Menstruační cyklus

V životě ženy důležité období, které může ale velmi potrápit. V tomto článku si napíšeme obecné informace o menstruačním cyklu, jeho fáze a zajímavosti. Ženy sice jednou měsíčně krvácejí, ale to zdaleka není celý menstruační cyklus.

Menstruační cyklus

Menstruační cyklus je důležitý pro rozmnožování. Během měsíce dozrává vajíčko, následně se uvolní a je připraveno na oplodnění. Obecně se uvádí, že menstruační cyklus trvá 28 dní, ovšem ani kratší ani delší cyklus nemusí být problém. Jde především o správné načasování pohlavního styku v době ovulace, která bývá zpravidla v polovině cyklu.

 

4 fáze menstruačního cyklu

1. fáze: Menstruace – krvácení trvající 3-5 dní, ale ani 2-7 dní není problém a považuje se za normální. Menstruace je fáze, ve které prokrvená sliznice nekrotizuje a krvácením odchází pryč.

2. fáze: Folikulární – ve vaječníku dozrávají folikuly, které obsahují vajíčka. Tímto procesem se uvolňují hormony, které připravují děložní sliznici na uhnízdění. Nejdominantnější folikul, který je nejsilnější dozraje a ostatní vajíčka svůj růst zastaví.

3. fáze: Ovulace – kolem 12. – 15. dne cyklu se uvolňuje hormon LH, který pomáhá dozrávání vajíčka. Folikul praskne a uvolní se největší buňka lidského těla, která má kolem 0,2 mm. Vajíčko putuje do vejcovodu, kde čeká na oplodnění spermií. V děložním hrdle se tvoří hlen, který pomáhá spermiím dostat se na místo k vajíčku. Proto mohou některé ženy poznat ovulaci právě díky hlenu. Ovulace trvá 48 hodin, poté vajíčko zaniká.

4. fáze: Luteální – v této fázi se folikul transformuje do žlutého tělíska, který produkuje následujících 14 dní hormony estrogen a progesteron, který je důležitý pro růst embrya a přípravu na uhnízdění. Progesteron zvyšuje tělesnou teplotu, proto se ženy mohou o této fázi dozvědět a tedy i o těhotenství, pokud si pravidelně ve stejnou dobu měří tzv. Bazální teplotu, nejlépe v pochvě. Během týdne se oplozené vajíčko dostává do dělohy, kde se usadí ve sliznici, začíná růst a produkovat hormon HCG, který je jako první ukazatel těhotenství. Jestliže nedojde k těhotenství, žluté tělísko a vajíčko zaniká. Sliznice nemá dostatek krve pro růst, odumírá a nastává menstruační fáze a krvácení.

Všechny menstruační cykly na sebe navazují a jedna bez druhé není kompletní. Některé ženy mohou mít anovulační cykly, kdy se neuvolňuje vajíčko, všechny ostatní fáze včetně krvácení mohou být normální. Pokud žena nemůže déle než rok otěhotnět je potřeba zajít ke gynekologovi a provést testy, které určí kde je problém.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

pletení a háčkování