Jak vycházet s hypochondrem?

Známe to občas všichni, když nás trápí chřipka, máme tendence občas přehrávat příznaky, aby se o nás náš milovaný více staral a my si mohli užívat péči a lásku. Hypochondrie ovšem s tímto stavem nemá nic společného. Hypochondr si toto neuvědomuje a myslí si, že je vážně nemocný a může na svou nemoc zemřít, i když není jeho nemoc lékařem ani jinak prokazatelná. Zde poté musí nastoupit psycholog a léčba medikamenty tak, aby se dokázal hypochondr ze stresu a ze spárů své nemoci dostat.

Hypochondr

Co je to hypochondrie

Hypochondrie je velice známá porucha, která postihuje psychicky nestabilní jedince. Jedná se o psychickou poruchu, kdy se člověk přehnaně strachuje o své zdraví a pokud jej zastihne nějaká, byť jen banální nemoc, musí mít dostatečnou péči od okolí. Hypochondři se strachují o své zdraví a myslí si, že mají nereálná a ničím nepodložená a velmi vážná onemocnění, na která mohou zemřít. Nemocný se zabývá neustálými myšlenkami na to, zda netrpí nějakou závažnou chorobou a jen malé loupnutí nebo bolest jej v tom utvrzují.

Hypochondrie se poprvé začíná objevovat kolem 20. věku, má kolísavý stav, kdy je nemocný v jednu dobu naprosto v pořádku a jednu dobu vidí nemoci na svém těle všude. Tyto stavy se zhoršují při styku se stresem. Léčba hypochondrie je těžká v tom, že si nemocný neuvědomuje psychickou poruchu, ale stále si myslí, že má fyzické problémy. Rozpoznání hypochondrie a uvědomění si, že jím nemocný trpí je často velmi obtížné.

Více informací o hypochondrii

Jak se tedy chovat k hypochondrovi?

Hypochondrie je velice vážné psychické onemocnění, které sice nezabíjí, ale může velice poznamenat a znepříjemnit život. Pokud máte ve svém okolí někoho, o kom si myslíte, že trpí hypochondrii, měli byste si ho více všímat. Nepokoušejte se ovšem nějak razantně odmítat to, že je nemocný, vyslechněte si ho, pokývejte a zkuste mu navrhnout, že pokud se bude více hýbat a více se zaměstnávat, určitě bude více zdraví a nemoc nebude mít šanci. Zkuste sním trávit více času a zaměstnávat ho různými činnostmi, prací a výlety. Určitě ho neposílejte k žádným odborníkům a neříkejte mu, že by měl zkusit tuto léčbu a tyto bylinky. Zkuste mu naopak doporučit návštěvu praktického lékaře, který mu předepíše léky na úzkost. Komunikujte s hypochondrem pomalu a nesnažte se mu vymluvit jeho onemocnění, takový člověk by vám stejně nevěřil, naopak by s vámi přestal komunikovat. Doporučte mu terapeutickou léčbu, protože postěžovat si o svých stavech a nemocech je pro hypochondry vhodné a příjemné.

Účinná léčba na hypochondrii je braní lehkých antidepresiv a vyhýbání se stresovým situacím. Dovolená či zlepšení osobního života je určitě také dobrá věc. Koníčky, tanec, hudba, posezení s přáteli a další příjemné aktivity.

Autor: Lucie Kliková DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování