Mastoiditida

Velmi nepříjemné zánětlivé onemocnění, které se může zvrtnout a pro pacienta může být nepříjemné. Hospitalizace je v tomto případě více než jistá. Jako primární onemocnění se mastoiditida moc nevyskytuje, jedná se spíše o komplikaci zánětu středního ucha.

Zánět středního ucha

Další názvy: zánět sklípků spánkové kosti

Příznaky

výtok z ucha

Týká se části těla

Diagnóza

Příčiny vzniku mastoiditidy

Toto onemocnění vzniká pokud není zánět včas léčen nebo je špatně léčen či je nedoléčen. Mastoiditida může být velmi nepříjemná a jedním z příznaků se může objevit boule za ušima. Ta je velmi bolestivá, je zarudlá a okolí je teplé a lesklé.

Příznaky

Při tomto zánětu je přítomna zvýšená teplota, bolest v oblasti ucha. Může se objevit nedoslýchavost, sekret z ucha, únava a také malátnost. Dítě si stále sahá na postižené ucho a na okolí kde má zánět.

Tento zánět může vzniknout až 3 týdny po onemocnění středního ucha.

Diagnóza

Je velice důležité dostat dítě či dospělého co nejdříve k lékaři, který určí diagnózu. Diagnostika je v tomto případě složitější. Jedná se o klasický odběr krve na zjištění zánětu v těle, poté lékař prohlédne okolí ucha, použije otoskop. Pokud si není jistý, může být použit RTG či CT diagnostika.

Léčba

Léčba je v podávání antibiotik, kapiček přímo do ucha. Dále se léčba odvíjí od aktuálních problémů, mohou se podávat léky na tišení bolesti, masti na snížení otoku či zábaly na ucho.

Hospitalizace se odvíjí od věku dítěte či dalším komplikacím. Klidový režim je v tomto případě nutný a žádaný. Minimálně 2 týdny počítejte s tím, že budete doma. Poté je důležité, abyste si obě uši chránili před větrem a nachlazením.

Autor: Lucie Kliková,DiS.

 

pletení a háčkování