Co dělat proti lupům

Lupy jsou nepříjemným společníkem, který dokáže velmi potrápit. V malé míře má lupy více než 50% lidí, bohužel když se lupy objeví na tmavších vlasech nebo ve větší míře, máme zde problém. Chemických přípravků a šampónů je na českém trhu mnoho, jsou ovšem opravdu tak účinné?

Lupy ve vlasech

Není potřeba jít spíše do jiné sekce a vyzkoušet přírodní produkty nebo lépe zatočit s tvrdostí vody, která může lupy způsobovat?

Co jsou to lupy?

Lupy jsou odumřelé kožní buňky, které se rádi spojují v šupinky, které jsou díky tuhému mazu viditelnější. Lidská pokožka se obnovuje jednou za 4 dny, proto je potřeba důkladná hygiena, která ovšem nějak výrazně nezatěžuje pokožku hlavy. Čím víc totiž budete pokožku mýt a čím víc jí budete zatěžovat chemickými látkami, tím častěji se budete potýkat s lupy a mastnotou. Kvasinky, které jsou jinak pro lidské tělo neškodné mají za příčinu lupivost pokožky a při zvýšené míře počtu těchto kvasinek také lupy vznikají.

Mezi nejčastější příčiny, kdy se začíná kvasinka nadměrně vyskytovat řadíme stres, nedostatečná hygiena, špatná životospráva, alergie či ekzémy.

Ovšem nejsou lupy jako lupy, mnoho lidí si lupy plete s odřenou a velmi citlivou pokožkou. Pokud máte červenou a bolestivou pokožku na hlavě a tzv. lupy se vám tvoří jen v místě nejvyšší citlivosti s největší pravděpodobností se o pravé lupy nejedná.

Dělení

Suché a mastné lupy, již podle názvu je možné zjistit, kdy se tyto lupy objevují. Proto je dobré řešit rozdílné lupy také rozdílnou terapií.

Bylinky proti lupům

Citrónová šťáva působí na lupy velice dobře. Je velice důležité, abyste při mytí hlavy nepoužívali horkou vodu a pokožku zbytečně nedřeli. Další přírodní produkt proti lupům je aloe vera, heřmánek, rozmarýn, tymián, konopí, kopřiva, lopuch, octový roztok nebo žloutek.

Odborníci se shodují, že ne každá babská rada a bylinka je vhodná na boj proti lupům. Ovšem pokud jste zastánci přírodní cesty vyzkoušejte vynechat klasické šampóny a sáhněte po těchto bylinkách. Pokud to nepomůže vyberte si z nepřeberného množství kosmetických šampónů a zkuste změnit jídelníček.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování