Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Jak správně užívat léky? (díl 8.)

( Renata Vyšínová | přečteno: 8927x )

Při astmatickém záchvatu je nezbytné, aby pacient co nejrychleji použil inhalátor. Ale pokud ho neumí astmatik správně ovládat, nemůže mu náležitě pomoci. Stačí, aby dávku aerosolu uvolnil v nesprávnou chvíli, nebo aby po jejím nadechnutí nezadrželi dech, a efekt se nedostaví.

shutterstock.com

Astmatika by měl poučit odborný lékař

  • Pacient, který dostane inhalátor poprvé, by měl požádat odborného lékaře o instruktáž, jak s ním má správně zacházet. A to, i když bývá vše velmi podrobně popsáno v příbalovém letáku. Bez praktického nácviku pod dohledem není snadné inhalaci dobře zvládnout.
  • V každém případě platí, že jeden inhalátor smí používat jen jeden pacient s astmatem.
  • Možná se vám to bude zdát jako zbytečná rada, ale i tak: nezapomeňte sejmout ochranný kryt. Mnohým pacientům se stává, že si tuhle zásadní věc neuvědomí.  
  • U některých typů přístrojů musíte nejprve připravit dávku k použití (například pootočením kolečka tam a zpět, vložením a propíchnutím kapsle s práškem, apod.). Udělejte to přesně podle pokynů výrobce. Dávkovací aerosol je potřeba nejprve řádně protřepat. 
  • Před vlastní aplikací zhluboka vydechněte, vložte aplikátor do úst a pevně obejměte rty, aby nevznikaly mezery okolo náústku. 
  • Při uvolnění dávky léčiva se plynule, ne příliš rychle zhluboka nadýchněte, co nejvíce je to možné. Jedině tak pronikne léčivo hluboko do plic, kde má působit.
  • Modernější přístroje uvolňují dávku automaticky, jakmile se začnete nadechovat, jejich použití je proto snazší a efektivnější. 
  • U dávkovacích aerosolů je velmi důležité naučit se stisknout patronu s obsahem léčiva právě v okamžiku zahájení nádechu. Pokud to nezvládnete, snižujete zásadně účinnost léčby. 
  • Po nádechu zadržte dech asi na 10 sekund, aby dávka mohlo zůstat v místě účinku a působit. 
  • Poté yydechněte nejlépe nosem. Po aplikaci (hlavně u přípravků s kortikoidy) si vypláchněte ústa nebo se najezte, léčivo ulpělé na sliznici úst může být příčinou nežádoucích účinků.
  • Přístroj je třeba udržovat v čistotě, omývejte ho teplou vodou.

Časté chyby při používání inhalátoru

  • Pokud nesladíte stisk aparátu a vdech, nedostane se aerosol do plic, ale zůstane v ústech. Stává se také, že místo nádechu dech zadržíte. V obou případech zůstane lék v ústech. Jestliže se vám to nedaří naučit se správný postup, pak byste měli začít uvažovat o automatickém inhalátoru.
  • Po aplikaci nezadržíte dech, ale příliš rychle vydechnete. Účinná látka nemá dostatek času na to, aby přišla do styku se stěnou průdušek. 
  • Nepoznáte, že je přístroj prázdný, že je zapotřebí použít další balení. Moderní přístroje jsou vybaveny počítadly dávek. U tlakových aerosolů rozpoznáte stav obsahu nejlépe tak, že tlakovou nádobku vhodíte do nádoby s vodou. Plná nádobka klesá ke dnu, používáním se postupně odlehčuje a stoupá k hladině, prázdná volně plave na hladině.

Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Astma u dětí mohou způsobovat domácí roztoči

Nové důkazy ukazují, že některé látky v bytě, které mohou obsahovat např. roztoče z prachu žijící hlavně v kobercích a postelích, mohou způsobit nebo zhoršit astma u dětí.

Dědičnost astmatu

Ráda bych se zeptala, jaké riziko vyplývá pro ženu a jejího potomka v době těhotenství při onemocnění průduškovým astmatem a jaké je riziko dědičnosti pro narozené dítě? Petra

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce