Červenka

Infekční bakteriální onemocnění, které se přenáší nejčastěji z infikovaného prasečího masa. Jedná se o bakterii, která vytváří na kůži začervenání, od toho je odvozen i název nemocni. 

Červenka

Další názvy: Erysipeloid, Rosenbachův erysipeloid

Příznaky

tmavě červené skvrny

Týká se části těla

Diagnóza

Nejedná se o závažné onemocnění, ale pokud není člověk léčen může mít velmi nebezpečné komplikace. Červenka se může vracet i po nedostatečném léčení.

Příznaky a inkubační doba

Inkubační doba je u tohoto onemocnění kolem 7 dní, může se ovšem projevit už 1. den od nákazy. Proto je velice dobré pozorovat se při požití vepřového masa s nedostatečným tepelným opracováním. Může se přenést také při opracování masa, častá nemoc z povolání u řezníků, hospodářů a majitelů drůbeže a sladkovodních chovných ryb.

Tři základní stádia červenky:

1. stádium – zvýšená teplota, apatie, objeví se zarudnutí pokožky to může zmizet, období trvá kolem 3 – 4 dní.

2. stádium – objevují se tmavě červené skvrny, opět zvýšená teplota a pocit jako při chřipce. Období končí 7 až 8 den a buď úplně vymizí nebo se dostane do 3. fáze, kdy přejde do chronicity.

3. stádium – chronické onemocnění, zde se již objevují změny na srdečních chlopní, poruchy krevního oběhu, změny na kůži (artritida), změny na pokožce (nekróza )

Červenka se může projevit i jako tzv. Bílá forma, kdy se neobjeví žádné zarudnutí.

Léčba

Červenka je docela snadné onemocnění, které se dá účinně léčit antibiotiky. Je ovšem potřeba zajít k lékaři a včas diagnostikovat a začít léčit. Na vyrážku je možné použití lokálních mastí. Léčba se pohybuje kolem týdne užívání antibiotik a poté dalších 14 dní klidovější režim. Omezení poté žádné nevzniká a pacient se vrací opět v plné síle do práce.

Červenka jako onemocnění však nevzniká často, jedná se o vzácnější onemocnění, které se může zaměnit za jiné. Pokud vám více jak dva dny není dobře a na těle se vám objevily tmavě červené skvrny, určitě nepodceňujte léčbu a zajděte si k lékaři co nejdříve.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

pletení a háčkování