Kyfóza

Máte-li kulatá záda v oblasti hrudi, s největší pravděpodobností máte onemocnění zvané kulatá záda neboli hyperkyfóza. Ovšem jako kyfóza je správně medicínsky označovaná fyziologicky zakřivená páteř právě v oblasti hrudní páteře. Většinou se ovšem kulatá záda nazývají též kyfóza, i když je to vlastně název pro fyziologii. Jestliže trpíte kulatými zády, máte nejen problémy s chůzí, ale také potíže s bolestivostí.

Kulatá záda - Kyfóza

Latinsky: kyphosis

Další názvy: hyperkyfóza, hrb, gibbus, nadměrná kyfóza, přední zakřivení páteře, kulatá záda

Příznaky

bolest kulatá záda potíže s chůzi

Týká se části těla

Diagnóza

Nepřiměřené klenutí páteře může být způsobeno mnoha aspekty, nejčastěji se jedná však o špatné držení těla při chůzi a nebo při sezení, dále je možné kyfózu získat hormonální nerovnováhou, například v pubertě či u žen v přechodu. Pokud cvičíte a nemáte trenéra, můžete si nesprávným zatěžováním opět způsobit kyfózu.

Příznaky kyfózy

Mezi nejčastější projevy tohoto nepříjemného onemocnění je samozřejmě bolest. Kyfóza je nejčastěji diagnostikována mezi 6. a 8. hrudním obratlem a proto jsou i projevy typické. Jedná se o nahrbení, vyčnívající lopatky, ramena posunutá vpřed, hlava v předklonu a celkové shrbení těla. V některém závažnějším průběhu, může kyfóza změnit uspořádání vnitřních orgánů, jako srdce a plíce.

Diagnostika

Diagnostika tohoto onemocnění je velice jednoduchá a nemusí se tvořit žádná speciální vyšetření. Lékař na první pohled pozná, zda jsou záda fyziologicky zakřivená a zda je možné s nimi něco dělat. Některé změny totiž bývají nevratné, pokud se k lékaři nepřijde v čas. Dále se provede RTG, CT nebo magnetická rezonance, kde jsou změny vidět.

Léčba kyfózy

Co se týče léčby, zde je na programu konzervativní léčba, zmírnění bolesti podáním analgetik, cvičení za pomoci specialisty fyzioterapeuta, správné držení těla. Pokud je zakřivení již dlouhodobé, jsou nyní na trhu pomůcky pro fixaci páteře. Musíte cvičit pravidelně, ale z lékařského hlediska je zde naděje, že se vám kyfóza spraví do fyziologických hodnot, je to ovšem obtížné a velmi zdlouhavé, jedno cvičení vaše záda nespraví.

Pokud trpíte kulatými zády, řešte tento problém co nejdříve a nečekejte, až budou vaše problémy trvalé.

Autor: Lucie Kliková

pletení a háčkování