilulky vám mohou pomoci od nepříjemných vyrážek, akné, nepravidelné menstruace, od bolestivé menstruace a změny nálad. To vše ovšem na úkor toho, že se vám může (samozřejmě může, ale nemusí) stát to, že až někdy budete chtít děti, prostě to hned nepůjde.

Některý doktor vám může říct, že je dobré otěhotnět hned po vysazení HA, jiný naopak tvrdí, že je dobré počkat alespoň 3-5 cyklů. Na toto neexistuje jasná odpověď, záleží na vašem momentálním psychickém a fyzickém stavu a také na tom, jak to s vaším chlapem plánujete. Tělo moc dobře ví kdy je žena připravená otěhotnět.

Samozřejmě záleží na dalších aspektech - dědičnost, psychické rozpoložení, fyzická aktivita, stravování či volba partnera. Pokud v nejbližší době neplánujete potomka, nemusíte se antikoncepčních pilulek obávat. Z krátkodobého hlediska vám nic nehrozí. Počítejte však s tím, že čím později HA vysadíte, tím déle může trvat než otěhotníte.

Autor: Lucie Kliková,DiS.

pletení a háčkování